Proteste în toată Franța în sprijinul femeii drogate de soț pentru a fi violată: „Este culmea ororii”

Proteste în toată Franța în sprijinul femeii drogate de soț pentru a fi violată: „Este culmea ororii”

Sute de francezi s-au adunat sâmbătă în toată Franța pentru a protesta în sprijinul lui Gisèle Pélicot, femeia pe care soțul său a drogat-o și a invitat peste 80 de bărbați să o violeze în propria casă, pe parcursul a 10 ani, relatează The Guardian.

Grupurile feministe au organizat circa 30 de proteste în mai multe orașe, inclusiv la Paris și Marsilia. Demonstranți s-au adunat și la Bruxelles.

În Place de la République din Paris, protestatarii au ținut pancarte cu mesaje de sprijin pentru victimele violenței sexuale. Pe unul scria: „Gisèle pentru toți. Totul pentru Gisèle.”

Cazul femeii în vârstă de 72 de ani, agresată în mod repetat în timp ce era în stare de inconștiență, a șocat lumea. Soțul ei, Dominique, în vârstă de 71 de ani, care a pledat vinovat, este judecat împreună cu alți 50 de bărbați puși sub acuzare pentru viol.

Gisèle Pélicot a primit aprecieri pe scară largă pentru curajul ei de a cere ca procesul să fie public, și nu cu ușile închise.

Bărbații care ar fi violat-o aveau vârste cuprinse între 26 și 73 de ani la momentul arestării și printre aceștia se află un consilier local, un jurnalist, un fost polițist, un gardian, un militar, un pompier și un funcționar public. Mulți dintre ei erau vecinii cuplului în orășelul Mazan, lângă Avignon, în sudul Franței.

Abia după ce un paznic l-a surprins pe Dominique Pélicot filmând sub fustele femeilor într-un supermarket și a fost arestat, s-a descoperit la ce o supusese pe soția sa, cu care era căsătorit de 50 de ani.

Detectivii au găsit un fișier intitulat „Abuzuri” pe un stick USB. Conținea aproximativ 20.000 de imagini și filme cu soția sa în timpul violurilor. O înregistrare video obținută de Paris Match îl arată filmând sub fusta unei femei în 2020.

La proces, Gisèle Pélicot a spus că poliția „mi-a salvat viața”. Când i s-au arătat dovezile violurilor, lumea ei „s-a prăbușit”, a povestit ea. Femeia a spus instanței că cuvântul viol este prea slab, „tortură” fiind un termen mai potrivit pentru a descrie ce a suferit.

Cuplul s-a căsătorit pe când aveau 21 de ani și au trei copii și șapte nepoți. „Nu eram bogați, dar eram fericiți”, a spus ea. „Chiar și prietenii noștri spuneau că suntem cuplul ideal.”

O parte dintre bărbații pe care Pélicot, un electrician pensionat, i-a recrutat dintr-un grup de de chat online insistă că nu au știut că soția acestuia fusese drogată și au crezut că sexul este unul consensual.

Proteste în mai multe orașe din Franța

Prezent la un protest la Marsilia, Martine Ragon, în vârstă de 74 de ani, a explicat că se află acolo pentru a „denunța cultura violului”. Ea le-a spus jurnaliștilor: „Acest proces mediatizat larg va permite oamenilor să vorbească despre asta, să crească gradul de conştientizare”. Partenerul ei, Gérard Etienne, 75 de ani, a adăugat: „Trebuie să sprijinim femeile care au parte de un astfel de tratament.. Când asculți unele mărturii, te întrebi cum poate un bărbat să trateze o femeie așa.”

Fotograful Pedro Campos, în vârstă de 21 de ani, a spus la rândul său: „Este șocant... pentru că vedem că [bărbații judecați] seamănă oarecum cu domnul Everyman. Contravine ideii că ar exista un singur gen de violator.”

Deborah Poirier, în vârstă de 36 de ani, care protestează la Nisa, a comentat că atacul a fost „culmea ororii, cristalizând tot ceea ce nu ar trebui să se mai întâmple”.

Procesul, anticipat să dureze patru luni, a fost suspendat joi, în a doua săptămână, după ce Dominique Pélicot s-a îmbolnăvit în ziua în care urma să fie interogat. Se va relua luni, dar judecătorul Roger Arata a avertizat că s-ar putea ca și această audiere să fie amânată dacă Pélicot este incapabil să depună mărturie și să fie prezent în sala de judecată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Concert încheiat brusc după ce solistul l-a luat la bătaie pe chitarist

2 Ce a cumpărat un tânăr din Germania cu 126 de euro dintr-un magazin românesc: „Jaf la drumul mare”

3 Vanity Fair / Cel mai bogat german are o avere de 44 de miliarde de dolari, care provine de la tatăl său nazist, furată de la 70.000 de evrei

4 Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei: Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”

5 Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor