PSD e Mafia! DOCUMENT Omerta la Ministerul Sănătății! Pintea refuză să sancționeze două angajate care au întârziat un an avizarea unui centru pentru bolnavii de cancer în stadii terminale
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a refuzat să aprobe sancționarea disciplinară a două angajate din minister pe care Comisia internă de Disciplină le-a găsit vinovate de tergiversarea avizării unui centru privat de sănătate. Informația apare în documentele trimise chiar de Ministerul Sănătății către reprezentanții centrului de îngrijiri paliative și făcute publice de Alina Ion, fondatoarea Centrului Sfântul Sava din Pantelimon, dezvăluie G4Media.ro .
Documentul arată că ministrul Pintea a pus rezoluția ”Nu se aprobă sancțiunea disciplinară” pe Raportul prin care Comisia de Disciplină a propus diminuarea cu 10% timp de 3 luni pentru Doina Tănase (directorul Direcției management și structuri sanitare din Ministerul Sănătății) și diminuarea cu 10% din salariul timp de două luni pentru Luminița Vopsăroiu (angajată a aceleiași direcții).
Raportul Comisiei de Disciplină arată că cele două funcționare din Ministerul Sănătății se fac vinovate de ”întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor”. Mai mult Comisia de disciplină arată că prin activitatea lui Tănase și Vopsăroiu ”s-a tergiversat procedura de avizare a înființării unității sanitare private cu paturi și avizarea structurii organizatorice finale (…) Această tergiversare s-a făcut prin solicitarea repetată de clarificări și completări atât la DSP Ilfov, cât și la Centrul Medical, prin solicitarea unor puncte de vedere la alte structuri din cadrul ministerului, prin insistarea depunerii copiei certificatului de urbanism chiar dacă Primăria Pantelimon a comunicat că nu eliberează un astfel de document”.
Comisia de Disciplină a început investigarea celor două angajate ca urmare a unei sesizări depuse în luna iunie chiar de Centrul Medical de Geriatrie, Recuperare și Îngrijiri Paliative ”Sfântul Sava”.
”Au tergiversat vreme de 8 luni avizarea Centrului, ceea ce a dus la întârzierea cu un an a încheierii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru însemnă că bolnavilor internați nu li se decontează cheltuielile. Au tergiversat pentru că pot și pentru că vor acest lucru. Acest comportament abuziv al funcționarilor publici trebuie să dispară, trebuie să existe precedentul sancționării celor care nu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu”, a declarat pentru G4Media.ro Alina Ion.
Avizul necesar de la Ministerul Sănătății a venit într-un târziu, iar ministrul Sorin Pintea a semnat pe 16 iulie ordinul necesar pentru clasificarea Centrului Sfântul Sava. Prea târziu însă ca Centrul să poată încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru decontarea tratamentelor bolnavilor. CAS Ilfov stabilise centrele și spitalele care beneficiază de deconturi cu doar o zi înainte, pe 15 iulie, după cum arată adresa instituției.
Raportul Comisiei de Disciplină arată cum cele două angajate din minister au cerut zeci de acte, documente și clarificări în mod repetat.
Centrul a dat în judecată Ministerul Sănătății pentru această tergiversare a emiterii actelor și va depune și o plângere penală, a declarat pentru G4Media.ro Alina Ion, administratorul Centrului ”Sfântul Sava”.
Citește mai jos Raportul integral al Comisiei de Disciplină trimis de Ministerul Sănătății către Centrul Sfântul Sava:
Ce efecte are această tergiversare. Toți pacienții Centrului, majoritatea aflați în stadii avansate ale bolilor cronice de care suferă, sunt nevoiţi să-şi plătească spitalizarea pentru două săptămâni pe fiecare lună. Dacă procesul de avizare ar fi decurs normal, Casa de Asigurări de Sănătate ar fi putut să deconteze serviciile medicale pentru îngrijirea pacienţilor în fază terminală. Centrul din Pantelimon (Ilfov) are două secţii cu câte 45 de paturi pentru cazurile de pacienţi în faze terminale şi 45 de paturi pentru pacienţi care au nevoie de recuperare post accidente vasculare cerebrale (AVC).
Context. Alina Ion este cea care a denunțat la DNA rețeaua care fura bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin intermediul decontărilor fictive. În 2017, procurorii DNA l-au reținut pe șeful CNAS de la acel moment, Marian Burcea, pe președintele Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului București și pe 12 reprezentanți ai unor firme de îngrijire medicală la domiciliu. DNA îi acuză pe aceștia că au constituit un grup infracțional organizat care a dus la fraudarea a 13 milioane de lei prin decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu. Cei 14 au fost trimiși în judecată.