Proteste ale BNS în zeci de orașe împotriva trasferării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat (grupaj)

Proteste ale BNS în zeci de orașe împotriva trasferării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat (grupaj)

Membri ai Blocului Național Sindical (BNS) au protestat, luni după-amiază, în zeci de orașe din țară, principala lor nemulțumire fiind legată de intenția guvernanților de a transfera plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

* HUNEDOARA

Peste o sută de membri ai filialei județene BNS Hunedoara au protestat în fața sediului Prefecturii din Deva, nemulțumiți de faptul că Guvernul intenționează să transfere plata contribuțiilor sociale în seama angajaților, oamenii afirmând că nu există nicio garanție că veniturile nete nu vor scădea după aplicarea acestei măsuri.

"Este o măsură inoportună. La nivelul economiei suntem împărțiți în alb și negru, în sensul că există o diferență între salariații din sectorul public și cei din sectorul privat. Angajatorii nu au nicio obligație să crească salariile celor care lucrează în sistemul privat, deși Guvernul are pretenția să se întâmple acest lucru", a declarat, pentru AGERPRES, președintele BNS Hunedoara, Ovidiu Morcan.

Potrivit acestuia, nu există încă o metodă clară de calcul în care să se aibă în vedere cuantumul contribuțiilor sociale, motiv pentru care sindicatele nu mai pot face estimări ale veniturilor.

"Încă mai calculăm, având în vedere că, de la o zi la alta, variantele Guvernului se schimbă cu diferite procente", a arătat Morcan.

Protestatarii din fața Prefecturii Hunedoara au reprezentat sindicate din industria de automotive, rețele electrice, producerea energiei electrice, serviciul județean de ambulanță, muzeul din Deva.

Filiala BNS Hunedoara numără peste 5.000 de membri.

* DÂMBOVIȚA

Circa 50 de sindicaliști ai BNS au pichetat sediul Prefecturii Dâmbovița, nemulțumiți că Guvernul nu a răspuns pozitiv solicitării BNS de renunțare la măsura de transfer a contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților.

Liderii județeni ai BNS au transmis prefectului de Dâmbovița o scrisoare prin care solicită sprijin pentru demersurile Blocului Național Sindical în ceea ce privește transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariatului de la 1 ianuarie 2018, precum și modificarea Legii 62/2011 privind dialogul social.

''Am transmis o scrisoare cu doleanțele noastre și domnului prefect, deși am mai avut discuții pe această temă cu dânsul. Principala problemă ridicată de noi este legată de transferul contribuțiilor sociale la angajat. Dacă nu se rezolvă, o să continuăm acțiunile de protest, în special la nivel național, noi, la Dâmbovița, fiind un județ slab industrializat, nu avem o forță prea mare, dar vom merge la proteste în județele învecinate sau la București, în funcție de cum se va decide'', a declarat, pentru AGERPRES, liderul filialei BNS Dâmbovița, Daniel Necula.

* SĂLAJ

Aproximativ 50 de reprezentanți ai Blocului Național Sindical — filiala Sălaj au protestat la Zalău, pe platoul din fața Instituției Prefectului.

Protestatarii, angajați ai Poștei Române — filiala Sălaj și ai Serviciului de Ambulanță Județean Sălaj, și-au exprimat astfel dezacordul privind intenția Guvernului de a transfera contribuțiile sociale în sarcina exclusivă a angajatului.

"Vor fi mai puțini bani la salariu, nu mai mulți. Nu se știe nici până la această oră cum va fi și din ce fonduri va fi plătit șomerul sau angajatul aflat în imposibilitate de muncă din cauza unui accident de muncă, salariatul aflat în concediu de boală sau cum își va lua salariile restante un angajat al unei firme care se găsește în faliment. Toate aceste elemente ne conduc de fapt la ideea că acest proiect a fost făcut pe genunchi și în grabă și, bineînțeles, împotriva salariaților. Mai mult, Guvernul dorește ca angajatul să-și asume toate riscurile aferente și să fie singurul plătitor pentru susținerea Casei de Pensii și a Casei de Sănătate, ceea ce nu se întâmplă în nicio țară din Europa. De aceea, BNS spune un 'nu' hotărât experimentelor pe angajații din România", a declarat, pentru presă, Călin Balog, liderul BNS Sălaj.

* BOTOȘANI

Aproximativ 20 de sindicaliști afiliați la BNS au pichetat sediul Instituției Prefectului, în semn de nemulțumire față de decizia Guvernului de a transfera contribuțiile sociale integral de la angajator la angajat.

Președintele filialei județene Botoșani a BNS, Vasile Chiru, susține că decizia Executivului este una greșită.

''Sperăm ca acum, măcar în al doisprezecelea ceas, Guvernul să treacă la masa negocierilor. Urmează, oricum, un miting de amploare la nivel național'', a afirmat Chiru.

După pichetare, o delegație a sindicaliștilor a fost primită de prefectul Dan Șlincu.

La protest au luat parte sindicaliști din sistemul de apărare, cultură, administrație și sănătate.

* ARGEȘ

Câteva sute de sindicaliști din industria auto au protestat în Piața Vasile Milea din Pitești față de intenția Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat.

Participanții la protestul organizat de Federația Sindicală Automobilul Românesc au mai cerut modificarea Legii 62/2011 privind obligativitatea negocierii Contractului Colectiv de Ramură și începerea efectivă a construcției la tronsonul de autostradă dintre Pitești și Sibiu.

"Am fost aduși aici de impertinența, nepăsarea și proasta gestionare a acestei țări de o coaliție PSD-ALDE care dorește ca muncitorii să fie cei persecutați în România, ca dumneavoastră, cei care lucrați la multinaționale, să plătiți ceea ce ei nu sunt în stare să facă, să ne guverneze. (...) Iată-ne, în această zi de toamnă, când mulți credeau că nu vom ieși în stradă, că plouă, venim să le spunem: noi v-am votat, voi ne-ați mințit sau ne-ați trădat", a spus liderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Nicolae Pavelescu.

El a adăugat că, dacă revendicările sindicaliștilor nu vor fi ascultate, în județul Argeș va fi organizat în următoarea perioadă un miting de protest la care vor participa între 10.000 și 12.000 de persoane.

* SIBIU

Aproximativ 30 de sindicaliști ai BNS au pichetat luni, timp de o jumătate de oră, sediul Prefecturii din municipiul Sibiu, în ciuda ploii.

Unii protestatari au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje pentru guvernați. Spre exemplu, două sindicaliste au scris pe niște cartoane "Nu transfer contribuții la angajați" și "Nu ne mai mințiți".

După ce unul dintre protestatari a citit revendicările în fața celorlalți manifestanți, patru dintre aceștia au intrat în Prefectură, pentru a înmâna lista de solicitări prefectului și subprefectului.

Sindicaliștii BNS au protestat pentru că nu susțin transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

* TIMIȘ

Câteva zeci de sindicaliști afiliați la BNS Timiș au protestat tăcut, în fața Prefecturii Timiș, fiind nemulțumiți de intenția Guvernului de a trece plata contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajaților.

''Am vrut deocamdată să atragem atenția guvernanților. Pe lângă nemulțumirea legată de acest transfer al plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, suntem nemulțumiți și de alte modificări ale Legii 62, cea a dialogului social, care lasă loc la prea multă ambiguitate'', a declarat pentru AGERPRES Victor Stan, președintele BNS Timiș.

Toate revendicările protestatarilor i-au fost înmânate subprefectului Daniel Cristian Franțescu, care le va transmite Guvernului, urmând ca până la sfârșitul lunii octombrie sindicaliștii să primească un răspuns, pentru a decide ce vor face mai departe.

''Așteptăm un răspuns în timp rezonabil, pentru că de la 1 noiembrie începem mitinguri în cel puțin 10 orașe ale țării'', a completat Victor Stan.

* IAȘI

Aproximativ o sută de persoane, membri ai Blocului Național Sindical, au pichetat clădirea în care funcționează Instituția Prefectului, nemulțumiți fiind de dialogurile avute până acum cu guvernanții.

Având vuvuzele și pancarte cu mesaje precum "Cu fața spre capital și interesele acestuia", "Cetățenii români sunt forțați să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume", sindicaliștii au ignorat temperaturile scăzute de afară pentru a-și striga nemulțumirile.

"Această acțiune face parte dintr-un plan mai larg de acțiuni care a început pe 12 septembrie. Avem depusă și o petiție online. Dorim să determinăm Guvernul să renunțe la intenția de a transfera contribuțiile sociale în sarcina angajaților începând cu 1 ianuarie 2018. Aceasta este cea mai toxică măsură luată de un guvern postdecembrist al României. După aceste pichetări vor urma mitinguri de protest. Dacă nici atunci Guvernul nu înțelege mesajul nostru, vom organiza un miting la București la care vor participa și celelalte confederații sindicale. Nu vom accepta asemenea inechități sociale", a declarat Sorin Turcu, vicepreședinte BNS — filiala Iași.

* GORJ

Aproximativ 20 de sindicaliști din cadrul BNS — filiala Gorj au pichetat sediul Instituției Prefectului, principala nemulțumire a acestora fiind legată de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Printre instituțiile ai căror sindicaliști au participat la acțiune s-au numărat Consiliul Județean Gorj, Penitenciarul Târgu-Jiu, APIA Gorj, CFR și Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din municipiu.

"Astăzi s-a organizat o pichetare la Prefectura Județului Gorj de către filiala BNS Gorj, este o acțiune organizată la nivel național de către BNS și participă sindicate membre ale BNS. Nemulțumirile noastre sunt legate de trecea contribuțiilor exclusiv în sarcina angajatului și de cum merg 'negocierile' pentru Legea dialogului social. Aceasta este doar o pichetare, va merge o delegație din rândul nostru la domnul prefect pentru a depune materialele către Guvernul României, îi vom aduce la cunoștință nemulțumirile noastre, iar în perioada 30 octombrie — 10 noiembrie va fi organizat un miting de amploare în zece orașe din țară, printre care și orașul Târgu-Jiu, la care sperăm să participe peste 500 de persoane", a declarat președintele BNS Gorj, Marius Măceșanu.

* ALBA

Câteva zeci de sindicaliști ai BNS, în general din Alba Iulia și Cugir, au pichetat, timp de o oră, Instituția Prefectului, în scopul sensibilizării guvernanților privind, potrivit acestora, problema transferului taxelor sociale de la angajator la angajat și a modificării legii dialogului social.

''BNS este total împotrivă (a transferului contribuțiilor sociale la angajat — n.r.), iar prin aceste mitinguri vrem să sensibilizăm Guvernul să vină la dialog'', a declarat presei președintele filialei Alba a BNS, Crăciun Herlea.

El a reclamat faptul că sindicatele nu sunt chemate la consultări. ''Vedem pe toate canalele media: modificăm legea, transferăm contribuția, fără ca sindicatele să fie chemate la consultări și fără să existe un text pe care noi să ne pronunțăm. Mergem pe bază de presupuneri'', a declarat Crăciun Herlea.

Liderul BNS — filiala Alba s-a arătat nemulțumit și de faptul că cei doi parlamentari ai PSD de Alba "nu discută" cu sindicatele. "Am solicitat parlamentarilor de Alba, în speță parlamentarilor puterii, și nici până în ziua de azi nu au binevoit să ne dea un răspuns, darmite să vină să discutăm", a declarat Herlea.

Potrivit acestuia, BNS are în Alba în jur de 6.000 de membri.

* CARAȘ-SEVERIN

Sindicaliștii de la BNS Caraș-Severin s-au alăturat colegilor lor din țară și au pichetat sediul Instituției Prefectului, în semn de protest față de intenția Guvernului de a transfera plata contribuțiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului.

''Ceea ce se întâmplă în țara asta este o mare nebunie, iar în calitate de confederație națională, suntem datori să luăm atitudine. Suntem unicat pe mapamond, suntem singurul stat unde toate dările vor fi trecute către angajat, în timp ce angajatorul este absolvit de orice problemă față de forța de muncă. Ceea ce ni se întâmplă este o mare nedreptate și vom avea mari probleme, în special cu firmele care vor intra în faliment, cu cine va face plata pentru grupele de muncă, apoi cu concediile medicale și cu multe altele, care se vor vedea în timp. Este primul pas pe care îl facem, conform legislației în vigoare', a declarat liderul BNS Caraș-Severin, Nicolae Drăgan.

Sindicaliștii vor să atragă, astfel, atenția că măsura pe care Executivul vrea să o impună nu există în nicio țară europeană și că, practic, creșterea reală a salariului, promisă de Guvern, va fi zero.

''Protestăm într-un mod unitar, astfel încât la Reșița s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat și la nivel național, în sensul că pichetăm Instituția Prefectului. Am transmis și revendicările noastre, pentru a fi date mai departe Guvernului, pentru că nu este corect ceea ce se întâmplă, în ideea în care toată sarcina susținerii plăților sociale cade în seama angajatului. În cazul în care lucrurile nu se vor întâmpla așa cum trebuie și cum am propus noi, cu siguranță vom organiza și alte forme de protest'', a afirmat Flavius Rotariu, secretarul BNS Caraș-Severin.

Protestatarii le-au împărțit trecătorilor fluturași cu revendicările și le-au înmânat reprezentanților Prefecturii un memoriu pentru a-l transmite Guvernului. În cazul în care sindicaliștii nu vor fi luați în seamă, BNS va organiza mitinguri în zece municipii din țară, iar dacă nici atunci nu se va schimba ceva, ei susțin că se vor aduna, în București, peste 15.000 de manifestanți.

* SATU MARE

Circa 30 de membri ai Blocului Național Sindical au protestat în fața Instituției Prefectului Județului Satu Mare, revoltați pe intenția Guvernului de a transfera plata contribuțiilor de la angajator la angajat.

Președintele BNS Satu Mare, Mircea Miclăuș, a arătat că dacă Guvernul nu renunță la această intenție, vor urma ample mișcări sindicale.

"Eu speram să conștientizeze și alții că problema nu ne afectează numai pe noi cei 30 de aici, privește și pe prietenul, colegul și neamul din tot orașul și toată România. Vor fi mai departe acțiuni ale Blocului Național Sindical. Se preconizează proteste în orașele mari, cu zece mii de oameni, iar cel mai mare, dacă Guvernul continuă transferul contribuțiilor, va fi la București, unde numărul va depăși 50.000. Să sperăm că această acțiune va cupla și celelalte confederații, îi rog pe această cale ca și Cartel Alfa, CNSRL, Meridianul, toate cele cinci confederații să cupleze, să avem un miting puternic, să arătăm că oamenii din România încă există și nu suntem sclavii Guvernului, nu suntem sclavii administratorilor de firme, ai patronilor, nu suntem sclavi cu contract de muncă", a declarat Mircea Miclăuș.

Sindicaliștii au scandat lozinci antiguvernamentale și au afișate bannere cu sindicatele, după care, o delegație a fost primită de către prefectul Darius Filip.

* DOLJ

Circa 50 de salariați, membri ai Blocului Național Sindical, au pichetat luni sediul Instituției Prefectului — Județul Dolj în semn de nemulțumire față de lipsa de reacție a Guvernului în ceea ce privește solicitarea BNS de renunțare la măsura de transfer a contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților.

Președintele BNS Dolj, Victor Peța, a declarat pentru AGERPRES că această măsură este neeuropeană și ar afecta salariații din mediul privat unde angajatorii nu pot fi obligați să majoreze salariile cu sumele pe care trebuie angajatul să le plătească drept contribuții.

"BNS consideră că această măsură este neeuropeană și cea mai mare îngrijorare este în mediul privat, acolo unde nu știm dacă angajatorii vor mări salariul brut cu sumele pentru contribuții. Adică salariul brut al salariatului trebuie să se mărească cu taxele pe care acum le plătește angajatorul și atunci în mod normal angajatul ar trebui să nu piardă, ci să câștige mai mult cu 2-4%. Dar îngrijorarea este dată de faptul că angajatorul privat, pentru că la instituții și la firmele de stat probabil se va găsi o măsură tranzitorie, nu va putea fi obligat să mărească salariul cu valoarea contribuțiilor, pentru că se consideră neconstituțional", a declarat Peța.

El a precizat că reprezentanții BNS nu au informații din partea Guvernului că această măsură va fi luată cu certitudine, însă cer Executivului să renunțe definitiv la idee.

La rândul său, liderul Sindicatului Ford, Ovidiu Cioroianu, prezent la protest, a declarat că până în acest moment nu a fost prezentată nicio analiză în care să fie prezentat impactul unei astfel de măsuri. "Până acum două zile se spunea doar că se transferă contribuțiile dintr-o parte în alta, iar acum a apărut și suprataxa de 2% din fondul de salarii. Deja totul este în ceață. Iar o astfel de măsură nu poate fi luată fără consultări din timp cu asociațiile patronale și sindicatele reprezentative la nivel național", a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Ford Automobile Craiova.

Potrivit lui Cioroianu, nici patronatul de la Ford nu poate prezenta un punct de vedere pe acest subiect "până nu vede exact despre ce este vorba", iar reprezentanții industriei auto din România, care are circa 300.000 de angajați, nu au fost consultați.

"Noi discutăm cu patronatul, dar patronatul de la Ford nu poate prezenta un punct de vedere pe acest subiect până nu vede exact despre ce este vorba. Dacă vrei să o iei măsură ca Guvern, nu chemi mai întâi partenerii de dialog social la discuții pentru a le prezenta ceea ce vrei să faci și pentru a ajunge la un acord tripartit? Ford și Renault, împreună cu furnizorii de componente auto, sunt într-o asociație care are mai mult de 300.000 de angajați în România și nu am auzit ca cineva să fi consultat până azi această asociație patronală", a declarat liderul Sindicatului Ford.

El a precizat că transferarea contribuțiilor sociale la angajat este o măsură "strict de dreapta", și nu una de centru-stânga, care nu există nicăieri în Europa.

Potrivit președintelui BNS Dolj, în funcție de rezultatul obținut de sindicaliști în urma pichetărilor organizate luni la nivel național și de cum va răspunde Guvernul solicitărilor lor, vor decide dacă vor organiza mitinguri în unele orașe din țară și în București.

* PRAHOVA

Peste o sută de persoane, membri ai BNS Prahova, au protestat în centrul municipiului Ploiești, acestea exprimându-și nemulțumirea cu privire la transferarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Manifestanții au avut fluiere și vuvuzele și au scandat "România, trezește-te", "Și voi aveți copii" și "Vrem o țară populată".

De asemenea, aceștia au afișat mesaje precum "Faceți experimente pe salariile parlamentarilor, nu pe salariile celor care vă finanțează" și "NU experimentelor sociale pe români".

Reprezentanți ai protestatarilor au spus că sunt nemulțumiți de intenția de transferare a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

O delegație a manifestanților i-a înaintat prefectului Mădălina Lupea o listă a revendicărilor.

* BRAȘOV

Reprezentanți ai BNS — filiala Brașov, de la Electrica, IAR Ghimbav, Casa Județeană de Sănătate, Metrom, CEC, Agro-Star, CFR, au pichetat, timp de o oră, sediul Prefecturii Brașov, nemulțumiți că Guvernul nu renunță la măsura de transferare a contribuțiilor sociale de la angajator către angajat.

"Nu există garanția că, în mediul privat, angajatorul va crește salariile personalului angajat cu 23%, așa cum spune Guvernul. Este clar că Guvernul a încercat să ne păcălească. De altfel, și la angajații din sistemul bugetar după creșterea salarială de la 1 ianuarie 2018, ceea ce va rămâne în buzunarul salariatului va fi de 4%, nu de 25% așa cum au tot spus. Pe lângă această revendicare, sindicatele cer de urgență Legea dialogului social și Legea pensiilor. Încercăm prin aceste pichetări să atragem atenția Guvernului să-și dea seama că a greșit și să revină asupra actului normativ de transfer a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Nu dorim să se ajungă la o grevă generală", a declarat liderul BNS — filiala Brașov, Gheorghe Apostu.

Secretarul general al Blocului Național Sindical, Horațiu Raicu, prezent la acțiunea de protest de la Brașov, a declarat că protestul este cauzat de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, pe de o parte, de modificarea Legii dialogului social, pe de altă parte, dar și de proiectul Legii pensiilor, toate cele trei acte normative fiind într-o strânsă legătură.

"Dacă stăm să ne gândim că prin transferul contribuțiilor România nu mai devine un stat social, angajații vor suporta în totalitate prestațiile sociale, angajatorii nemaiavând nici un fel o răspundere, chiar dacă va rămâne acel procent de solidaritate, care în momentul de față este de 0,25% și este legat de contribuția în ceea ce privește falimentul unei societăți, în rest, toate prestațiile sociale vor fi trecute în sarcina angajatului. În ceea ce privește Legea dialogului social, Guvernul a dat dovadă de o lipsă de dialog social, precum și în ceea ce privește Legea pensiilor. Toate cele trei acte normative nu au fost văzute de reprezentanții confederațiilor sindicale, ceea ce va afecta puternic piața muncii din România", a afirmat Horațiu Raicu.

Potrivi acestuia, în perioada următoare, conform hotărârii Biroului Executiv al BNS, se vor declanșa proteste în 10 orașe mari, reședință de județ, cu câte 1.000 de persoane, după care va fi organizat un protest amplu în Capitală, dacă Guvernul nu ia în calcul revendicările sindicatelor.

Reprezentanții filialei BNS Brașov au prezentat revendicările conducerii Prefecturii pentru a fi înaintate Guvernului. Filiala BNS Brașov are în prezent 8.500 de membri. Acțiunea de protest s-a desfășurat fără incidente.

* CLUJ

Peste 200 de sindicaliști din cadrul BNS, reprezentând mai multe sindicate afiliate, au pichetat sediul Prefecturii Cluj, cerând Guvernului să renunțe la transferarea contribuțiilor sociale de la angajator către angajat.

Protestatarii au scandat "Rușine să vă fie", "Mincinoșii" sau "Depolitizare" și au adus cu ei pancarte cu mesaje precum: "Ne-ați promis o viață de sărăcie!" sau "Ne-ați răpit viața decentă!".

"Protestul de astăzi a avut loc ca urmare a ceea ce fac guvernanții noștri în ziua de astăzi, și anume, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Nu suntem de acord sub nicio formă (...), deoarece toți salariații vor pierde prin aceste treceri ale contribuțiilor sociale la angajat. Vrem să se revină la forma în care sunt acum", a spus Gavril Bunea, președinte BNS Cluj.

La rândul său, prefectul de Cluj, Aurel Cherecheș, a declarat că va sta de vorbă cu reprezentanții BNS și că revendicările vor fi transmise Guvernului.

"I-am chemat pe reprezentanții tuturor sindicatelor să avem o discuție. Punctul comun de discuție va fi trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Cu siguranță preluăm toate revendicările dânșilor și le vom trimite la Guvern. Am mai făcut asta deja, dar vom avea discuții punctuale pe fiecare din revendicările dânșilor", a afirmat prefectul Aurel Cherecheș.

La pichetarea de luni au participat reprezentați ai sindicatelor din Poliția Cluj, Penitenciarul Gherla, Spitalul Penitenciar Dej, ANAF Cluj, Poșta Română, Serviciul de Ambulanță Cluj și ai altor sindicate din județ afiliate BNS.

* MUREȘ

Într-o petiție adresată prefectului de Mureș de cei 35 de membri ai BNS care au pichetat Instituția Prefectului se arată că cetățenii români sunt forțați să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume, prin inițiative referitoare la transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților.

"Cetățenii români sunt forțați să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume! De la 1 ianuarie, față de angajații proprii, angajatorul mai are o singură obligație, cea de plată a celor 400 de euro — salariul minim brut promis de la 1 ianuarie 2018. Bolile profesionale, pierderea capacității de muncă, ca urmare a unui accident de muncă sau ca urmare a unei îmbolnăviri cauzate de condițiile de muncă inadecvate, pierderea locului de muncă ca urmare a deciziei angajatorului de a-și optimiza costurile, toate sunt riscuri ce vor fi suportate integral de către salariat, statul și angajatorul au decis să renunțe la aceste responsabilități", se arată în petiție.

Liderul BNS Mureș, Mihai Ciprian Petca, a declarat pentru AGERPRES că în petiția depusă protestatarii fac apel la Guvern să renunțe la intenția de reducere a costului cu forța de muncă a angajatorilor prin transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților.

În document se susține că Guvernul dorește să plaseze în sarcina salariatului toate riscurile și problemele sistemului public de pensii și ale celui de sănătate și că se dorește ca salariații să fie responsabili pentru colectarea contribuțiilor sociale, în locul statului.

Sindicaliștii BNS și-au exprimat nemulțumirea față de lipsa de reacție a Guvernului în privința solicitării lor de renunțare la măsura de transfer a contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților.

* MARAMUREȘ

Peste 50 de sindicaliști BNS, angajați de la Electrica, Poșta Română, Serviciul Județean de Ambulanță, Penitenciarul Baia Mare, dar și alte instituții din județ au protest, timp de o oră, în fața Prefecturii Maramureș.

"Am ieșit azi în stradă pentru că promisiunile din programul de guvernare al PSD legate de majorările salariale s-au transformat din păcate în reducerea unor drepturi salariale. Și vorbesc, în primul rând, despre unele reduceri de sporuri la salariații din sistemul bugetar, a tichetelor de masă. (...) Totodată, protestăm împotriva măsurii de transfer a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce de fapt va pune o povară numai pe angajați în ceea ce privește aceste contribuții. Guvernul a promis o majorare a salariului minim la 2.000 de lei de la 1 ianuarie pentru salariați cu studii medii și 2.300 pentru cei cu studii superioare, dar această majorare s-a făcut de fapt prin transferul acestor contribuții care, practic, sunt o sarcină pe care o va duce salariul angajatului", a declarat președintele filialei Maramureș a BNS.

Reprezentanții BNS i-au înmânat prefectului județului Maramureș, Vasile Moldovan, un memoriu cu toate nemulțumirile iar în cursul zilei de joi aceștia urmează să aibă o întâlnire cu prefectul.

* BRĂILA

Aproximativ 30 de salariați, membri ai Blocului Național Sindical, au pichetat sediul Instituției Prefectului, în semn de nemulțumire față de intenția Guvernului de a trece în sarcina exclusivă a angajatului obligațiile fiscale aferente salariilor.

''BNS face apel la Guvernul României să renunțe la implementarea măsurii de reducere a costului cu forța de muncă al angajatorului prin transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților, în special având în vedere faptul că deja a luat astfel de decizii de încălcare a propriului program de guvernare'', a declarat liderul BNS Brăila, Alexandru Gurgu.

Sindicaliștii au avertizat că, în funcție de răspunsul Guvernului, vor continua acțiunile de protest, prin organizarea a cel puțin zece manifestații la nivel local, în intervalul 30 octombrie — 10 noiembrie, precum și a unui miting de amploare în București.

* OLT

Aproximativ 40 de persoane, membri ai BNS Olt, au manifestat pe platoul din fața Prefecturii, în semn de nemulțumire față de transferarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Sindicaliștii au înmânat un memoriu prefectului județului Olt, Silviu Neacșu, în care au notat nemulțumirile lor. Ei au susținut că prin transferul contribuțiilor sociale de la angajator către angajat toate riscurile sistemului de pensii și sistemului de sănătate vor fi puse în sarcina salariaților.

AGERPRES/(A, AS — autori: Sorin Blada, Cornelia Dumitru, Sebastian Olaru, Cristian Lupașcu, George Onea, Isabela Paulescu, Otilia Halunga, Daniela Malache, Oana Popescu, Marinela Brumar, Paula Neamțu, Gheorghe Pietrar, Maria Mitrică, Anamaria Toma, Jana Pintili, Elena Stanciu, Dorina Matiș, Leontin Cupăr, Ecaterina Ignat, Cristina Matei, editori: Nona Jalbă, Antonia Niță)

* BNS: Circa 300 de persoane au protestat luni, în Piața Victoriei, față de decizia Guvernului de a transfera contribuțiile sociale la angajați


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”