Protest magistraţi/ Bănilă: Eu nu sunt activist; Jurma: Magistraţii au dreptul la exprimare
Procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat luni, referindu-se la protestul magistraţilor de duminică din faţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB), că el nu este "activist", în timp ce procurorul şef interimar al DNA, Anca Jurma, susţine că magistraţii au dreptul la exprimare şi au nevoie de o legislaţie care să-i ajute.
Felix Bănilă şi Anca Jurma au participat, luni, la Parchetul General, la o întâlnire cu procurorul general Augustin Lazăr.
La ieşirea din sediul Parchetului General, cei doi au fost întrebaţi de jurnalişti ce părerea au despre demersul celor aproape 200 de magistraţi care au protestat duminică în faţa CAB.
"Eu nu sunt activist", a spus Felix Bănilă, fără a da alte detalii.
De asemenea, Bănilă a fost întrebat dacă recentele modificări aduse Codurilor penale sunt benefice.
"Nu toate", a spus acesta.
În schimb, Anca Jurma a declarat că magistraţii au dreptul la exprimare, iar legislaţia penală este o problemă "serioasă".
"Nu comentez dacă este justificat sau nu, dar vă spun că şi magistraţii, ca orice cetăţean, au dreptul de exprimare (...) Cu privire la Coduri, este o problemă foarte serioasă legislaţia într-un stat, legislaţia penală, şi magistraţii, care se confruntă cu aceste dispoziţii legale, sunt în linia întâi şi au opinie pe care au dreptul să şi-o exprime (...) Important este ca magistraţii să îşi facă datoria, să-şi îndeplinească misiunea pentru care au fost numiţi şi să-şi îndeplinească rolul în societate, iar pentru acesta au nevoie de o legislaţie care să îi ajute", a precizat şefa DNA.
Întrebată dacă DNA "mai există", în legătură cu faptul că are tot mai puţine anchete, Jurma a răspuns: "DNA mai există. Nu cred că trebuie să judecăm lucrurile după câteva luni de vacanţă. O să facă treabă, lupta împotriva corupţiei este în continuare un obiectiv important şi trebuie să mergem înainte. Vedeţi şi dumneavoastră în ce context lucrăm".
Aproximativ 200 de magistraţi au protestat duminică în faţa Curţii de Apel Bucureşti, afişând pancarte cu "CSM nu are rol decorativ", "Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia".
"Încercăm să atragem atenţia Guvernului şi Parlamentului că justiţia este o putere independentă şi aşa trebuie să rămână. Din păcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcă standarde internaţionale, este vorba de mai multe avize ale Comisiei de la Veneţia, cu privire la independenţa, imparţialitatea şi integritatea justiţiei. Practic, justiţia română este considerată a fi sub asalt în momentul de faţă. Politicienii ar trebui să înceteze orice atac referitor la statul paralel şi orice persoană care are semnale, informaţii despre abuzuri comise de magistraţi nu are decât să sesizeze Inspecţia Judiciară sau Parchetul General", a declarat judecătorul Cristi Danileţ. AGERPRES