Proteste faţă de exploatarea gazelor de şist la Arad, Cluj şi Timişoara - FOTO
Circa 2.000 de persoane au participat, duminică după-amiază, la Arad, la un protest faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii acuzând că, sub pretextul autorizaţiilor obţinute pentru resurse convenţionale, companiile caută gaze de şist, iar proteste similare au avut loc la Cluj,Timişoara, Bucureşti şi Vaslui.
În Piaţa Avram Iancu din municipiul Arad s-au adunat, începând cu ora 15.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoriatea venind din oraşele şi comunele din judeţ, unde în ultimele trei luni au fost organizate, în fiecare duminică, acţiuni similare, dar de mai mică amploare.
Printre participanţi se numărau primari din judeţ şi oameni de afaceri, în special din sectorul agricol, care au ţinut discursuri pe o scenă amplasată în Piaţa Avran Iancu, avertizându-i pe cei prezenţi asupra presupuselor riscuri pe care le prezintă tehnologia explorării şi exploatării gazelor de şist.
În discursuri, organizatorii acţiunii au reclamat că substanţele folosite în tehnologia de valorificare a gazelor de şist sunt dăunătoare mediului şi sănătăţii populaţiei.
"În vestul ţării, avem cel mai fertil teren agricol, iar Aradul s-a dovedit ştiinţific că are cea mai bună apă potabilă din ţară. Avem obligaţia faţă de copiii noştri să protejăm aceste resurse valoroase", a declarat Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agro-Industrial Curtici, cel mai mare din vestul ţării.
Participanţii au avut steaguri şi pancarte cu mesaje privind protejarea mediului şi împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist.
Acţiunea era autorizată să se desfăşoare până la ora 19.00, timp în care manifestanţii urmau să participe şi la un marş prin centrul oraşului, pe un traseu cuprins între Teatrul de Stat, Primăria Arad şi Catedrala Arhiepiscopală.
Unii dintre participanţii la protest au declarat că temerea cea mai mare care i-a determinat să vină la acţiune este aceea că firmele care au obţinut autorizaţii pentru explorarea resurselor convenţionale - gaze naturale şi petrol - se folosesc de acestea pentru a căuta gaze de şist în Câmpia de Vest şi în perimetrul oraşului Curtici.
"Eu locuiesc în Şeitin, lângă graniţa cu Ungaria, şi în ultimele săptămâni am văzut pe terenurile agricole unde au început explorări că vin cisterne de mare capacitate şi pompează ceva lichid în sol. Din câte ştim noi, că în zonă au mai fost sonde petroliere, niciodată nu s-a pompat ceva în pământul nostru", a declarat Maria Ioanăş, unul dintre participanţii la protest.
Acţiunea a fost supravegheată de aproximativ 200 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali, fără a se înregistra incidente.
Prefectura Arad a anunţat, în mai multe rânduri, în ultimele luni, prin comunicate de presă ca răspuns la acţiunile de protest organizate în localităţi din judeţ, că în Arad nu au fost acordate licenţe sau autorizaţii pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
Acţiuni similare au avut loc, duminică după-amiază, şi la Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti şi Vaslui.
Peste 100 de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca
Astfel, peste 100 de persoane au protestat, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.
Oamenii s-au adunat în jurul orei 15.00 şi au bannere cu mesaje precum "Stop fracturării hidraulice", "Stop exploatării gazelor de şist", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Pe întreg cuprinsul ţării, împotriva fracturării", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu", "Stop otrăvirii României" şi "Fracturarea hidraulică pentru gazele de şist înseamnă moarte".
De asemenea, ei scandau "Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist", "Apă curată, nu poluată", "Vrem natură, nu fractură", "Uniţi, salvăm toată România".
"Protestăm faţă de fracturarea hidraulică pentru gazele de şist, care este o metodă foarte periculoasă pentru mediu, perimetrele concesionate pentru explorare fiind uriaşe, acoperind două treimi din cuprinsul ţării. De asemenea, protestăm şi faţă de teoria aberantă potrivită căreia cei care se opun fracturării hidraulice ar atenta la siguranţa energetică a României. Oricine îşi poate da seama că producem mai mult gaz decât consumăm", a spus Cornel Vâlcu, unul dintre participanţi.
Protestul de la Cluj-Napoca nu a fost autorizat.
Proteste în Piaţa Victoriei, din Timişoara
La Timişoara, aproximativ 100 de persoane din municipiu şi din localităţi situate în apropiere au protestat, de la ora 15.30, în Piaţa Victoriei, unii bătând în tobe, iar alţii fluierând.
Participanţii au avut pancarte cu mesaje precum "Da, ne pasă! Pungeşti, Moşna. Solidaritate!", "Nu vrem fracturare hidraulică. Vrem o pânză freatică curată!" sau "Iubesc România, nu vreau gaze de şist".
Protestul de la Timişoara era autorizat să se desfăşoare până la ora 19.00.
Şi la Bucureşti, peste 100 de persoane au participat duminică după-amiază, în Piaţa Universităţii, la un protest autorizat faţă de extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, ei cerând interzicerea prin lege a acestei metode.
Protestul a fost organizat de mai multe ONG-uri care au declarat 6 aprilie "Ziua naţională de protest împotriva fracturării hidraulice". Mobilizarea s-a făcut atât prin intermediul reţelelor de socializare, cât şi prin afişe lipite în locuri publice.
Vaslui: Peste 350 de persoane au participat la un marş de protest faţă de gazele de şist
Peste 350 de persoane au participat, duminică după-amiază, în municipiul Vaslui, la un marş de protest faţă de gazele de şist, manifestanţii scandând lozinci împotriva clasei politice şi a firmei care desfăşoară activităţi de explorare a gazelor de şist în judeţ.
Peste 300 de oameni s-au adunat, începând cu ora 14.00, în Piaţa Civică din Vaslui, scandând "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu", "Afara, afară, cu Chevronul din ţară", "Refuz, rezist, gazelor de şist".
De asemenea, o parte dintre liderii protestatarilor au ţinut discursuri, susţinând că explorarea gazelor de şist este un pericol pentru mediu.
"În inima aprobărilor ilegale din România, conştiinţa de neam se trezeşte. Oamenii simpli au realizat că nu gazele de şist sunt soluţia, ci agricultura. Cererea pe piaţa externă de produse agricole este foarte mare, dar pământurile fertile sunt neexploatate în judeţul Vaslui. A venit vremea să ne trezim. Aici este tărâmul lui Ştefan cel Mare şi trebuie să-l apărăm", a declarat, duminică, în faţa protestatarilor, George Silvestrovici, unul dintre organizatorii marşului protest.
Cei peste 300 de manifestanţi au pornit apoi într-un marş prin Vaslui, pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, alte câteva zeci de localnici alăturându-li-se protestatarilor.
La un moment dat, câţiva protestatari au încercat să devieze coloana de manifestanţi pe un alt traseu decât cel stabilit, respectiv spre sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, însă au fost opriţi de forţele de ordine.
Acţiuni similară au avut loc, duminică, în localitatea Banca, unde aproximativ 30 de oameni s-au adunat în curtea sediului Căminului Cultural, precum şi în municipiul Bârlad, unde peste 100 de localnici şi-au exprimat nemulţumirile în faţa sediului primăriei.
Sursa: mediafax.ro