Proteste ample la Bruxelles: belgienii cer o Europă socială şi un salariu minim la nivelul UE de 1500 euro

Proteste ample la Bruxelles: belgienii cer o Europă socială şi un salariu minim la nivelul UE de 1500 euro

Această primă „euromanifestaţie" din 2014 a reunit "peste 52.000 de persoane din 21 de ţări", şi-a exprimat satisfacţia Bernadette Ségol, secretara generală a Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), care miza asupra prezenţei a 40.000 de persoane. Potrivit poliţiei, 25.000 de persoane erau prezente la miting.

Coloana, în culorile tradiţionale ale sindicatelor belgiene - roşu pentru socialişti, verde pentru creştini şi albastru pentru liberali - a pornit de la Gara de Nord şi a parcurs bulevardele capitalei belgiene până în cartierul instituţiilor europene.

Majoritatea participanţilor - provenind din Franţa, Polonia, Danemarca sau Grecia - au manifestat paşnic, scandând sloganuri şi lansând petarde.

Câteva confruntări au avut totuşi loc între poliţie şi docheri de la Antwerpen şi Gand, care s-au desolidarizat - ieşind în faţa coloanei încă de la plecare - şi au căutat confruntarea aruncând cu proiectile - pavele - către forţele de ordine. Acestea au folosit un tun cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe cei mai porniţi.

Manifestanţii au reclamat o Europă socială. „Măsuri de austeritate = sărăcie durabilă", „People, not profit", se putea citi pe unele bannere agitate de persoane din coloană.

„Mesajul nostru este simplu, dar este un mesaj pe care oficialii europeni nu vor să-l audă. Mesajul nostru este că politicile lor ca răspuns la criza financiară sunt insuficiente şi au agravat, în realitate, criza socială şi economică. Mesajul nostru este că auteritatea nu funcţionează", a declarat Ségol.

Obiectivul mitingului este „să ofere o nouă cale Eurpei, fără austeritate, cu investiţii puternice pentru o creştere durabilă şi locuri de muncă de calitate", a comentat Emanuela Bonacina, o purtătoare de cuvânt CES, care vrea să-i îndemne pe cetăţeni să voteze, pe 25 mai, "pentru candidaţi care vor schimba modul în care este condusă UE".

„Un viraj la stânga este indispensdabil", a apreciat preşedinta sindicatului socialist belgian FGTB Anne Demelenne, reclamând un "plan Marshall" pentru relansarea economiei europene.

Peste 26 de milioane de europeni nu au locuri de muncă. Sunt cu 10 milioane de şomeri mai muţi decât în 2008, iar în 18 dintre cele 28 de state membre UE salarile reale s-au prăbuşit, subliniază sindicatele. „Situaţia tinerilor este încă şi mai rea: 7,5 milioane de tineri europeni nu munesc, nu studiază sau nu învaţă o meserie. Mulţi dintre cei mai educaţi şi mai întreprinzători şi-au părăsit pur şi simplu ţara de origine pentru a căuta locuri de muncă în altă parte", a subliniat Ségol, evocând riscul unei "generaţii pierdute".

„Denunţăm spectacolul la care asistăm în toată Europa, adică o politică împotriva muncitorilor, pentru o austeritate care aduce foloase doar claselor favorizate", a declarat un pensionar, André Jacques, un fost funcţionar public belgian.

O manifestantă belgiancă, Monique, denunţă fenomenul muncitorilor detaşaţi veniţi din state UE în care salariile sunt mai mici. „Dacă sunt utilizaţi aici, trebuie să aibe un salariu egal" celui al belgienilor, pledează ea.

„Un salariu minim european în valoare de 1.500 de euro este o măsură esenţială pentru relansarea economiei în Europa", este de părere Djamel, un muncitor în domeniul metalurgic din nordul Franţei, membru CGT.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”