Prună: România nu mai e un simplu elev în combaterea corupției; obligația e să ne asigurăm că nimeni nu primește imunitate în fața justiției
România nu mai este de mult timp un simplu elev în materie de combatere a corupției și obligația autorităților române este de a se asigura că nimeni nu primește imunitate în fața justiției și că produsul infracțiunilor nu rămâne neconfiscat, a declarat vineri ministrul Justiției, Raluca Prună.
"Am făcut un drum lung și cred, ca ministru, că suntem în etapa în care România nu mai este de mult un simplu elev în această materie a combaterii corupției, ci este, și o spun fără rezervă, un model în regiune. Suntem acum o țară care, prin instituțiile sale, este implicată în multe mecanisme internaționale la nivelul Națiunilor Unite, Uniunii Europene și Consiliului Europei și suntem în multe privințe promotorii unei agende anticorupție în plan internațional", a afirmat Prună, la Forumul de dezbateri Eurosfat.
În acest sens, ea a dat ca exemplu invitarea Guvernului României, săptămâna viitoare, la Forumul Anticorupție organizat de premierul David Cameron în Marea Britanie.
"Guvernul va reitera acolo ceea ce a făcut în ultimul timp, și anume un angajament fără rezerve de a sprijini autoritățile naționale anticorupție prin legislație stabilă, resurse adecvate și independență față de presiunile politice care nu sunt puține, cel puțin nu în ultimele săptămâni. (...) O declar, fără niciun fel de rezerve, suntem în situația în care avem un cadru legislativ, avem un cadru instituțional și asistăm poate la una dintre marile ofensive ale luptei împotriva luptei contra corupției. Așadar, cred că momentul este unul grav, trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a câștigat, nu ușor și nu într-un termen scurt, este păstrat și, în numele Guvernului României, obligația și angajamentul nostru este să ne asigurăm că nimeni nu primește imunitate în fața justiției, că produsul infracțiunilor, inclusiv vorbim astăzi despre corupție, nu este neurmărit, nu rămâne neconfiscat și că ceea ce a fost luat de la beneficiarii reali, de la societate, într-un sens larg, ceea ce a fost furat societății este redat societății", a susținut ministrul Justiției.
Raluca Prună a menționat că România este într-o etapă în care are nevoie de un nou proiect de țară în această materie, opinând că aderarea la OCDE, inclusiv sau în primul rând la Comitetul Anti-mită, poate constitui nu numai o provocare, dar și o țintă care să genereze și mai multă performanță, inclusiv economică, pentru statul român.
"Rezultatele obținute de instituțiile din Românie — DNA, ANI, instanțele judecătorești — pun o presiune importantă asupra Guvernului în sensul finanțării corespunzătoare, o presiune pe structurile administrative, și aș vrea să cred că o presiune și pe legislativ, pentru ca ceea ce s-a obținut (...) să nu poată fi pierdut într-o clipă", a adăugat Prună.
AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)