Proteste în China pe fondul crizei locuințelor și a economiei în încetinire

Proteste în China pe fondul crizei locuințelor și a economiei în încetinire

Protestele din China s-au intensificat pe măsură ce efectele unei economii în încetinire afectează cetățenii, iar Beijingul se abține de la a lua măsuri mai îndrăznețe pentru a susține creșterea economică.

China se confruntă cu o criză a locuințelor și încetinirea economiei FOTO Arhivă

China se confruntă cu o criză a locuințelor și încetinirea economiei FOTO Arhivă

Numărul cazurilor de disidență a crescut cu 18% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor documentate de China Dissent Monitor, un proiect al organizației Freedom House din SUA. Majoritatea evenimentelor au fost legate de probleme economice, conform unui raport publicat miercuri, potrivit Bloomberg .

Dintre aceste evenimente, 44% au fost legate de muncă, iar 21% au implicat proprietari nemulțumiți, a menționat raportul. În general, disidența este definită ca acte de exprimare a nemulțumirilor, afirmare a drepturilor sau promovare a intereselor în contradicție cu autoritățile sau cei puternici.

Protestele fizice sunt reprimate

Raportul oferă o imagine de ansamblu asupra sentimentului din China, deși nu surprinde pe deplin nemulțumirea din a doua cea mai mare economie a lumii. Protestele fizice sunt reprimate și descurajate de supraveghere și controlul internetului, măsuri intensificate sub președintele Xi Jinping.

Aceste tensiuni sunt puțin probabil să amenințe regimul – demonstrațiile sunt adesea mici și izolate, iar protestatarii își îndreaptă rar furia direct asupra liderului.

Totuși, raportul subliniază provocările economice cu care se confruntă Partidul Comunist aflat la guvernare. Oamenii din China se confruntă cu o încetinire economică și cu o scădere a încrederii, pe măsură ce creșterea nivelului de trai, care a durat patru decenii, începe să stagneze.

O criză imobiliară, războiul comercial cu SUA, reprimarea sectorului privat și carantinele costisitoare impuse în timpul pandemiei au afectat creșterea economică , în ciuda măsurilor luate de Beijing pentru a stimula economia.

„În ultimele decenii, Partidul Comunist a cerut practic cetățenilor să se supună autoritarismului său unic în schimbul prosperității economice”, a spus Kevin Slaten, care conduce proiectul China Dissent Monitor.

„Pe măsură ce efectele încetinirii creșterii economice afectează mai mulți cetățeni, acest schimb ar putea fi subminat”, a adăugat el.

Proteste pe fondul crizei imobiliare

În ansamblu, cercetătorii au observat un număr în creștere de proteste, în ciuda cenzurii intensificate de când au început să colecteze date la mijlocul anului 2022, inclusiv o nouă campanie de ștergere a conținutului pe platforme video precum Douyin, la începutul acestui an.

Slaten a spus că numărul protestelor din iunie a atins un nivel record, parțial deoarece au început să includă o nouă sursă de informații despre proteste. Datele colectate în acest trimestru folosind aceeași metodologie vor arăta dacă această tendință ascendentă persistă, a spus el.

Criza imobiliară continuă să fie un punct dureros major, care generează mai multe proteste, în ciuda eforturilor intensificate ale Beijingului de a susține piața. Evenimentele legate de sectorul imobiliar în ultimele 12 luni au crescut cu 10% de la un an la altul pentru perioada respectivă.

Protestele proprietarilor de locuințe și ale muncitorilor din construcții au constituit 44% din toate cazurile de disidență înregistrate în peste 370 de orașe la nivel provincial în baza de date a China Dissent Monitor.

Fostele giganți imobiliari, precum Country Garden Holdings Co. și China Evergrande Group, au atras cel mai mare număr de proteste în cazurile în care cercetătorii au putut identifica compania-mamă.

Încetinirea economiei

Protestele economice au fost adesea generate de nemulțumiri precum proiecte de locuințe blocate, închideri bruște ale companiilor sau lipsa de lichidități, incapacitatea de a plăti salariile sau chiar problemele guvernelor locale în furnizarea de beneficii adecvate pentru pensionari, conform lui Slaten de la China Dissent Monitor.

O economie în încetinire reprezintă o provocare de guvernare pentru guvernul central, chiar dacă protestele nu prezintă de obicei un risc existențial , iar oficialii locali sunt responsabili de gestionarea acestor evenimente, conform lui Liqian Ren, directorul Modern Alpha la WisdomTree Inc., o firmă de gestionare a activelor cu sediul în New York.

„Mai multe proteste înseamnă că politicile guvernului central nu pot fi efectiv implementate”, a spus ea. „Obiectivele sale strategice pe termen lung nu pot fi atinse când nevoile pe termen scurt sunt acum mai prezente în mintea oamenilor.”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!