Prună: Intenționez să cer să se declasifice măcar informația cât a costat infrastructura de interceptări

Prună: Intenționez să cer să se declasifice măcar informația cât a costat infrastructura de interceptări

Ministrul Justiției, Raluca Prună, intenționează să ceară declasificarea informației referitoare la cât a costat infrastructura de interceptări.

* Prună: Vestea proastă — OUG privind interceptările a trecut tacit de Senat; vestea bună — la Cameră va fi dezbătută

* Prună: În absența rigorii morale, 1.000 de strategii și 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva corupția în societate

* Prună, despre MCV: A venit momentul ca România să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje

* Prună: România nu mai e un simplu elev în combaterea corupției; obligația e să ne asigurăm că nimeni nu primește imunitate în fața justiției

"Ce intenționez eu să fac și cred că este obligația mea morală, dacă nu de altfel și legală, de membru al CSAT, măcar să cer să avem o idee despre cât a costat infrastructura aceasta de la momentul în care ea a fost creată și până în ziua în care vorbim, ca să avem o idee, pentru că, altfel, societatea nu va ști să aleagă. Noi ventilăm această sumă de un miliard de euro, eu am spus-o nu pentru că mi-a suflat-o cineva, ci pentru că am citit o informație publică. Deci, în acest sens, intenționez să cer să se declasifice măcar informația cât a costat infrastructura", a afirmat Raluca Prună, la forumul Eurosfat.

Referitor la solicitările privind desecretizarea hotărârilor CSAT cu privire la interceptări, ea a precizat că în nicio țară hotărârile unui astfel de organism nu sunt declasificate în întregime.

"Ne putem plânge că aceste hotărâri sunt secrete. Asta este legea. Societatea poate cere, să vedem dacă societatea va rezolva acest lucru: să desecretizăm totul în această țară. Dar, cu riscul de a fi criticată, vin și spun că nicăieri în lume, în societățile mature, hotărârile unui organism de tip CSAT nu sunt declasificate în întregime. Deci, să ne stabilim un standard, dar să fim serioși: nu putem declasifica totul", a subliniat Raluca Prună.

Ministrul a precizat, după forumul Eurosfat, că ar fi util pentru dezbatere să se afle costul infrastructurii și că nu s-a referit la desecretizarea unor decizii CSAT.

"Ceea ce am să fac însă este să încerc să obțin, în scopul dezbaterii publice cu privire la interceptări și la ce soluții adoptăm, o idee despre costul acestei infrastructuri de când a fost ea creată până în zilele noastre. Nu știu să vă spun dacă aceste costuri sunt prinse în hotărâri CSAT, mă îndoiesc, vă spun sincer că mă îndoiesc că sunt prinse. Dar, dacă sunt prinse, va însemna, în cazul în care CSAT, prin ceilalți membri, va fi de acord, o desecretizare parțială cu privire la costuri, ca să avem o idee despre ordinul de mărime: vorbim de 100.000, de un milion, de 100 de milioane sau un miliard, fără să sperii pe nimeni. Va fi scump însă", a adăugat Prună.

AGERPRES/(A — autor: Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Mihaela Pană)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri