PSD! Șerban Nicolae, șoferul lui Cătălin Voicu, vrea AMNISTIE!

PSD! Șerban Nicolae, șoferul lui Cătălin Voicu, vrea AMNISTIE!

Senatorul PSD Serban Nicolae a afirmat joi, la Antena 3, ca pune din nou problema unui proiect de lege pentru aministie si gratiere colectiva care sa vizeze detinutii cu "pedepse mici, pentru fapte care nu pun in pericol siguranta persoanei", intrucat "avem penitenciare cu peste 200% depasita capacitatea". Afirmatia a fost facuta in contextul declaratiilor ministrului Justitiei, Raluca Pruna, care, intr-un interviu pentru HotNews.ro, a declarat ca statul roman risca sa incaseze sanctiuni de cel putin 80 de milioane de euro pe an din cauza conditiilor din inchisori daca pana in septembrie nu convinge CEDO ca adopta masuri pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare.

In sprijinul afirmatiei sale, Nicolae a dat exemplul unor detinuti precum Gheorghe Menicinicopschi, condamnat in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, alaturi de Dan Voiculescu, la 6 ani de inchisoare.

"CEDO, atunci cand se satura de multimea spetelor pe aceeasi tema, pune in vedere acest spectru al unor sanctiuni foarte drastice daca nu se iau masuri. Vreau sa fac o precizare. Ceea ce se reproseaza Romaniei e legat de politica penala a statului roman, care e represiv. Arestul preventiv e folosit in exces, aproape pentru orice, Mariana Rarinca a stat sase luni in arest preventiv, dar nu era niciun fel de pericol. Masurile preventive, pedepsele foarte mari in conditii foarte grele, fac ca de fapt sanctiunea sa se transforme intr-un tratament umilitor, degradant si agresiv", a spus Nicolae, citeaza Antena 3.

Senatorul Serban Nicolae a pus problema unui proiect de lege privind amnistia si gratierea colectiva.

"Am adresat o interpelare ministrul Justitiei. Nu mi-a raspuns. Avem penitenciare cu peste 200% depasita capacitatea. Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea, tratamentul inuman. Nu o sa ma feresc, o sa spun public. Pun din nou problema unei amnistii si gratieri colective. E vorba de pedepse mici, pentru fapte care nu pun in pericol siguranta persoanei" a precizat el.

Senatorul PSD a adaugat ca Romania a dat o ultima gratiere colectiva in 2002 si ca este o masura luata in toate tarile civilizate.

Declaratiile ministrului Pruna pe aceasta tema:

Riscam o decizie pilot a CEDO in urma a mii de plangeri cu privire la conditiile proaste.

Suntem intr-un proces, Guvernul este intr-un proces in care incearca sa convinga CEDO ca ia niste masuri pentru a repara acest context, putin, cat se poate. Si un element esential este consolidarea probatiunii in Romania. Statutul acesta trebuia sa fie adoptat din 2013.

Noi va trebui, cel mai probabil, sa platim celor condamnati cu executare intr-un penitenciar, o suma de bani pe zi. In Italia a fost 8 euro. Am facut un calcul, eu am avansat o cifra - 80 de milioane, e foarte mica cifra. Deci s-ar putea sa fie mai mult de 80 de milioane de euro pe an in cazul in care primim o asemenea decizie pilot.

Eu am fost la CEDO acum o saptamana, am vorbit cu presedintele Curtii siam cerut ingaduinta sa ne lase sa aratam ca putem lua niste masuri fara a greva intr-un asemenea hal bugetul de stat. Ca pentru a face plata asta trebuie sa luam din alta parte, nu stiu, de la sanatate, de la educatie.

O sa ne coste, da, o sa ne coste cu asupra de masura si, iarasi, ca sa inchei lunga paranteza, sunt pur si simplu nedumerita de ce un Parlament care pe de-o parte spune "trebuie sa reformam sistemul penitenciar" pur si simplu din motive politicianiste probabil taie justitia de pe legea de abilitare si ma pune in imposibilitate.

Eu cred ca sunt in toate penitenciarele camere in care nu se respecta standardele minime si cand spun asta ma refer numai la cei patru metri patrati de detinut. In fiecare penitenciar exista de exemplu camere in care se respecta asta pentru ca am persoane condamnate care si-au obtinut dreptul la patru metri in instanta si atunci penitenciarul trebuie sa execute hotararea si oferi patru metri inghesuindu-i pe ceilalti inca si mai mult. Deci toate sunt in aceasta situatie in ceea ce priveste parte din cladirile pe care le au.

Nu, nu e deloc de gluma si eu de asta am prezentat astazi o nota in Guvern. Eu ma mir ca s-a vorbit foarte putin despre acest lucru. Insist prin a spune ca CEDO a dat o hotarare cvasi-pilot din 2012. Romania stia din 2012 ca risca o asemenea hotarare si stia si care sunt efectele ei. Pentru a Italia a fost exact in aceeasi situatie. Si atunci publicul romanesc trebuie sa stie ca s-ar putea sa fim condamnati sa platim aceste sume de bani.

Amintim ca Nicolae este initiatorul a doua proiecte legislative care se afla in "sertarul" Comisiei Juridice de la Camera Deputatilor inca de anul trecut, alaturi de alte cateva proiecte controversate care vizeaza justitie (dintr-un total de 22). 

Un proiect propune pedepsirea cu până la 3 ani de închisoare a celor care dezvăluie informaţii din dosarele penale în curs de cercetare.

Al doilea proiect prevede ca arestatii preventiv care n-au comis fapte cu violenta sa nu mai poarte catuse si inlocuirea arestului preventiv cu arestul sever - prin inlocuirea arestului preventiv cu doua alte tipuri de arest: la domiciliu si sever. Masura aceasta din urma nu s-ar aplica si in cazul persoanelor suspectate de corupţie.
 



populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”