Prună: Sistemul național de probațiune este într-o situație mai gravă decât cea a penitenciarelor

Prună: Sistemul național de probațiune este într-o situație mai gravă decât cea a penitenciarelor

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a afirmat, luni seară, că sistemul național de probațiune este într-o situație chiar mai gravă decât cea a penitenciarelor, din cauza numărului foarte mic de consilieri raportat la numărul persoanelor aflate sub supraveghere.

* Prună: Justiția din România funcționează astăzi bine; sistemul este încă subfinanțat

* Prună: MCV și-a atins limita; avem în România mecanisme prin care putem face monitorizare

"Avem și un sistem național de probațiune care este într-o situație încă și mai gravă decât a penitenciarelor, pentru că avem persoane care, ca efect al noului Cod penal și noului Cod de procedură penală mai ales, în loc să meargă în penitenciar sunt sub supravegherea unui consilier de probațiune. (...) Cu 355 de consilieri la nivelul întregii țări avem 40.000 de persoane sub supraveghere, ceea ce este și neserios și aruncă în aer ideea însăși de probațiune. Și aici, ca și în materie de penitenciare, este o prioritate a mea să încerc să redresez cât pot lucrurile, cu mențiunea care nu e foarte populară că bugetul nu permite nici construirea de penitenciare ca să acoperim de pe un an pe altul deficitul de 9.500 de locuri", a declarat Raluca Prună, la Realitatea TV.

Referitor la condițiile din penitenciare, ministrul a precizat că România riscă să plătească anual aproximativ 80 de milioane de euro dacă nu ia măsuri concrete de îmbunătățire, așa cum s-a angajat în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

"Am prezentat un memorandum în Guvern acum două luni în care am spus exact acest lucru, că (...) riscăm o decizie pilot a Curții Europene astfel cum a fost pronunțată împotriva Italiei, care plătește 78 de milioane pe an deținuților, e o sumă de opt euro pe zi pentru fiecare deținut pentru fiecare zi de detenție (...). Din calculele pe care le-am făcut, da, riscăm ca dacă nimic nu este făcut, să plătim 80 de milioane de euro pe an. Însă de aceea am cerut îngăduință Curții Europene și am trecut acest memorandum și ne-am obligat ca stat (...) să trimitem la Curte măsuri efective (...) pentru care avem buget fie prevăzut, fie îl vom prevedea, pentru că altfel nu se poate, astfel încât să convingem Curtea să nu pronunțe o asemenea hotărâre pilot", a mai explicat ministrul Justiției.

AGERPRES / (AS — autor: George Onea, editor: Marius Frățilă, editor online: Alexandra Cruceru)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”