PSD îl alege azi, în Congres, pe succesorul lui Dragnea. Echipa pe care vrea să o impună Dăncilă

PSD îl alege azi, în Congres, pe succesorul lui Dragnea. Echipa pe care vrea să o impună Dăncilă

Social democrații își aleg sâmbătă, în congres extraordinar, o nouă conducere după ce liderul lor Liviu Dragnea a fost condamnat și încarcerat în urmă cu o lună. În ciuda dorinței lui Dragnea, premierul Viorica Dăncilă a preluat conducerea partidului și urmează să fie validată în funcția de președinte cu drepturi depline. La congres vor fi aleși și președintele executiv și secretarul general și se așteaptă ca Dăncilă să-și impună favoriți pe cele doua funcții. Alegerea conducerii are loc în contextul în care PSD a pierdut dramatic alegerile europarlamentare și se confruntă cu grave probleme de imagine, scrie Hotnews .

Congresul se desfășoară la Sala Palatului unde 4.000 de delegați își vor alege președintele, președintele executiv și secretarul general al partidului. De asemenea, social-democrații își vor valida noul statut și proiectul politic al formațiunii.

Cu o zi înainte liderii PSD s-au întâlnit în ședința Comitetului Executiv și au validat candidaturile pentru cele trei funcții de conducere în partid. Astfel, pentru funcția de președinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Ecaterina Andronescu.

Daniel Suciu, Daniel Florea și Sorin Bota sunt candidații înscriși pentru funcția de președinte executiv, iar pentru cea de secretar general CEx i-a validat pe Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe și Rodica Nassar.

Potrivit surselor HotNews.ro, favoriți pentru a face echipa cu Viorica Dăncilă și care au cele mai mari șanse să fie aleși la congres sunt Daniel Suciu- președinte executiv și Mihai Fifor- secretar general.

Inițial, Viorica Dăncilă dorea să modifice statutul astfel încât secretarul general să fie ales de CEx la propunerea președintelui PSD însă liderii PSD ca Niculae Bădălău, Radu Moldovan și Gabriel Zetea au protestat. În schimb, Dăncilă a reușit să impună alegerea candidațiilor într-un singur tur de scrutin.

De precizat este că în ședința premergătoare congresului doi lideri PSD și-au retras candidaturile. Este vorba de Eugen Teodorovici și Marius Dunca care inițial erau favoriți pentru a face echipa cu Viorica Dăncilă.

Retragerea lui Marius Dunca a avut loc în urma protestelor venite din partea liderilor din teritoriu. Niculae Bădălău, dar și alți lideri locali i-ar fi transmis lui Dăncilă cu Dunca nu este potrivit pentru funcția de secretar general pentru că nu are experiență iar organizația pe care o conduce a obținut cele mai slabe rezultate la alegerile europarlamentare.

Potrivit surselor citate, candidatura și retragerea lui Eugen Teodorovici ar fi fost tot la recomandarea Vioricăi Dăncilă. Mai exact, în cursul săptămânii, Teodorovici ar fi fost rugat de Dăncilă să-și depună candidatura pentru funcția de președinte executiv și să-l contracandideze pe Daniel Suciu. Președintele PSD ar fi dorit ca Suciu să nu mai candideze la congres deși inițial îl susținea. "Suciu beneficia de sprijinul organizațiior PSD și nu a dorit să renunțe la candidatura sa, iar Eugen Teodorovici nu a vrut să intre în conflict și s-a retras", au explicat sursele citate.

Reamintim că alegerea conducerii are loc în contextul în care PSD a pierdut dramatic alegerile europarlamentare și se confruntă cu grave probleme de imagine. După plecarea lui Dragnea, Viorica Dăncilă ajutată de Paul Stănescu și Marcel Ciolacu au preluat conducerea partidului și i-au îndepărtat pe fidelii fostului președinte.

Astfel, în prima ședința a Comitetului Executiv după alegerile europarlamentare, Dăncilă i-a înlăturat pe secretarul general Codrin Ștefănescu, trezorierul Mircea Drăghici și pe Lia Olguța Vasilescu din funcția de purtător de cuvânt al PSD. Paul Stănescu a fost numit președinte executiv, Mihai Fifor purtător de cuvânt și Rodica Nassar - secretar general. Paul Stănescu și Marcel Ciolacu au devenit apropiații și sfătuitorii lui Dăncilă însă relația nu a rezistat prea mult.

Stănescu și Ciolacu au propus în interiorul partidului ca validarea unei noi conduceri a partidului să se amâne pe toamnă și pînă atunci să se organizeze alegeri interne în fiecare organizație PSD. Ideea nu a fost agreată de Viorica Dăncilă care și-a dorit să fie validată ca președinte al PSD cu drepturi depline cât mai repede posibil. Sub pretextul că partidul are nevoie de o conducere validată, cu drepturi depline, Dăncilă a cerut congres extraordinar cât mai repede posibil.

"Cred că nu este importantă persoana la acest congres, cred că este important mesajul pe care vrem sa-l dăm, cred că este important ceea ce vrem să facem mai departe din punct de vedere guvernamental, care este programul politic al partidului nostru, ce vrem să facem din punct de vedere politic şi cum ne mobilizăm pentru următoarele alegeri. Dincolo de persoane, cred că importante sunt mesajele atât pentru activul nostru de partid, dar şi pentru cetăţeni, pentru că orice măsură guvernamentală pe care o implementăm afectează majoritatea cetăţenilor", și-a motivat Dăncilă intenția.

Paul Stănescu, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Dumitru Buzatu au fost singurii lideri care s-au opus acestei idei în ședința Comitetului Executiv fără niciun rezultat. În semn de protest Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv a PSD.

Alături de Viorica Dăncilă au rămas Mihai Fifor, miniștrii cabinetului său printre care Eugen Teodorovici și Sorina Pintea dar și baroni ca Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Niculae Bădălău.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?