PSD a sabotat, de fapt, creşterea pensiilor cu 40% şi a salariilor din educaţie
Curtea Constituţională a hotărât că demersul PSD de creştere a pensiilor cu 40% şi de majorare anticipată a salariilor cadrelor didactice e neconstituţional. Eşecul aparţine integral parlamentarilor PSD: atunci când au modificat legea, autorii amendamentelor au greşit exact la aceste două prevederi, privitoare la pensii şi la salariile profesorilor, deşi la toate celelalte modificări au procedat în mod corect, scrie Adevărul .
Curtea Constituţională a admis în şedinţa de miercuri sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, mai exact la acele articole care prevăd majorarea cu 40% a punctului de pensie şi mărirea anticipate a salariilor cadrelor didactice.
Curtea a constatat că modalitatea defectuoasă prin care fosta majoritate PSD-ALDE a legiferat aceste majorări încalcă Constituţia.
Cronologic, lucrurile s-au petrecut în felul următor:
* Februarie 2020. Fosta majoritate PSD a impus, în pofida proiectului elaborat de Guvernul Orban, ca prin legea bugetului să se majoreze punctul de pensie cu 40% (adică la valoarea de 1.775 de lei) şi să se mărească anticipat salariile profesorilor de la 1 septembrie 2020, la valoarea prevăzută pentru anul 2022 în legea de salarizare unitară.
* August 2020. Guvernul a emis ulterior o ordonanţă de urgenţă în care a modificat cele două articole: punctul de pensie se majorează doar cu 14% (adică la valoarea de 1.442 de lei), iar salariile profesorilor se majorează tot anticipat, dar de la 1 septembrie 2021, adică un an mai tâziu decât au vrut PSD-iştii.
* Septembrie-octombrie 2020. Ordonanţa a ajuns în Parlament, unde tot fosta majoritate PSD a abrogat articolele introduse de către Guvern prin ordonanţă de urgenţă, dar nu a pus nimic în loc.
Or, conform normelor de tehnică legislativă, abrogarea unui articol de modificare sau de abrogare a unui articol initial nu atrage automat repunerea în vigoare a articolului initial. Curtea a constatat că modalitatea defectuoasă de legiferare ar fi creat un vid legislativ şi a declarat neconstituţionale articolele impuse de PSD.