Proteste în Israel după ce patru ostatici israelieni au fost declarați morți. Cel puțin 30% dintre cei încă deținuți de Hamas n-ar mai fi în viață

Proteste în Israel după ce patru ostatici israelieni au fost declarați morți. Cel puțin 30% dintre cei încă deținuți de Hamas n-ar mai fi în viață

Un protest spontan antiguvernamental a izbucnit luni seara în fața sediului Forțelor Armate ale Israelului (IDF) din Tel Aviv, după anunțul armatei cu privire la moartea a patru ostatici în Fâșia Gaza, pentru a cere un acord imediat pentru eliberarea celorlalți ostatici deținuți de Hamas, relatează Times of Israel.

image

Fotografiile și videoclipurile de la protest au arătat câteva sute de oameni blocând traficul pe Autostrada Ayalon și aprinzând un foc în mijlocul drumului după miezul nopții.

Protestatari au ieșit pe străzile din toată țara, zeci de israelieni adunându-se în Ierusalim, Haifa, Rehovot, Pardes Hanna-Karkur și Ra'anana pentru a cere un acord în vederea eliberării ostaticilor, potrivit Mișcării antiguvernamentale Pro-Democrație.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiramul Daniel Hagari a declarat, luni seară, într-o conferință de presă, că armata nu a putut confirma imediat circumstanțele morții lui Chaim Peri , 79 de ani, Amiram Cooper , 84 de ani, Yoram Metzger , 80 de ani și Nadav Popplewell , 51 de ani, dar că vor investiga moartea lor. Anunțul a venit după ce serviciile informații au obținut noi date.

Activiștii de pe rețelele de socializare au spus că, deși protestul de la Tel Aviv s-a dispersat în liniște la primele ore ale zilei de marți, aproximativ o duzină de protestatari au fost amendați de poliție. Grupul de supraveghere a violenței poliției, Alimut Israel, a scris pe X că doi activiști care au protestat împotriva amenzilor au fost arestați „violent” drept consecință.

După confirmarea morții ostaticilor, Forumul Familiilor de Ostatici a emis o declarație în care iși exprimă durerea față de vești, despre care a spus că ar trebui „să zguduie fiecare cetățean din statul Israel și să provoace o autoexaminare profundă în fiecare lider. ”

„Haim, Yoram, Amiram și Nadav au fost răpiți de vii, unii dintre ei erau cu alți ostatici care s-au întors în acordul anterior și ar fi trebuit să vină acasă vii, în țara lor și la familiile lor”, se arată în declarație, îndemnând guvernul să acceptă imediat o înțelegere pentru a-i aduce acasă pe ostaticii rămași.

Toți cei patru ostatici fuseseră văzuți în viață în videoclipuri de propagandă filmate în timpul captivității lor în Gaza și publicate de Hamas.

Ei au fost răpiți în timpul masacrului Hamas din 7 octombrie, în care aproximativ 3.000 de teroriști au pătruns peste graniță, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând 251 de ostatici pe fondul unor acte de brutalitate și agresiune sexuală.

Einav Zangauker, mama ostaticului Matan Zangauker , a declarat luni seara în fața manifestanților de la Tel Aviv: „Astăzi, am primit dovezi fără echivoc – acestea sunt rezultatele presiunii militare: îi aducem înapoi morți!”

Ayelet Metzger, nora lui Yoram Metzger, a lansat un apel public pentru protestatari să iasă în stradă.

„Guvernul continuă să abandoneze ostaticii, care sunt uciși în captivitate. Sângele este pe mâinile [prim-ministrului Benjamin] Netanyahu și ale guvernului. Sunt deja sute de oameni pe [Begin Street]. Ieșiți în stradă. Viețile lor trebuie salvate.”

Protestele au venit la câteva zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat vineri o propunere israeliană pentru eliberarea treptată a ostaticilor și un acordul de încetare a focului. Anunțul său a declanșat unde de șoc în guvern, ale cărui partide de extremă-dreapta au amenințat că vor rupe coaliția dacă Netanyahu acceptă acordul. De atunci, Netanyahu a spus că există diferențe între acordul care a fost aprobat și detaliile prezentate de Biden, o afirmație pe care Casa Albă a negat-o.

Luni, Biden i-a spus emirului Qatar Tamim bin Hamad Al Thani, a cărui țară a condus eforturile de mediere împreună cu SUA și Egipt, că Israelul este pregătit să meargă mai departe propunerea de acord pe care a făcut-o săptămâna trecută și a cerut guvernului de la Doha să facă presiuni asupra Hamas să accepte oferta

Se crede că 120 de ostatici răpiți de Hamas pe 7 octombrie se află încă în Gaza - nu toți în viață - după ce 105 civili au fost eliberați din captivitatea Hamas în timpul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, iar patru ostatici au fost eliberați înainte de aceasta. Trei ostatici au fost salvați de trupe în viață, iar cadavrele a 19 ostatici au fost recuperate, inclusiv trei uciși din greșeală de armată.

O treime din ostatici n-ar mai fi în viață

Guvernul israelian declară că 120 de ostatici au rămas în captivitate, dintre care 43 au fost declaraţi morţi în absenţă de către autorităţile israeliene, pe baza diverselor surse de informaţii, printre care imagini de la camerele de luat vederi, înregistrări făcute de trecători sau analize medico-legale, relatează Reuters.

Unii oficiali israelieni au declarat în cadru privat că numărul ostaticilor morţi ar putea fi mai mare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii