Proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă ambrozia în 15 zile de la avertisment

Proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă ambrozia în 15 zile de la avertisment

Completările Legii privind combaterea ambroziei, prin care proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă aceste plante în maxim 15 zile de la primirea avertismentului au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis, marți.

Proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă ambrozia în  15 zile de la avertisment

Proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă ambrozia în 15 zile de la avertisment

În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, spune legea.

Cei în cauză pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autoritățile administrației publice locale, acestea vor efectua lucrările, pe cheltuiala proprietarului, dacă dispun de mijloacele necesare sau îl vor informa pe solicitant că nu pot face acest lucru și obligaţia legală prevăzută subzistă.

Autoritățile publice locale sunt cele care stabilesc metoda de plată a contravalorii serviciilor de curățare a terenurilor infestate de ambrozie.

Dacă în 15 zile de la transmiterea averstismentului autoritățile locale constată că nu au fost efectuate lucrări de curățare, pot interveni pentru eliminarea ambroziei. Costurile pentru lucrări vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, potrivit legii.

În cazul în care proprietarul nu permite accesul pe teren pentru efectuarea curățării de ambrozie, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor.

Ambrozia este o plantă care poate produce astm și chiar șoc anafilactic. Statisticile arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la această buruiană.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia spune că nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”