Protest al pacienților oncologici: „Ne-am săturat să murim cu zile!”

Protest al pacienților oncologici: „Ne-am săturat să murim cu zile!”

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a anunțat pentru joi, timp de patru ore, un protest la Ministerul Sănătății. Pacienții cer normele la legea anticancer care trebuiau elaborate până la 1 iulie și spun că nu mai au timp să aștepte.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Din fiecare asociație membră a Federației vor veni la București câte doi membri, atât, a spus Cezar Irimia, președintele FABC, pentru Adevărul: ”Vor veni cei mai valizi ca să spun așa. Vrem ca legea să fie respectată. Vom acționa Ministerul Sănătății în judecată, în solidar cu domnul ministru Rafila, vom informa ambasadele statelor UE în România, Comisia Europeană și Parlamentul European. Iar dacă instanța nu ne va da câștig de cauză, vom merge la CEDO”.

Potrivit lui Irimia, este inadmisibil ca un demnitar al statului român să încalce legea? ”Dacă o încălca un om obișnuit, ar fi fost după gratii”, a mai spus președintele FABC.

De unde a pornit conflictul

Pe 31 mai, cu o lună înainte de termenul limită pentru elaborarea normelor legii anticancer, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că specialiștii instituției lucrează la un nou proiect de act normativ, întrucât legea promulgată este proastă și cu termene prea scurte, imposibil de respectat.

Pe 30 iunie, cu o zi înainte de termenul limită pentru elaborarea normelor, ministrul Rafila a prezentat într-o conferință un document despre care a spus că sunt normele de aplicare a planului anticancer și că acestea ”vor intra în vigoare de la 1 iulie”.

Potrivit lui Cezar Irimia, documentul prezentat de ministrul Rafila era o simplă hârtie menită să păcălească lumea, o promisiune, o intenție, dar fără nicio valoare juridică.

”Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgență compusă de MS în data de 11.07.2023, nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului”, au mai spus protestatarii într-un comunicat.

„Bucuria noastră a fost scurtă”

”Lipsa unui Plan Național de Prevenire și Combatere a Cancerului cu ținte clare și asumate este o condamnare la moarte pentru noi toți cei care trecem prin acest diagnostic. De 22 de ani cerem un Plan Național de Cancer, iar în 2022 când, în sfârșit, Parlamentul României a votat în unanimitate acest plan (PNPCC) iar Președintele României a promulgat Legea 293/2022 privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, speranțele pacienților cu cancer au renăscut! Bucuria noastră a fost de scurtă durată deoarece Ministrul Sănătății a declarat că planul nu este bun și va face ministerul alt plan”, mai spune Cezar Irimia.

În fiecare an în România, circa 100.000 de pacienți sunt diagnosticați cu cancer, numărul bolnavilor oncologici fiind mai mare de o jumătate de milion, susțin reprezentanții Federației.

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost promulgat pe 3 noiembrie 2022, de președintele Klaus Iohannis. În decembrie anul trecut, după promulgarea legii de aprobare a planului, la nivelul Ministerului Sănătății era constituit un grup de lucru ce urma să lucreze la elaborarea normelor de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului. Normele urmau să fie gata înaintea datei de 1 iulie 2023, când Planul de Combatere a Cancerului urma să intre în vigoare.

Ce spune Rafila

Ministrul Alexandru Rafila a declarat miercuri că instituția pe care o conduce are în transparență decizională un proiect de ordonanță elaborat de specialiști care va permite operaționalizarea planului anticancer. ”Niciodată nu este suficient să ai un plan, trebuie să poţi să îl şi aplici ori acest proiect de ordonanţă reglementează modul de finanţare a acestor activităţi, inclusiv cele care finanţează testarea genetică, medicina personalizată, radioterapia, care în forma legii aprobate de Parlament nu permiteau acest lucru”, a explicat ministrul.

Rafila a mai spus că lucrează în folosul pacienţilor şi că adaptarea actelor normative într-o formă care să permită aplicarea este esenţială.

”Noi am avut întotdeauna uşa deschisă şi pentru federaţia domnului Irimia, dar şi pentru alte asociaţii ale pacienţilor cu cancer care salută modificările pe care le-am propus şi faptul că nu mai excludem anumite categorii de pacienţi oncologici de la posibilităţile de diagnostic şi tratament. Noi ne dorim ca aceste prevederi legale, aceste norme să fie incluzive, să includă toţi pacienţii cu cancer şi să permită accesul la diagnostic, la tratament şi nu să limiteze aceste lucruri”, a mai spus Rafila.

Reamintim că specialiști ai Ministerului Sănătății au fost implicați în elaborarea legii planului anticancer, iar ministrul Rafila a fost prezent la promulgare.

Acord între Solidaritatea Sanitară și Minister

Ministrul Sănătăţii a declarat miercuri, la Palatul Victoria, la finalul unei noi runde de discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, că: ”S-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului din Sănătate”.

Potrivit lui Rafila, înţelegerea prevede realizarea de modificări şi completări a Ordonanţei 63/2023, care să permită plata integrală a indemnizaţiilor şi sporurilor prevăzute în Legea 153 din 2017 şi completări referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariale.

Printre propunerile agreate se numără identificarea de soluții de acordare a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ture, finalizarea şi semnarea contractului colectiv de muncă, recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru. În plus, s-a ajuns la un acord privind ”recunoaşterea dreptului de păstrare a concediului de odihnă neefectuat şi a orelor nerecuperate şi neplătite şi recunoaşterea ca stagiu de cotizare suplimentar a timpului de lucru desfăşurat în gărzi şi împlinirea stagiului maxim de cotizare, precum şi identificarea unei soluţii privind excluderea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite aferente sporurilor acordate”.

Măsurile vin în urma protestelor organizate, miercuri, de sindicatele de sănătate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…