Protest cu bannere uriașe și un incendiu pe un pod din Beijing. Reacția internauților: „L-am văzut cu toții”

Protest cu bannere uriașe și un incendiu pe un pod din Beijing. Reacția internauților: „L-am văzut cu toții”

Imagini și clipuri ale unui protest rar pe un pod din Beijing unde au fost agățate bannere uriașe au fost cenzurate rapid de către autoritățile chineze, însă internauții au găsit o cale să îi transmită mesajul mai departe, relatează The Guardian.

Nori groși și bannere pe un pod din Beijing în semn de protest față de Xi Jinping FOTO Twitter

Nori groși și bannere pe un pod din Beijing în semn de protest față de Xi Jinping FOTO Twitter

Imaginile de la protestul care a avut loc joi pe podul Sitong în districtul Haidian din Beijing s-au răspândit rapid pe rețele sociale, iar autoritățile chineze s-au grăbit să le șteargă pentru a elimina orice referință la incident.

„Vrem mâncare, nu teste PCR. Vrem libertate, nu carantine. Vrem respect, nu minciuni. Vrem reforme, nu o revoluție culturală. Vrem un vot, nu un lider. Vrem să fim cetățeni, nu sclavi", scria pe un banner, în timp ce un al doilea chema la boicotarea școlilor, la greve și la înlăturarea lui Xi.

Mesajele de pe rețelele sociale care conțineau cuvintele „Beijing”, „pod” sau „Haidian” au fost înlăturate, iar un cântec cu numele podului a fost retras de pe serviciile de streaming, potrivit Associated Press.

Internauții au dezvăluit pe Twitter că conturile lor pe o altă platformă chineză importantă, WeChat, au fost temporar dezactivate, după ce au distribuit fotografii de la protest.

În contextul unui climat politic sensibil generat de politicile chineze extrem de restrictive anti-COVID și de apropierea Congresului Partidului Comunist unde va fi aleasă conducerea viitoare a Chinei, o asemenea acțiune de protest nu a trecut neobservată.

Cum a fost transmis mesajul după ce a fost cenzurat

Vineri dimineață, hashtag-ul „I saw it”, în care oamenii făceau referire la incident fără să îl numească fusese vizualizat de peste 180.000 de ori înainte de a fi șters.

L-am văzut, cu toții l-am văzut”, a remarcat cineva.

La întrebarea la ce face referire hashtagul un utilizator a căutat să dea un răspuns lămuritor „dă o căutare pe Twitter, soro; dacă cauți o anumită capitală, poți găsi totul".

Alți comentatori au făcut referire la melodia din Les Miserables „Do you hear the people sing?”, care a fost cenzurat pentru scurt timp în 2019 după ce a devenit un cântec de protest popular în Hong Kong.

Multe comentarii au făcut aluzie la o vorbă revoluționară făcută celebră de Mao Zedong: „O mică scânteie poate aprinde preeria".

"#Se pare dintr-o dată mai puțin anxios# când am văzut că cineva a acționat ca o molie stingând un foc și sacrificându-și viața pentru dreptate", a reacționat cineva.

„Doar înrăutățești situația dacă încerci o mușamalizare", a adăugat altul.

Unii internauți au susținut că l-au identificat pe protestatar, inclusiv disidentul chinez și fost membru al Partidului Comunist Cai Xia, care a postat pe Twitter-ul său capturi de ecran care pretind a fi tweet-uri șterse de câteva zile primite de la protestatar.

Fang Zhouzi, un scriitor stabilit în SUA, a declarat că aceleași sloganuri afișate pe pod fuseseră postate cu câteva zile mai devreme pe contul său ResearchGate de către cel despre care se crede că este protestatarul. Fang a spus că postările au fost șterse între timp, speculând că poliția a făcut acest lucru după ce l-a arestat.

„Este bine să ți se știe identitatea, cel puțin nu se va evapora din lume", a spus el.

Un astfel de protest deschis împotriva lui Xi ar atrage o atenție considerabilă și în vremuri liniștite, cu atât mai mult când are loc cu doar câteva zile înainte de congresul partidului comunist aflat la putere. Mii de delegați politici au sosit la Beijing pentru o săptămână de sesiuni cu ușile închise și discuții politice în urma cărora este de așteptat ca Xi să fie confirmat pentru un al treilea mandat fără precedent și să îi consolideze puterea de lider autoritar al Chinei.

Protestul propriu-zis a fost înăbușit rapid joi după-amiază. La scurt timp după ce fotografiile au apărut online, nu mai existau bannere atârnate pe carosabil. Un incendiu care a format nori groși de fum deasupra podului a lăsat o cicatrice neagră circulară pe asfalt iar în zone erau prezente efective importante de poliție, potrivit reporterilor aflați la fața locului.

Ofițerii au intrat în magazine și au oprit pietoni pentru a le pune întrebări. Jurnaliștii de la Associated Press au fost interogați de trei ori și li s-a cerut să prezinte actele de identitate. Poliția a negat că s-ar fi întâmplat ceva neobișnuit în zonă.

Frustrare la Beijing

În apropierea Congresului Partidului Comunist din 16 octombrie, autoritățile din Beijing aplică măsuri mult mai stricte anti-COVID decât în alte părți ale Chinei.

Zeci de milioane de locuitori sunt testate la fiecare trei zile, fiind impuse controale pentru intrarea în toate clădirile și purtarea măștii e obligatorie. De asemenea, oficialii au restricționat puternic numărul de persoane care intră în oraș și au descurajat locuitorii să călătorească în afara orașului.

Mulți chinezi care au fost plecați în timpul unei recente sărbători de Ziua Națională s-au trezit că codurile lor de sănătate online - esențiale pentru a călători în întreaga țară - au indicat brusc că prezintă risc de infectare cu Covid, împiedicându-i să se urce în trenuri sau zboruri spre Beijing.

Alții au reușit să se întoarcă la Beijing, dar au observat o modificare similară în codurile lor de sănătate după câteva zile, forțându-i să stea în carantină la domiciliu, potrivit mărturiilor online.

Nu pricep de ce Beijingul a făcut asta... Nu mă pot duce la muncă. Sunt pe cale să-mi pierd locul de muncă. Sunt atât de frustrat. Când se va termina?", a spus un comentator pe Weibo, în timp ce un altul a adăugat: „Îndurăm toate acestea doar pentru că cineva trebuie să țină o întâlnire".

De ce să-i chinuim pe oamenii obișnuiți? Autoritățile și-au pus în aplicare politica în mod nerezonabil. Credibilitatea lor s-a dus pe apa sâmbetei. Cum ar putea oamenii să mai aibă încredere în ele?", s-a plâns un altul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…