Protest spontan în mai multe județe al angajaților de la Finanțe Publice (grupaj)
Angajați ai administrațiilor județene de Finanțe Publice (AJFP) au declanșat, luni dimineața, un protest spontan la nivelul mai multor județe din țară, aceștia afirmând că sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care ar prevedea scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.
*** BOTOȘANI
Angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Botoșani au declanșat, luni dimineață, un protest spontan în semn de nemulțumire față de prevederile proiectul Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.
Potrivit liderului sindicatului Sed Lex din AJFP, Cătălina Caba, salariații sunt nemulțumiți de faptul că proiectul salarizării unitare ar urma să prevadă diminuări salariale pentru ei.
"Motivul care ne determină să protestăm este situarea în grila Legii unice a salarizării pe ultimul loc ca și nivel de salarizare a salariaților. Noi am avut o întâlnire la București joi în care ni s-a spus că toate amendamentele pe care le-am depus noi la Legea unică a salarizării, constând în niște sporuri, au fost tăiate, pentru că nu sunt resurse bugetare. Vineri ne-am întâlnit cu colegii din Botoșani și le-am comunicat că nu vor beneficia de creșteri salariale, ba din contră, iar astăzi dimineață oamenii au hotărât să iasă în fața instituției", a afirmat Caba.
Totodată, angajații din Finanțe acuză faptul că actul normativ aflat în dezbaterea Parlamentului cuprinde diferențe salariale între lucrătorii din administrațiile județene și cei din aparatul central sau din direcțiile regionale.
Protestul afectează activitățile de executare silită, de depunere declarații contribuabili și inspecție fiscală, însă activitatea Trezoreriei nu a fost perturbată.
*** IAȘI
Angajații Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași au întrerupt activitatea, luni, pentru a declanșa un protest spontan, nemulțumiți fiind de noua lege a salarizării.
Aproximativ 200 de angajați s-au adunat în sala de ședințe a instituției.
Liderul sindical, Dumitru Ceapoi, a declarat că finanțiștii se tem că, odată cu intrarea în vigoare a salarizării unitare, salariile le vor fi diminuate cu aproximativ 30-35 %. Conform declarațiilor acestuia, nu se știe ora până la care va continua protestul.
O delegație a sindicaliștilor a fost invitată la discuții cu reprezentanții conducerii instituției.
Din cauza grevei, toate ghișeele sunt închise, motiv pentru care zeci de contribuabili s-au arătat a fi nemulțumiți.
*** HARGHITA
Toți angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice Harghita se află în grevă spontană, aceștia ieșind în fața sediilor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița, nemulțumiți de prevederile noii legi a salarizării.
Președinta Sindicatului Finanțe Publice Harghita, Ferencz Katalin, a declarat, pentru AGERPRES, că finanțiștii din teritoriu vor primi salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018, conform noii legi a salarizării, iar diferențele față de colegii lor de la București va fi de 60%, mult mai mari decât în prezent.
"Conform noii legi a salarizării, suntem tratați ca organe teritoriale, deși, potrivit Codului de procedură fiscală, suntem organ central, iar salariile de la 1 ianuarie 2018, conform noii legi, vor scădea față de ceea ce am avut până acum. Până acum, pentru complexitatea muncii noi am avut un salariu mai mare decât alte instituții publice și motivul pentru care am intrat în protest spontan este faptul că suntem tratați parcă nici nu am exista, numai să lucrăm, să colectăm ca programul de guvernare să fie realizat în urma muncii noastre, dar fără să fim remunerați. Plus de asta, diferența de salariu între organul central și noi va fi de 60 %, ceea ce nu este permis, până acum a fost 18 % și acum va fi 60 %", a declarat Ferencz Katalin.
Potrivit acesteia, protestul se desfășoară pe perioadă nedeterminată.
Oamenii care aveau de rezolvat diverse probleme la Administrația Finanțelor Publice Harghita au fost luați prin suprindere de protestul angajaților, dar nu și-au manifestat nemulțumirea și au spus că revin când greva se va finaliza.
*** CLUJ
Aproximativ 200 de salariați ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj au ieșit, luni dimineață, în curtea instituției, pentru a protesta împotriva diferențelor salariale cuprinse între 27 și 59 % pe care noua Lege a salarizării le prevede pentru angajații din București, față de cei din centrele regionale.
Potrivit liderului de sindicat, Ilie Rostogol, potrivit viitoarelor norme legislative, un consilier superior din cadrul sistemului, din București, are un salariu mai mare cu 200 de lei față de un director general de regiune, în condițiile în care, susține acesta, responsabilitatea este net superioară în cazul celui de-al doilea.
"Un director de regiune are 3.000 de oameni în subordine și șase județe. Nu se compară responsabilitatea lui cu cea a unui angajat care are de îndeplinit doar ce scrie în fișa postului său. Aceste diferențe salariale nu aduc nimic bun", a spus Rostogol.
Liderul de sindicat a explicat că protestul este unul spontan și că nu se știe cât va dura, dar că la momentul declanșării acestuia activitatea la ghișeele dedicate persoanelor fizice nu a fost întreruptă decât parțial, pentru că erau mulți oameni în sală și angajații au considerat necesar să rămână la posturile lor, pentru a rezolva problemele contribuabililor.
Ilie Rostogol a mai amintit că un moment asemănător a existat în urmă cu doi ani, când colegii lor de la centru au încercat, de asemenea, să își mărească salariile, dar au fost determinați să revină asupra lor în urma protestelor care au avut atunci loc în toată țara, în centrele regionale.
*** BISTRIȚA-NĂSĂUD
Angajații Administrației Fiscale Bistrița-Năsăud au declanșat, luni dimineața, în jurul orei 10,00, un protest spontan, nemulțumiți fiind de faptul că, în urma aplicării noii legi a salarizării unitare, veniturile lor ar putea să scadă.
Pe cele două intrări de la Finanțe din municipiul Bistrița a fost afișat mesajul "Protest spontan", spre nemulțumirea cetățenilor care la acea oră veniseră să plătească taxe sau să-și rezolve anumite probleme fiscale și care nu au fost lăsați să intre în clădire.
Liderul de sindicat, Costen Aron, a explicat motivele pentru care s-a recurs la acest gest de protest.
"Ne nemulțumește legea salarizării unitare, care împarte Ministerul Finanțelor în două: forul central, respectiv aparatul central al ANAF și al Ministerului de Finanțe și noi restul, direcțiile regionale de finanțe din țară, cele opt regionale. Noi protestăm pentru ca legea să fie corectă, adică să avem aceeași grilă de salarizare, cum are ministerul și ANAF. Nouă, după noua lege a salarizării, ne scade salariul, veniturile noastre o să scadă, în timp ce ministerului și ANAF-ului le-au fost majorate cu 40%", a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Finanțe Bistrița-Năsăud, Costel Aron.
Potrivit acestuia, protestul spontan ar putea dura între o oră și două ore, în funcție de dorința colegilor lui.
*** DOLJ
Angajații Direcției Regionale a Finanțelor Publice Craiova au declanșat, luni dimineața, un protest spontan ca urmare a nemulțumirilor legate de coeficientul de încadrare a personalului din sistem în proiectul noii Legi a salarizării unitare.
Vicepreședintele SedLex Dolj, Victor Caracaleanu, a declarat, pentru AGERPRES, că protestul spontan a durat circa trei ore și a avut loc în toate administrațiile financiare din județele arondate Direcției Regionale a Finanțelor Publice Craiova, iar pe timpul protestului activitatea s-a desfășurat integral la compartimentul încasări și a fost redusă la o treime în celelalte compartimente.
"A fost o acțiune spontană, ca și cele de săptămâna trecută, generată de nemulțumirile personalului din sistem vizavi de legea salarizării unitate. Acțiunea a durat circa trei ore și a avut loc în circa 80% din direcțiile regionale din țară. La nivelul Direcției Regionale a Finanțelor Publice Craiova, acțiunea s-a desfășurat în toate administrațiile financiare din județele arondate (Olt, Mehedinți, Vâlcea). Activitatea a fost restrânsă la o treime, iar la serviciul de încasări programul cu publicul s-a desfășurat normal", a declarat Victor Caracaleanu.
AGERPRES / (AS — autori: Cristian Lupașcu, Daniela Malache, Gina Ștefan, Elena Stanciu, Tina Țucui, Maria Mitrică, editor: Irina Poenaru)
Citiți și:
Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivelul întregii țări