Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse spre zero să mai recupereze banii. Doi avocați explică mecanismul țepei

Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse spre zero să mai recupereze banii. Doi avocați explică mecanismul țepei

Proprietarii fraieriți de Nordis au șanse spre zero să mai recupereze banii, explică doi avocați, Ovidiu Șerban și Alexandru Iorgulescu, într-un interviu pentru site-ul luju.ro. Aceștia au explicat și cum funcționa țeapa practicată de Nordis, probabil legală, dar imorală.

Întrebați ce șanse au clienții Nordis să-și recupereze „investiția”, Iorgulescu a spus: „Depind în primul rând de împrejurarea dacă Nordis va urma calea reorganizării, ceea ce este foarte probabil, iar dacă urmează această cale a reorganizării, care sunt șansele pentru niște creditori care sunt în esență chirografari, adică nu au garanții asupra bunurilor din averea debitorului să recupereze anumite sume de bani. Pentru că reorganizarea presupune respectarea unui plan care va fi votat de creditori, plan care poate să nu satisfacă această categorie a creditorilor chirografari în proporție de sută la sută. Sunt planuri care acordă creditoriilor chirografari 50%, 10% sau poate chiar 0%. Dacă un astfel de plan este adoptat, atunci gradul de recuperare pentru cei care nu au șansă să între în proprietatea apartamentelor este zero„.

Unul dintre avocați, Ovidiu Șerban, a explicat și cum a fost posibil ca unele apartamente să fie vândute de două ori.

Cum funcționa țeapa

„Am avut o situație în care se plătise 95%, iar Nordis susținea în față instanței că promitentul cumpărător nu își îndeplinise toate obligațiile că nu plătise și cei 5%. Era vorba de un apartament la Sinaia la care ei își îndepliniseră zero obligații, era o groapă, dar ei susțineau că aveau dreptul să denunțe promisiunea.

Probabil la acestea au denunțat promisiunile încheiate cu promitentii cumpărători care plătiseră până la 95%-100% și în loc să încheie contracte cu aceștia au încheiat contracte cu alte persoane în termeni mai avantajoși.

Pentru că dacă în 2019 prețul a fost de 60.000 euro, dar în 2022 găsești un cumpărător care îți da 100.000 euro, îți permiți să plătești eventual despăgubiri de 60.000 celui care i-ai denunțat promisiunea, îi mai dai și o dobânda de 10.000 eur și tot ieși cu 30.000 euro profit. Aici nu este neapărat o chestiune nelegală, e mai degrabă o chestiune de imoralitate și o fapta ilicită, civilă, generatoare de despăgubiri”, a arătat Șerban.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Spectatori tratați pentru greață severă la Opera din Stuttgart, după o piesă cu sex nesimulat și piercing live, criticată de Biserică

2 Odrasla lui Dragnea, și divorțat, și cu banii luați. Și-a dat fosta soție în judecată pentru „partaj bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial”

3 Voi ați citit ce scrie ziarul local Vremea Nouă despre „cazul Tătaru”?

4 Senatorul Eugen Pîrvulescu, ridicat de DNA

5 Judecătorul Cristi Dănileț, după ce TAS a publicat motivarea în cazul Halep: „S-a dopat intenționat. Scrie negru pe alb”