Protest al elevilor de la Colegiul Economic din Târgu Mureș, soldat cu demisia directorului unității de învățământ
Peste 100 de elevi ai Colegiului Economic "Transilvania" din Târgu Mureș au protestat, luni dimineață, în curtea școlii, împotriva deciziei conducerii de a introduce predarea pe cabinete, manifestația soldându-se cu demisia directoarei Sorina Mihaela Bălan.
Protestul a coincis cu venirea în școală a unei delegații a Inspectoratului Școlar Județean Mureș, cu scopul de a media o serie de dispute apărute între conducere și profesori, dar și între conducere și părinții elevilor.
"Erau semnale la IȘJ potrivit cărora erau probleme de management la acest colegiu și că multe decizii se luau în nume personal. Săptămâna trecută au fost numeroase sesizări cu privire la mutarea copiilor dintr-o sală în alta. În baza acestor sesizări, în această dimineața am venit cu o echipă din IȘJ să găsim soluții. Nu știu cum s-a ajuns la protest. Faptul că elevii au venit cu pancarte a fost o surpriză și pentru noi. Doamna director și-a înaintat demisia, a înregistrat-o la secretariat, iar Consiliul de Administrație al IȘJ Mureș trebuie să ia act de demisie", a declarat pentru AGERPRES, șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ioan Macarie.
Acesta a precizat că toate cadrele didactice au decis ca, de marți, să revină la predarea în sălile de clasă, iar orele pierdute luni, de mulți dintre elevii care au decis să plece imediat după protest, vor fi recuperate.
"Orele vor fi recuperate. Nu toți elevii au plecat, în curte au fost mai mulți elevi de clasa al XII", a precizat Ioan Macarie.
Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Mureș, Ioan Săcărea, prezent la fața locului, a declarat, pentru AGERPRES, că predarea cursurilor pe cabinete specializate ar fi fost doar un pretext pentru declanșarea scandalului și demisia directorului școlii, întrucât această metodă se practică și în alte școli, fiind una modernă.
"Directoarea a propus dascălilor să înceapă anul școlar pe predarea pe cabinete. În învățământul modern se practică aceasta. A fost o încercare care nu a reușit, a stârnit furia elevilor, ei pretind că nu pot să mănânce și nu ajung de la un cabinet la altul în pauze. În curte au fost cam 100 de copii, dar în școală sunt 800. Mai sunt și manipulări. Nu mi se pare normal să se ajungă la demisii, este ceva ce se poate rezolva, însă școala e împărțită în tabere. IȘJ a amplificat tensiunile care există. Nu cred că va fi mai bine, mai ales că este un colegiu care care nota colectivă 9,60, atât a fost și media Bacalaureatului. Dar o problemă minoră a escaladat. Chiar sunt sigur că în spate au stat și alte forțe care nu fac bine școlii", a afirmat Ioan Săcărea.
Întrebați ce anume i-a determinat să iasă în curtea școlii pentru a protesta, mai mulți elevi au răspuns că i-ar fi deranjat enorm să se deplaseze de la un laborator la altul în pauze, întrucât fiecare ar dori să aibă banca sa.
Protestul a durat mai bine de o oră, iar protestatarii, în special elevii claselor a XII-a, au părăsit incinta școlii, anunțând că au fost suspendate cursurile.
Directorul demisionar, Sorina Mihaela Bălan, nu a dorit să facă niciun comentariu despre situația apărută.
AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)