Provincia Guangdong, zona cu cei mai mulți miliardari chinezi, deschide un Birou de reprezentare turistică în București
Turismul românesc, ca și alte sectoare economice, are nevoie de investițiile chinezești, iar realizarea de parteneriate și înfrățiri între localitățile din cele două țări ar putea fi un fundament solid pentru dezvoltarea economică, a declarat, luni, Aurelian Gogulescu, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), la Forumul de Afaceri România - China.
"Aceasta este cea mai puternică și reprezentativă delegație din domeniul turismului. Cred că este un semnal extrem de convingător din partea partenerilor chinezi pe domeniul turismului, dar și pentru interesul pe care îl acordă României în general. Guangdong este extrem de bogată fiind provincia cu cel mai mare număr de miliardari din China. CCIR a avut, de altfel, o colaborare cu reprezentanții provinciei Guangdong încă din anul 2007. Tema principală a conferinței este turismul, o componentă importantă a economiei, pe care noi trebuie să o luăm serios în calcul atunci când vorbim de balanța schimburilor economice dintre România și China, dar mai ales în speranța micșorării deficitului comercial", a spus Aurelian Gogulescu.
Demnitari și oameni de afaceri din provincia Guangdong, prezenți la Forumul economic, de comerț și turism, au anunțat, cu acest prilej, deschiderea oficială a unui Birou de reprezentare turistică în București, începând cu data de 17 octombrie 2016.
"Înființăm astăzi un birou de reprezentare turistică în București, ca parte a unui program de dezvolare activă a turismului reciproc. România este o destinație dorită de oamenii din Guangdong. Anul trecut, 6.100 de români au vizitat provincia Guangdong, iar 1.500 de locuitori ai provinciei au plecat spre România. Investitorii chinezi din Guangdong au nevoie de o îmbunătățire continuă a mecanismului de colaborare pentru consolidarea fundamentului de colaborare, precum protecția investițiilor", a spus Zhao Yufang, senior consilier al Guvernului Provinciei Guangdong.
Provincia Guangdong oferă accesul la o piață de peste 100 de milioane de locuitori și se află pe locul I în China în ceea ce privește PIB-ul regiunii, acesta reprezentând 11% din PIB-ul țării.
"Piața chineză este o piață prioritar terghetată de autoritatea română de turism. Călătorii chinezi care au petrecut vacanțe în afara țării au cheltuit în străinătate, în 2014, 165 de miliarde de dolari. Am programat să organizăm info-tripuri cu turoperatori importanți din China și desigur din provincia Guangdong", a spus președintele Autorității Naționale de Turism (ANT), Anca Pavel Nedea.
CCIR a organizat luni Forumul de Afaceri România-China în parteneriat cu Departamentul de Comerț al Provinciei Guangdong din Republica Populară Chineză, eveniment la care au participat circa 100 de oameni de afaceri și reprezentanți ai autorităților din provincia Guangdong.
"Au trecut aproape 70 de ani de când s-au stabilit relații diplomatice între China și România. Colaborările economice și comerciale sunt foarte importante în conjunctura foarte nefavorabilă în care economia mondială își revine cu greu iar comerțul mondial crește lent. Comerțul bilateral între România și China a fost, anul trecut, de 4,5 miliarde de dolari. China a devenit astfel al XI-lea partener comercial al României și cel mai important din afara UE. În primele 7 luni ale anului acesta, volumul total al comerțului bilateral a ajuns la 3,6 miliarde de dolari, în creștere cu 5,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Firmele chineze doresc să investească în România și urmăresc atent proiectele mari de infrastructură, inclusiv feroviară", a precizat Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineză în România.
Printre domeniile de interes pentru acest Forum au fost turismul, materiale de construcții, industria chimică, industria mobilei, industria auto, electronice, IT & C, industria alimentară.
AGERPRES