Propaganda rusă manipulează comerțul cu cereale prin Marea Neagră. Milioane de oameni, în pericol de foamete

Propaganda rusă manipulează comerțul cu cereale prin Marea Neagră. Milioane de oameni, în pericol de foamete

Rusia pune pe seama regimului de sancțiuni impus de Occident decizia de a se retrage din acordul care permitea trecerea navelor cu cereale prin Marea Neagră, deși aceste sancțiuni nu au ca obiect sectorul agricol rusesc, se arată într-o analiză a portalului european Eu vs Disinfo.

Inițiativa pentru cereale a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale. FOTO: Shutterstock

Inițiativa pentru cereale a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale. FOTO: Shutterstock

Portalul european EU vs Disinfo analizează dezinformarea promovata de Rusia cu privire la "foamea" ce va cuprinde lumea după ruperea acordului privind tranzitul liber al cerealelor prin Marea Neagră.

„La doar câteva ore după ce Rusia s-a retras oficial din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră (BSGI), Rusia a atacat infrastructura portuară din orașul-port din sudul Ucrainei, Odesa, principalul hub pentru exporturile de cereale ucrainene către lume”, se arată în analiza citată.

În maniera sa manipulativă obișnuită, comunicările oficiale ale Rusiei au încadrat atacurile drept represalii. „Cu toate acestea, așa cum am menționat anterior, atacurile asupra Odesei, Mykolaivului și, cel mai recent, Chornomorskului, au fost doar cele mai recente dintr-un șir de atacuri sistemice rusești împotriva capacității Ucrainei de a-și exporta cerealele, afectând grav securitatea alimentară globală”, mai arată sursa citată.

Agresiunea Rusiei ține ostatici săracii lumii

Retragerea Rusiei din BSGI a fost precedată de dezinformare care a încercat să convingă publicul, în special în unele dintre zonele cel mai grav afectate de decizia luată, cum ar fi țările africane, că acțiunile Occidentului sunt cauza situației create, și nu „operațiunea militară specială” a Rusiei.

Un exemplu recent din versiunea arabă a RT (Russia Today), celebrul mijloc de propagandă al Rusiei, a susținut că doar trei la sută din totalul exporturilor BSGI ar fi ajuns în țările cele mai sărace.

Acestă afirmație prezintă greșit obiectivul BSGI, care era de a readuce oferta de cereale ucrainene pe piețele globale și, în acest fel, să reducă prețurile care i-au afectat cel mai mult pe cei mai săraci. Inițiativa a reușit să reducă prețurile globale la alimente cu peste 23% din martie anul trecut”, susțin specialiștii de la Eu vs disinfo.

Mai mult, statisticile oficiale BSGI de la Națiunile Unite confirmă că 57% din toate exporturile din cadrul inițiativei au fost îndreptate către țările în curs de dezvoltare și 20% către cele două țări din grupul cu cel mai mic venit.

Declarația UE-27 de condamnare a retragerii Rusiei din acordul cerealelor arată: „Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră a permis exportul în siguranță a aproape 33 de milioane de tone de cereale și produse alimentare în 45 de țări cu peste o mie de nave. Aceasta include o cantitate considerabilă de 725.000 de tone de cereale transportate de navele închiriate de Programul Alimentar Mondial (PAM) în sprijinul operațiunilor sale umanitare din Afganistan, Etiopia, Kenya, Sudan, Somalia și Yemen. Chiar și pe tot parcursul războiului, Ucraina a rămas cel mai mare furnizor de grâu al PAM în 2022, furnizând mai mult de jumătate din achizițiile globale de cereale de grâu ale PAM.”

O altă narațiune falsă promovată de ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin a susținut că regimul de sancțiuni occidental este de vină pentru criza alimentară globală. În aceste teorii se omite în mod convenabil faptul că sancțiunile UE nu vizează în niciun fel comerțul cu produse agricole și alimentare între țări terțe și Rusia și că sancțiunile au fost declanșate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, inclusiv devastările pe care le-a adus sectorului agricol ucrainean.

Șeful ONU: „Milioane de oameni sunt în pericol de foamete”

În timp ce mecanismele rusești de dezinformare au încercat să arunce vina pentru insecuritatea alimentară asupra tuturor celorlalți, adevărul rămâne: Rusia rămâne cea care a provocat această situație de criză, spun specialiștii europeni.

Invazia ilegală pe scară largă de către Rusia a Ucrainei și țintirea sistemică a infrastructurii critice civile a Ucrainei și a capacității acesteia de a-și exporta produsele agricole care a urmat au contribuit sever la instabilitatea piețelor alimentare globale și la creșterea insecurității alimentare în unele dintre cele mai sărace și vulnerabile țări.

Încetarea BSGI de către Rusia, după încercarea eșuată de șantaj, reprezintă blocarea unei linii de aprovizionare de o importanță vitală pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume care se confruntă cu foametea și cu creșterea în spirală a costurilor cu alimentele, a susținutsecretarul general al ONU, Antonio Guterres.

În ciuda acestor efecte globale potențial oribile, unii se bucură. Potrivit presei din Rusia, fermierii ruși văd doar rezultate pozitive în urma retragerii din acord, deoarece prețurile de piață pentru cerealele lor vor crește.

Fermierii ruși se bucură că vor vinde mai scump

Într-o știre transmisă de agenția rusă TASS, președintele Uniunii Ruse de Cereale (RGU) Arkadi Zlochevsky, susține că piața de cereale din Rusia va simți efectul pozitiv al opririi acordului.

„Acordul cu privire la cereale nu este important pentru Rusia, dimpotrivă, a făcut doar rău. Piața de cereale din Rusia va avea de câștigat din renunțarea la acest acord, din cauza căruia tranzacționăm astăzi cu o reducere care variază între 10 USD și 20 USD, ajungând istoric la 70 USD. Aceștia sunt banii pe care îi pierdem”, a explicat Zlochevsky.

Anterior, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că acordurile de la Marea Neagră au încetat efectiv să mai funcționeze din 17 iulie, din cauza faptului că cealaltă parte nu și-a respectat angajamentele.

„Prin renunțarea la acorduri, Rusia blochează de una singură una dintre principalele rute cruciale de export de cereale pentru consum uman din Ucraina. Astfel, Rusia este singura vinovată pentru întreruperile livrărilor de cereale la nivel mondial și pentru alimentarea inflației prețurilor alimentelor la nivel globaI”, se arată în analiza citată.

Doborârea aeronavei civile MH17, invazia pe scară largă a Ucrainei, masacrul de la Bucha și nenumărate alte atrocități care au urmat și folosirea cinică a foametei ca armă și instrument de șantaj - toate aceste crime sunt comise de același autor – Rusia , conchide analiza Eu vs Disinfo.

Toate au fost precedate și urmate de un val constant de dezinformare și manipulare a faptelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...