Prună: E umilitor ca un judecător sau procuror să dea examene de promovare, au fost situații când s-a picat cu 10
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni seară, că este "umilitor" faptul că judecătorii și procurorii trebuie să dea examene pentru a promova, aceasta arătând că au fost situații când s-a picat cu nota zece, iar departajarea între candidați s-a făcut pe baza doctoratului.
* Prună: Justiția din România funcționează astăzi bine; sistemul este încă subfinanțat
* Prună: MCV și-a atins limita; avem în România mecanisme prin care putem face monitorizare
* Prună: Sistemul național de probațiune este într-o situație mai gravă decât cea a penitenciarelor
"Există o problemă, în opinia mea, cu privire la modul în care se promovează în magistratură. Găsesc că în România este umilitor ca un judecător sau un procuror să trebuiască, pentru a accede la nivelul de jurisdicție superior, să dea niște examene unde sunt 30-40 pe loc. Încerc acum să promovez, voi lăsa succesorului meu, sper, o sugestie în acest sens ca promovarea să aibă loc în simpla considerare a unor evaluări, să fie o promovare pe loc. (...) Au fost examene în care s-a picat cu nota 10 pentru că existau mai puține locuri decât cei care au luat nota zece și ceea ce a departajat a fost doctoratul", a spus Prună, la Realitatea TV.
La capitolul vulnerabilități ale sistemului, ministrul a mai enumerat subfinanțarea, situația salarizării, dar și atacurile pe care le-a calificat ca fiind, de cele mai multe ori, un mijloc de presiune.
În ceea ce privește reînvestirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA, ministrul a vorbit din nou despre rezultatele acestei instituții, spunând că și-a asumat eventualele critici.
"Eu cred că trebuie să ne asumăm deciziile pe care le luăm și cred că aș fi fost lipsită de respect față de alții care s-ar fi putut înscrie într-o procedură pentru că este evident că cel care este acum în funcție, cu toate aceste rezultate, are avantajul comparativ și este în pole position", a explicat Prună.
AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă, editor online: Alexandra Cruceru)