Proteste spontane ale angajaților mai multor Case Județene de Pensii, față de nivelul salariilor (grupaj)

Proteste spontane ale angajaților mai multor Case Județene de Pensii, față de nivelul salariilor (grupaj)

Angajații mai multor Case Județene de Pensii (CJP) din țară au protestat, luni dimineața, față de nivelul salariilor, raportat la cel din alte ministere, dar și față de cel al angajaților din structura centrală, a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Ei sunt nemulțumiți că, după calculele lor, abia după 2022, după noua grilă, vor putea ajunge la salariile pe care alte categorii din sistemul public, ca de exemplu administrație sau APIA, le au în prezent.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Aproximativ 30 de angajați ai Casei Județene de Pensii (CJP) Bistrița-Năsăud au întrerupt activitatea, luni dimineața, timp de două ore, în semn de protest față de nivelul salarizării, raportat la cel din alte ministere cu funcții similare, unde salariile sunt mai mari.

Protestul a început la ora 10,00 și s-a terminat la ora 12,00, timp în care curtea instituției s-a umplut de pensionari veniți să își rezolve problemele pe care le aveau la Casa de Pensii.

"Salariații, în marea lor majoritate, au întrerupt activitatea. N-au fost probleme cu pensionarii, au înțeles situația, doar că a fost curtea plină de pensionari, au așteptat să se încheie protestul și să se reia activitatea. Activitatea instituției a fost oarecum blocată prin măsura de protest", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al CJP Bistrița-Năsăud, Mirela Curac.

La protest nu au participat conducerea instituției și angajații din cabinetele de expertiză medicală.

* BOTOȘANI

Peste 30 de angajați ai Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani au înterupt, luni, activitatea în semn de protest față de condițiile de salarizare și de muncă.

Funcționarii CJP au protestat în fața instituției, acuzând volumul mare de activitate, numărul mic de personal, dar și majorările artificiale ale salariilor care se aplică de la 1 ianuarie 2018.

"Suntem nemulțumiți de supraîncărcarea posturilor cu activitate peste timpul normal de lucru. Se desfășoară mii de ore suplimentare care nu sunt plătite, datorită schimbării legislației. Activitatea în cadrul instituției se desfășoară cu un număr redus cu 28 de persoane, din 2010, dată de la care nu s-au mai făcut angajări", a afirmat reprezentantul salariaților, Cătălin Dupir.

Acesta susține că protestul nu a afectat activitatea de bază a CJP, în condițiile în care o parte din angajați au rămas la birouri și ghișee.

* CARAȘ-SEVERIN

Angajații Casei de Pensii Caraș-Severin au întrerupt lucrul, luni, pentru două ore, în semn de protest față de salariile care au rămas la același nivel ca în anii trecuți și care, susțin ei, sunt mai mici decât în alte ministere.

"Este un protest spontan, având în vedere că oamenii sunt nemulțumiți din cauza salariilor prea mici. În cadrul Casei de Pensii sunt unele dintre cele mai mici salarii, în comparație cu colegii din administrația publică locală, cu cei de la APIA sau din sănătate publică. Suntem în coada clasamentului. Au spus că vor crește salariile din 2018, dar, după calculele noastre, diferențele dintre noi și cei pe care i-am amintit sunt foarte mari, de 50%. De abia după 2022, după noua grilă, vom putea ajunge la salariile pe care le au ei în prezent", a declarat Lucian Inișconi, din partea Casei Județene de Pensii Caraș-Severin.

Acesta a precizat că a fost făcut un prim demers către Ministerul Muncii, în urmă cu o lună, alături de alte 19 Case de pensii din țară, dar nu s-a primit niciun răspuns. În condițiile în care nici acum revendicările nu vor fi soluționate, oamenii spun că vor fi decise și alte forme de protest.

Salariații Casei de Pensii din Caraș-Severin susțin că volumul de muncă este foarte mare, iar angajații sunt puțini. De asemenea, tehnica cu care se lucrează la Casa de Pensii din Caraș-Severin este una învechită, care le creează probleme, iar spațiul de lucru este mult prea mic, susțin protestatarii.

"Nu cerem măriri aberante de salarii. Vrem doar ca salariile noastre, a celor din teritoriu, să fie aduse la același nivel cu cel al angajaților din structura centrală. Nu este normal ca angajații de la București, care desfășoară aceeași muncă, să fie remunerați în mod diferit", a precizat unul dintre protestatari.

* IAȘI

Mai mulți angajați ai Casei Județene de Pensii Iași au întrerupt luni dimineața activitatea, pentru a protesta împotriva modificărilor salariale care vor fi aplicate din ianuarie 2018.

"Am rămas în urmă cu salarizarea față de colegii din aceeași familie ocupațională. Avem cele mai mici salarii din tot sistemul bugetar. Nu am putut beneficia de actele normative date în ultimii ani pentru că nu am avut cum să ne aliniem cu salarizarea, toți având salariii mici. Nu am beneficiat de ordonanțele speciale, cum au avut colegii de la ANAF. Pe 16 noiembrie, am făcut un demers către doamna Olguța Vasilescu (ministrul Muncii-n.r.) dar nu am primit răspuns. Sperăm ca măcar acum să fim băgați în seamă. Revendicările noastre vizează alinierea grilei de salarizare la nivelul celor din administrație, care au salarii mai mari cu procente între 50 și 80 la sută și asimilarea pe grila CNPP de noua lege de salarizare nr. 153/2017", potrivit protestatarilor.

* SATU MARE

Angajații Casei Județene de Pensii (CJP) Satu Mare au întrerupt lucrul luni dimineața timp de două ore, fiind nemulțumiți de noua grilă de salarizare, a declarat, pentru AGERPRES, directorul instituției, Radu Coșa.

"A fost un protest spontan. Oamenii vor majorări salariale. Am înțeles că, în toate anexele, sunt cuprinși, ba sănătate, ba învățământ, ba finanțe, și se vorbește toată ziua de majorări la toți bugetarii dar bugetarii din casele de pensii nu văd nimic, nu știu nimic, ei nu primesc nimic niciodată. Oamenii s-au supărat. Sunt cele mai mici salarii, dintre bugetari. Am văzut un clasament — un salariului mediu bugetat pe 2018 pe ministere. Noi eram a treia poziție de jos. Era Ministerul Culturii cel mai mic, Ministerul Mediului și apoi erau Casele de Pensii, tot Ministerul Muncii. Cam toți suntem la același nivel cu ITM și Șomaj. Într-o listă de două pagini, suntem a treia poziție de jos în sus", a spus Coșa.

Deocamdată nu se știe care va fi următoarea formă de protest.

* SUCEAVA

Aproximativ 50 de angajați au protestat, luni, în fața Casei Județene de Pensii (CJP) Suceava, nemulțumiți de nivelul de salarizare și discrepanțele față de remunerațiile colegilor cu aceleași funcții din ministere sau Casa Națională de Pensii.

Un angajat al CJP Suceava, Oana Poloșanu, a declarat pentru AGERPRES că protestul a fost unul spontan, nu organizat de sindicat, fiind primul în ultimii ani care s-a desfășurat la această instituție.

''Protestul a ținut de la 10,30 până pe la 11,45. Au participat toți angajații prezenți la serviciu, cu excepția celor de la ghișee, care au asigurat activitatea cu publicul'', a precizat Oana Poloșanu.

AGERPRES/ (AS-autori: Tina Țucui, Cristian Lupașcu, Paula Neamțu, Daniela Malache, Gheorghe Pietrar, Silvia Marcu, editor: Diana Dumitru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane