Protest în Tbilisi după deteriorarea unei icoane cu Stalin

Protest în Tbilisi după deteriorarea unei icoane cu Stalin

Un protest de amploare a avut loc în capitala georgiană pentru a cere o pedeapsă aspră pentru activista acuzată că a distrus o icoană religioasă înfățisându-l pe Iosif Stalin, recent instalată în Tbilisi, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Iosif Stalin FOTO: Shutterstock

Iosif Stalin FOTO: Shutterstock

Se presupune că activista a stropit marți cu vopsea icoana, care era expusă în principala catedrală din oraș, într-un act de protest care a scos la iveală diviziunile profunde din Georgia cu privire la moștenirea lăsată de fostul dictator sovietic în țara sa natală. Conform BBC, Nata peradze a publicat o înregistrare video în care se vede cum aruncă cu vopsea pe icoană și a declarat că protestează împotriva a ceea ce ea vede drept un act de glorificare a unui tiran.

„Stalin mi-a ucis întreaga familie, a insuflat teroare şi frică, nu a fost un erou”, a declarat ea pentru Politico, adăugând că a primit ameninţări cu moartea de când a postat videoclipul pe Facebook.

Mai multe mii de credincioşi ortodocşi şi susţinători ai mişcării ultraconservatoare pro-ruse Alt-Info s-au adunat sâmbătă în faţa parlamentului ţării înainte de a mărşălui prin oraş în direcţia catedralei.

Icoana prezintă scene din viaţa Sfintei Matrona, o sfântă ortodoxă rusă, şi într-una dintre ele aceasta este văzută binecuvântându-l pe Stalin, născut în Georgia, un ateu declarat care dus o campanie violentă de reprimare a religiei în Uniunea Sovietică.

Poliţia a deschis o anchetă pentru „huliganism mărunt” şi a interogat-o pe femeia care a deteriorat icoana.

Mai mulți activişti şi credincioşi ai Bisericii Ortodoxe doresc ca femeia să fie supusă unei anchete penale şi să fie potenţial încarcerată pentru ceea ce ei spun că a fost un act care a insultat icoana şi credinţa lor. Aceştia doresc, de asemenea, ca legea care se ocupă de astfel de incidente să fie înăsprită, potrivit relatărilor presei locale.

Alianţa Patrioţilor, un partid politic pro-rus, a declarat că a dăruit icoana catedralei în urmă cu câteva luni. Cu toate acestea, informația a devenit cunoscută abia anul acesta, după ce un fost politician din opoziţie, Giorgi Kandelaki, a semnalat-o în semn de protest faţă de încercarea de a-l prezenta pe „unul dintre cei mai mari criminali în masă din istorie” într-o „lumină pozitivă”.

În comunicatul său, Patriarhia Georgiei a spus că o icoană ar putea înfăţişa „poveşti reale legate de viaţa unui sfânt, inclusiv conducători şi oameni obişnuiţi, eretici şi persecutori ai credinţei creştine”. „Cu toate acestea”, a adăugat instituţia, acest lucru nu înseamnă deloc că imaginea glorifică aceste figuri sau le atribuie vreo demnitate.

Stalin a lăsat o moștenire complexă în istoriei Georgiei. El s-a născut cu numele Iosif Djugaşvili în oraşul Gori, în estul ţării, în 1878. Conducător important în revoluţia rusă care i-a adus pe bolşevici la putere, Stalin a condus URSS din 1924 până la moartea sa, în 1953.

Milioane de oameni și-au pierdut viața în timp ce Stalin impunea o disciplină de fier şi teroarea de stat pentru a elimina „duşmanii poporului” şi a construi un stat comunist.

Mulţi cetățeni din această mică ţară din Caucazul de Sud resping moştenirea Uniunii Sovietice. Dar unii încă îl privesc pe Stalin cu o oarecare mândrie, deoarece a ieşit dintr-un mediu modest din Georgia pentru a ajunge să conducă o superputere şi a înfrânge Germania nazistă, scrie BBC, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…