Protest spontan în mai multe județe al angajaților de la Finanțe Publice (grupaj II)
Angajați ai administrațiilor județene de Finanțe Publice (AJFP) au declanșat, luni dimineața, un protest spontan la nivelul mai multor județe din țară, aceștia afirmând că sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care ar prevedea scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.
* Protest spontan în mai multe județe al angajaților de la Finanțe Publice (grupaj I)
*** ALBA
Peste 200 de angajați ai Finanțelor, din toate orașele din Alba, au încetat, luni, lucrul, nemulțumiți că salariile le-ar putea fi diminuate potrivit noului proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar.
La sediul din Alba Iulia al Administrației Județene a Finanțelor Publice au încetat lucrul și s-au adunat în holul de la parterul instituției aproximativ 120 de persoane. Protestul spontan a fost declanșat și la serviciile orășenești din județ, alte aproape 100 de persoane adăugându-se celor din Alba Iulia.
''Principala nemulțumire este legea unică a salarizării, prin care salariile de la Finanțe o să scadă. Colegii sunt nemulțumiți pentru că această lege nu ne poziționează acolo unde ne este locul'', a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Liber Finanțe Alba, Mihai Oană, care a susținut că este vorba de un protest spontan.
Pe de altă parte, faptul că angajații din Finanțe protestează i-a nemulțumit pe unii dintre contribuabili.
''Nu înțeleg cum un protest spontan se face la nivel de țară. Dacă era numai în Alba, înțelegeam. (...). Vin din Sibiu. Am venit pentru o succesiune, am nevoie de un act din care să rezulte că părinții nu au avut datorii. Am venit și vineri. Mi-au zis să vin luni, la 9,30. M-am învoit astăzi iarăși. Dacă lucrezi la patron și te tot învoiești, te dă afară'', a declarat, pentru AGERPRES, Ioan Blada, care aștepta nemulțumit la ușa închisă a sediului Finanțelor din Alba Iulia.
Liderul de sindicat a spus că protestatarii își cer scuze contribuabililor nemulțumiți de protestul din Finanțe. ''În ceea ce privește ușa închisă, asta au decis colegii. Să nu intre contribuabilii. (...). S-a considerat că, probabil, ar fi apărut altercații'', a precizat Oană.
*** ARGEȘ
Aproximativ 100 de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Argeș au participat, luni, la un protest spontan față de prevederile proiectului de lege privind salarizarea personalului bugetar.
Salariații au întrerupt lucrul în cursul dimineții și s-au strâns în holul sediului AJFP Argeș din Pitești, solicitând să fie chemați la negocieri pe tema proiectului de lege contestat.
Potrivit reprezentanților sindicali, acțiunea de protest nu a afectat activitatea cu publicul.
*** GALAȚI
Aproximativ o sută de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați au întrerupt, luni, lucrul și au declanșat un protest spontan în curtea interioară a instituției, nemulțumiți de nivelul salariilor.
Potrivit președintelui sindicatului Sed Lex Galați, Anca Tudorache, protestul nu a blocat activitatea, dar la unele ghișee s-au format cozi.
"Nemulțumirea noastră este legată de legea salarizării care urmează să intre în vigoare, dar nouă ne scad salariile. Acesta este un semnal de alarmă deoarece complexitatea muncii este foarte mare și vrem să fim salarizați după munca pe carte o depunem. Este o grevă spontană, colegii s-au adunat. Ne menținem cerința de a fi salarizați ca și aparatul central pentru că munca e destul de complexă și sunt foarte multe probleme pe care le întâmpinăm", a declarat Anca Tudorache.
Sindicatul Sed Lex din cadrul AJFP Galați are peste 400 de membri.
*** GORJ
Câteva zeci de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Gorj au protestat luni pe scările din fața instituției, nemulțumiți de proiectul legii salarizării bugetare.
"Motivele pentru care am declanșat protestul sunt foarte bine întemeiate, eu și cu colegii mei ținem legătura aproximativ 2-3 săptămâni. Este vorba de legea salarizării, care, în acest moment, ne scade salariile și atunci când sunt probleme cu veniturile noastre, ne adună pe toți, și azi am hotărât să ieșim într-un protest spontan. Aceasta lege a salarizării ne defavorizează, locul nostru pe o grilă de la 1 la 12 este sub 2, ceea ce înseamnă pentru noi o demotivare. Volumul de muncă este din ce în ce mai mare în fiecare an. Credem că este un moment important, în care finanțiștii trebuie să-și spună punctul de vedere, să fie solidari și factorii de decizie să realizeze că fără noi colectarea nu se poate face", a spus liderul Sindicatului din Finanțele gorjene, Răzvan Petcu.
Pe toată perioada protestului, nu s-au efectuate operațiuni financiare cu publicul.
*** SUCEAVA
Liderul sindical de la ANAF Suceava, Gheorghiță Tudoscă, a declarat, luni, că nu e corect ca angajații fiscului ''să aibă salarii cât un sufleur de la teatru'' și că sunt nemulțumiți de proiectul legii salarizării. Tudoscă a arătat că, în proiect, în grilele de salarizare, personalul din județe este plătit cu mult mai puțini bani decât cel din structura centrală cu aceleași atibuții.
''Nu avem nimic cu nicio categorie socială, dar, din punctul nostru de vedere, nu este corect să avem salarii ca un bibliotecar, ca un sufleur la teatru sau ca o asistentă medicală. Toți au importanța muncii, dar având în vedere că noi suntem cei care alimentăm bugetul, considerăm că ar fi trebuit un alt tratament'', a spus Tudoscă.
Potrivit lui Tudoscă, în grila pentru următorii cinci ani este prevăzut ca pentru cei din unitățile descentralizate ale ANAF diferențele salariale să fie cu 28 — 59 la sută mai mici decât a celor care lucrează în structura centrală și în Ministerul de Finanțe.
Protestul spontan al angajaților ANAF Suceava a afectat mai mulți contribuabili, în special cei care au vrut să achite diferite sume de bani la Trezorerie.
*** TIMIȘ
Angajații Direcției Finanțelor Publice Timiș au întrerupt, luni, total activitatea, exprimându-și astfel nemulțumirea față de noua lege a salarizării bugetare, care creează ''discrepanțe majore'' între structurile din țară și cele centrale ale ANAF.
''La baza protestului nostru stau discrepanțele salariale care apar între structurile din țară și cele naționale, respectiv ANAF, în sensul că, prin aplicarea legii salarizării unitare, discrepanțele salariale între un angajat de la structura teritorială și cea centrală este între 30 și 60%, respectiv, 30% la funcțiile executive și 60% la cele de conducere. Noi am invocat, în toate negocierile noastre, principiul nediscriminării salariale, prevăzut în Constituție, potrivit căruia pentru aceeași muncă este aceeași retribuție'', a declarat luni, pentru AGERPRES, Virginia Duțu, lider de sindicat și purtător de cuvânt al sindicaliștilor în cadrul Trezoreriei Timișoara.
Ea a precizat că nu poate estima evoluția acțiunii de protest, aceasta depinzând de reacția decidenților de la București.
''Ne-am aliniat protestelor colegilor din țară, din spirit de solidaritate. Stăm în această formă de protest până când vom primi o reacție de reașezare la masa negocierilor și să negociem, să obținem niște semnale de înțelegere și de bunăvoință față de problemele noastre'', a adăugat Virginia Duțu.
Lidera sindicaliștilor a menționat că decizia de a întrerupe activitatea a fost luată prin votul unanim al angajații timișeni din finanțe.
''Noi încercăm să evităm ceea ce poate aduce această lege a salarizării unitare, respectiv, inechități salariale între categoriile bugetare, de neacceptat pentru noi, cei din finanțe. O altă problemă este indicele care ni se aplică nouă și care este de 1,99. Nu aș vrea să se interpreteze că lovesc în alte categorii bugetare, dar se ajunge ca un sufleur să aibă indicele de 2,26, inacceptabil pentru importanța socială a muncii pe care noi o desfășurăm, de colectare a banilor la bugetul de stat'', a completat Duță. Direcția Finanțelor Publice Timiș numără 420 de angajați.
*** ARAD
Sindicaliștii din Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Arad și-au întrerupt luni din nou activitatea, luând parte la un nou protest spontan, după ce în urmă cu două săptămâni au participat timp de o oră la o altă astfel de acțiune.
La protest au participat peste 400 de persoane, practic toți salariații, inclusiv din teritoriu, de la agențiile din Lipova, Ineu, Chișineu Criș, Sebiș și Săvârșin.
''Colegii din cadrul AJFP Arad au încetat astăzi activitatea, după ce au văzut că acele grile de salarizare au fost modificate de Guvern și au fost trimise în Parlament fără acea indexare promisă de 15%, fără nicio modificare față de situația inițială, condiții în care noi pierdem la salarii. (...) Miercuri suntem convocați la o întâlnire cu domnul ministru de Finanțe, după care vom vedea ce va mai fi'', a declarat, pentru AGERPRES, Ioan Trifa, liderul sindicatului din cadrul AJFP Arad.
El a mai afirmat că protestul s-ar putea întinde pe o perioadă nedeterminată.
AGERPRES