PROTESTE/Elevii și studenții : Câteva DEMISII nu rezolvă problemele de FOND ale sistemului

PROTESTE/Elevii și studenții : Câteva DEMISII nu rezolvă problemele de FOND ale sistemului

Tinerii pot sa schimbe Romania fundamental, iar cateva demisii nu rezolva problemele de fond ale sistemului, care au costat vieti nevinovate. Apelul vine de la Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Consiliul Tineretului din Romania si Consiliul National al Elevilor, care "incurajeaza toti tinerii din Romania sa reactioneze public la neregulile de functionare a autoritatilor si sa participe la miscarile de protest organizate joi, 5 noiembrie 2015, precum si in alte zile, in mai multe orase din tara".

Cele trei asociatii ale tinerilor avertizeaza ca tragedia de la Colectiv a fost generata si de coruptia generalizata din mediul politic, de o administratie publica nefunctionala, "infectata de nepotism si interese straine de cele ale cetatenilor".

"Cateva demisii nu rezolva problemele de fond ale sistemului, care au costat vieti nevinovate, chiar daca si acestea sunt necesare in fata unei astfel de tragedii care cu siguranta putea fi evitata. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Consiliul Tineretului din Romania si Consiliul National al Elevilor incurajeaza toti tinerii din Romania sa reactioneze public la neregulile de functionare a autoritatilor si sa participe la miscarile de protest organizate joi, 5 noiembrie 2015, precum si in alte zile, in mai multe orase din tara. Schimbarea societatii este posibila, dar ea necesita insa o masa critica de cetateni care refuza sa taca in fata abuzurilor sau sa le accepte. Suntem convinsi ca tinerii pot forma aceasta masa critica si ca sunt categoria sociala cea mai potrivita pentru a genera o schimbare fundamentala a Romaniei", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Reprezentantii elevilor, studentilor si tinerilor anunta ca "sustin revendicarile exprimate de protestatari in primele zile dupa incident, inclusiv modificarea legislatiei si reglementarilor referitoare la protectia impotriva incendiilor si interventia in caz de urgenta, verificarea de urgenta a tuturor cluburilor existente, introducerea de elemente relevante de educatie civica, comunitara si sanitara in invatamantul preuniversitar, finantarea corespunzatoare a sistemului de sanatate, inasprirea pedepselor pentru coruptie, sanctionarea penala a celor care aveau atributii in prevenirea unui asemenea dezastru si au gresit explicit, precum si sanctionarea politica a celor care au pastorit sistemele care au dat gres, distrugand vietile a sute de oameni, victime, familii si prieteni ai victimelor".

Vlad Chereches, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), afirma ca tinerii sunt "profund intristati, dar si foarte revoltati de faptul ca au murit zeci de tineri si multi altii au fost grav raniti in primul rand din cauza incompetentei statului roman de a-si face treaba cum ar trebui. Nu trebuie sa mai toleram sub nicio forma o astfel de situatie si un astfel de mod de a face politica si de a conduce institutiile statului. Nu e vorba despre un guvern sau altul, despre un primar sau altul sau despre un politician anume. E vorba despre responsabilitate, despre respect fata de cetateni, despre cinste si corectitudine. Asta ne dorim de la toate institutiile statului roman".

Acesta sustine ca, atunci "cand fiecare isi va indeplini bine si corect atributiile, Romania va progresa cu adevarat. De asemenea, politicienii trebuie sa se trezeasca si sa adoarma permanent cu gandul ca au fost alesi de cetateni si sunt obligati sa lucreze doar pentru cetateni, nu pentru alte interese obscure. Studentii, tinerii in general, sunt un factori generatori de schimbare in societatile de peste tot din lume, si suntem convinsi ca si in Romania, dand dovada de responsabilitate sociala si civica si de unitate vom reusi sa transformam in bine modul de functionare al statului roman si al clasei politice."

Mihai Dragos, presedintele Consiliului Tineretului din Romania (CTR), sustine ca "este timpul sa ne gandim ce invatam si, mai ales, sa decidem in ce tip de societate vrem sa traim. Romania s-a trezit din ce in ce mai mult in ultimii ani, societatea civila a luptat si a obtinut unele succese, insa ea nu a fost curatata de cancerul coruptiei si nici politicienii nu au invatat sa isi respecte cu adevarat cetatenii. De data aceasta, coruptia a aratat ca ucide si ca oricare dintre noi putem fi victime. Nu mai este un semn de intrebare, este o certitudine. Trebuie sa ne schimbam cu totii. Trebuie sa ne schimbam noi, trebuie sa-i schimbam pe cei care conduc sistemele prin care coruptia este intretinuta si incurajata si trebuie sa refuzam sa mai tacem in fata abuzurilor."

Horia Onita, presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE), sustine ca "ni s-a demonstrat ca abuzurile, lipsa de transparenta, incompetenta nu doar ca incetinesc sau chiar opresc evolutia tarii, dar si ucid. Ucid zeci de oameni, ucid sperantele generatiei de azi si viitorul generatiei de maine. Ne alaturam protestelor care cer schimbarea sistemului corupt si vetust, proteste care au demonstrat ca societatea civila poate impune agenda publica si poate modifica starea de fapt. Demisia Guvernului reprezinta doar un mijloc, nu un scop in sine. Romania nu se schimba prin demisii, ci printr-o schimbare reala de mentalitate. Abia in momentul in care vom putea fi siguri ca autoritatile se asigura de bunul mers si de siguranta noastra, cand domenii precum sanatatea si educatia nu vor ramane elemente lipsite de importanta la investitii si noi orientari, vom putea spune ca generatia tinerilor de astazi vor avea incredere in Romania de maine, atat de neglijata de clasa politica de azi."


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…