Noaptea trecută, fostul preşedinte Gotabaya Rajapaksa a fugit în Maldive cu un avion militar.
Premierul Ranil Wickremesinghe a fost numit preşedinte interimar şi a declarat stare de urgenţă în ţară.
El a ordonat armatei „să facă tot ce este necesar pentru a restabili ordinea”.
"Nu ne putem distruge constituţia. Nu putem permite fasciştilor să preia controlul. Trebuie să punem capăt acestei ameninţări fasciste la adresa democraţiei", a spus el.
Liderul opoziţiei, Sajith Premadasa, a spus că numirea premierului a fost o „farsă” şi o „tragedie”.
Premadasa a adăugat că s-a demonstrat „stilul Rajapaksa de democraţie”
Ram Manikkalingam, un consilier al fostului preşedinte al Sri Lanka, Chandrika Kumaratunga, a declarat pentru BBC că are şi îndoieli cu privire la noua numire şi că temerile sale cu privire la peisajul politic din Sri Lank sunt în creştere.
Manikkalingam a spus că Sri Lanka „se confruntă cu o situaţie volatilă în care un prim-ministru neales [Ranil Wickremasinghe], care nici măcar nu a putut să fie ales în propriul loc în parlament, se comportă acum ca şi cum ar fi la conducerea ţării”.
Un protestatar de la biroul primului ministru a declarat pentru BBC că „încă se luptă, încă se luptă” – în ciuda apelului la cooperare din partea lui Ranil Wickremesinghe. El a spus că demonstraţia împotriva guvernului l-a lăsat „să se simtă grozav astăzi”, dar nu va fi mulţumit până nu va avea loc o schimbare completă a conducerii.
„Scopul nostru este ca Gota să meargă acasă. Şi Ranil şi alţi membri ai cabinetului să meargă acasă. Avem nevoie de lideri sinceri şi oneşti pentru a construi Sri Lanka acum”, a spus el.
Un al doilea post de televiziune de stat a fost distrus miercuri, la mai puţin de o oră după ce cel mai mare radiodifuzor naţional, Rupavahini, şi-a întrerupt emisia din cauza protestatarilor care au luat cu asalt clădirea.
Broadcast of National television of Sri Lanka Rupavahini suspended after protestors storm it's office and play thr message. Message right now: pic.twitter.com/A8F0W6sM94
— Sidhant Sibal (@sidhant) July 13, 2022
Familia Rajapaksa, care domină de mai mulţi ani scena politică a Sri Lankăi, este învinuită de actualele probleme economice ale acestei ţări de peste 20 de milioane de locuitori, precum lipsa de bunuri esenţiale, a produselor alimentare, combustibilului, medicamenteor, întreruperile de curent zilnice şi o inflaţie record.
As protesters in Sri Lanka demanded that Prime Minister Ranil Wickremesinghe step down and breached the gate of his office, security forces fired tear gas and a military helicopter circled overhead.
Follow our updates. https://t.co/asYENrqxrW pic.twitter.com/tHfilHPtGc
— The New York Times (@nytimes) July 13, 2022