Proteste în Iran:"Începutul unei mari mişcări",în opinia laureatei premiului Nobel pentru pace din 2003

Proteste în Iran:"Începutul unei mari mişcări",în opinia laureatei premiului Nobel pentru pace din 2003

Manifestaţiile în Iran nu sunt decât "începutul unei mari mişcări" care ar putea căpăta o amploare mai mare decât cea din 2009, a apreciat avocata iraniană Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace, într-un interviu publicat duminică de ziarul italian La Repubblica, citat de agenţia de presă Belga.

"Cred că manifestaţiile nu se vor termina prea devreme. Mi se pare că asistăm la începutul unei mari mişcări de protest care poate merge mai departe de valul din 2009. Nu m-ar mira ca aceasta să devină ceva mult mai mare", a declarat Ebadi, care trăieşte în exil la Londra.

Acestea sunt cele mai importante manifestaţii de la mişcarea de contestare a realegerii fostului preşedinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad în 2009, care fusese reprimată cu violenţă de autorităţi.

Dar acum, cauzele revoltei sunt înainte de toate economice şi sociale. "În Iran, şi asta nu este ceva nou, există o foarte gravă criză economică.Corupţia în toată ţara este la niveluri înspăimântătoare. Sfârşitul unor sancţiuni legate de acordul asupra programului nuclear cu UE şi SUA în 2015 nu a adus beneficii reale populaţiei, contrar a ceea ce multă lume aştepta", explică avocata Ebadi.

"La aceasta se adaugă faptul că Iranul are cheltuieli militare foarte ridicate. Oamenii nu mai tolerează să vadă atâţia bani cheltuiţi pentru aceasta", adaugă ea. "Tinerii sunt cei mai dezamăgiţi", avertizează avocata, evocând şomajul ridicat care îi afectează, corupţia şi "climatul de cenzură care domneşte pe străzi".

Şi dacă unele femei au coborât de asemenea în străzi, "mişcarea actuală nu este o problemă legată de diferenţieri pe sexe", asigură ea. "Situaţia ecnomică şi distanţa înspăimântătoare între bogaţi şi săraci, între cei care se bucură de a avea de toate şi cei care nu pot să aibă sunt la baza protestului. Clivajele sociale nu au făcut decât să se mărească în aceşti ultimi ani şi sunt elemente-cheie pentru a înţelege ceea ce se petrece" în Iran, insistă laureata premiului Nobel pentru pace din 2003. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii