Propaganda Kremlinului, preluată pe nemestecate în Bulgaria: Exemplu de îndoctrinare a unei societăți cu teorii conspirative

Propaganda Kremlinului, preluată pe nemestecate în Bulgaria: Exemplu de îndoctrinare a unei societăți cu teorii conspirative

O parte a presei din Bulgaria se transformă într-o portavoce a Kremlinului, difuzându-i mai ales propaganda de război, constată jurnalista Vasilena Dotkova într-o analiză publicată pe factcheck.bg.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Jurnalista bulgară își începe analiza prin expunerea principalelor teorii conspirative difuzate de propagandiștii aflați în slujba Kremlinului și preluate pe nemestecate de o parte a presei de la Sofia: „America clădește al patrulea Reich în Europa”, „Curtea Penală Internațională de la Haga este o organizație teroristă”, „Polonia este pe cale să preia teritorii din Ucraina, iar Occidentul atrage Rusia în război”, „Elitele globale pregătesc gulere digitale pentru oameni, carantina nu se va termina niciodată, iar scopul este eliminarea tuturor drepturilor omului printr-un acord internațional privind pandemiile”.

Principalele publicații bulgare care răspândesc astfel de teorii complet nefondate sunt: „Trud”, „Bliț”, pogled.info, „Glasove” și „Fakti”. Sursa lor de inspirație este platforma rusă online Fondul pentru Cultură Strategică.

Această platformă a fost declarată de Departamentul american de Stat drept „una dintre principalele surse de dezinformare și propagandă” din Rusia. Potrivit diplomației americane, Fondul pentru Cultură Strategică funcționează sub conducerea serviciilor secrete rusești și este în strânsă legătură cu Ministerul de Externe de la Moscova. Fondul este vizat de sancțiuni în Statele Unite și Uniunea Europeană (UE), dar acest lucru nu pare să îi afecteze popularitatea în spațiul mediatic din Bulgaria, notează Vasilena Dotkova.

Factcheck.bg a identificat peste 100 de articole publicate pe site-ul Fondului și preluate cuvânt cu cuvânt de publicațiile sus-menționate.

Despre Fondul de Cultură Strategică

Înființat în 2005, la inițiativa lui Iuri Prokofiev, un fost prim-secretar al Comitetului din Moscova al PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice), Fondul de Cultură Strategică încearcă să dea impresia unui institut științific în domeniul socio-uman. Totuși, nu există nicio dovadă a vreunei astfel de activități acolo, în afară de publicarea unor comentarii politice și de afaceri internaționale în acord cu viziunea Kremlinului pe două website-uri, și anume fondsk.ru (în limba rusă) și strategic-culture.org (în limba engleză). Fondul de Cultură Strategică nu menționează la descrierea sa legăturile avute cu instituții ale statului rus, dar Ministerul de Externe de la Moscova îl menționează ca partener.

Website-ul în limba engleză este conceput în așa fel încât să sugereze că reprezintă interfața unui institut științitific independent în care activează analiști occidentali. În realitate, oferă o platformă pentru autori occidentali marginali care răspândesc teorii conspirative.

Website-ul în limba rusă încearcă, de asemenea, să creeze o impresie academică, dar o parte dintre autorii care semnează acolo sunt foști profesori universitari care acum susțin teorii conspirative ce se încadrează în linia de propagandă a Kremlinului. Toate materiale Fondului identificate de factcheck.bg în presa bulgară provin de pe website-ul în limba rusă.

Iuri Prokofiev, născut în 1939, se află pe listele de sancțiuni ale Australiei, Marii Britanii, Noii Zeelande și Statelor Unite din cauza activităților sale în sprijinul agresiunii ruse din Ucraina. Directorul actual al Fondului, Vladimir Maksimenko, și alți șase angajați sunt vizați la rândul lor de sancțiuni din aceleași motive.

Fondul de Cultură Strategică se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite din august 2021, din cauza tentativei sale de a manipula societatea americană în contextul unor procese electorale, iar pe cea a UE din decembrie 2022, din cauza unor „acțiuni ce subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Un document arată că Fondul este finanțat de statul rus și este legat de structurile sale de spionaj, în special de Serviciul de Informații Externe (SVR).

Ce conținut ajunge la cititorii bulgari?

Potrivit factcheck.bg, articolele Fondului pătrund în spațiul mediatic din Bulgaria aproape de fiecare dată prin intermediul pogled.info, iar de acolo sunt preluate de alte publicații și pe rețelele de socializare.

De exemplu, pogled.info a preluat pe 8 martie un articol al unui oarecare Dmitri Minin intitulat „Cutremurul din Turcia - doar începutul cataclismelor seismice și politice de pe Pământ?”. Portalul bulgar nu indică sursa, ci doar numele autorului, pe care îl prezintă drept expert, dar nu precizează în ce domeniu anume. Însă același text apare ca fiind publicat inițial pe website-ul în rusă al Fondului pentru Cultură Strategică. Ulterior, articolul semnat de Minin a fost preluat de „Trud”, „Glasove” și novini247.com.

Deși nu prezintă argumente, autorul sugerează că seismele produse la începutul lunii februarie în Turcia au fost provocate de „arma HAARP” și vorbește despre înmulțirea unor astfel de fenomene în viitorul apropiat sub controlul Statelor Unite. O teorie răspândită intens de canalele de propagandă de la Moscova și de cele pro-rusești din străinătate.

Însă vehiculările despre existența unei „arme seismice” nu sunt credibile. Ele fac parte dintr-o veche teorie a conspirației care a fost respinsă în mod repetat cu argumente, inclusiv de factcheck.bg.

Zeci de texte de pe Fondul pentru Cultură Strategică cu conținut fals, înșelător și conspirativ au avut parte de o distribuție similară și, în unele cazuri, mai largă în ultimii ani, notează autoarea analizei. Subiectele abordate acoperă domenii tipice propagandei rusești, precum pandemia de COVID-19, vaccinurile, războiul din Ucraina, economia mondială și ordinea internațională per ansamblu. O verificare a factcheck.bg, care nu are pretenția de a fi exhaustivă, a identificat peste 70 de astfel de articole în pogled.info, peste 20 în „Trud”, șapte în „Bliț”, trei în „Glasove”, precum și diferite texte pe site-urile „Epițentâr”, „Fakti”, „Aktualno”, Novini247 și inews.bg.

„Pandemia virtuală”

Articolele de pe Fondul pentru Cultură Strategică au ajuns la cititorii bulgari cu mult înainte de sancționarea acestei platforme în Occident. O mare parte dintre cele mai citite texte în Bulgaria datează de pe vremea pandemiei de COVID-19, conținând teorii conspirative despre originea noului coronavirus, măsurile împotriva răspândirii acestuia și vaccinuri.

Un text din 20 martie 2020 cu titlul „Coronavirusul nu s-a născut în China, ci în mintea domnilor nebuni ai banilor” a înregistrat un record de peste 1,65 milioane de vizualizări pentru pogled.info. Textul respectiv a apărut trei zile mai târziu pe site-ul fakti.bg (peste 63.000 de accesări) și a fost distribuit în nouă grupuri de Facebook cu un total de peste 186.000 de urmăritori. O lună mai târziu, a fost preluat de site-ul The Sofia Times, iar, în martie 2022, adică doi ani mai târziu, a fost reciclat cu un titlu modificat pe Novini247.com.

Autorul articolului este Valentin Katasonov, fost profesor de finanțe internaționale la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Acesta insinuează că pandemia de COVID-19 a fost pusă la cale acum câțiva ani de „elita economică mondială”.

Un alt material pe tema COVID-19, publicat în ziarul „Trud” pe 29 martie 2020 și intitulat „De ce virusul a ales China, Iran, Italia și Spania ca ținte principale”, susține că răspândirea geografică a bolii la începutul pandemiei constituie o „dovadă” a originii artificiale a noului coronavirus, precum și că el a fost creat de Statele Unite. Acest text a fost distribuit pe 36 de pagini și grupuri de Facebook urmărite de aproape 600.000 de utilizatori.

Un alt material, semnat de un oarecare expert militar Vladimir Prohvatilov și preluat de pogled.info în decembrie 2021, se referă la pregătirea unui acord global privind pandemiile care va desființa toate drepturile omului și va crea un „regim global” condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de marile companii farmaceutice. Acest articol a înregistrat aproape 88.000 de vizualizări pe pogled.info. Dar, în urma redistribuirii pe 60 de pagini și grupuri de Facebeook, a ajuns în atenția a 1,2 milioane de utilizatori.

De fapt, la sfârșitul anului 2021, a început un proces de negociere a unui acord internațional privind prevenirea pandemiilor bazat pe respectarea drepturilor omului, suveranității, justiției, solidarității și transparenței.

Alte texte răspândite de pe site-ul Fondului în Bulgaria susțin că pandemia de COVID-19 nu este reală, ci o realitate virtuală creată de OMS, că măsurile împotriva răspândirii bolii nu vor fi niciodată ridicate, că Forumul Economic Mondial pregătește un certificat COVID global sub forma unui „guler digital pentru oameni”, că vaccinurile anti-COVID-19 sunt un mijloc de reducere planificată a populației și multe alte teorii halucinante.

Rusia - o victimă a „infamiei mondiale”

„Infamia mondială” este o expresie folosită de filosoful sovietic Aleksandr Zinoviev împotriva Occidentului. Aleksandr Meziaev, șeful catedrei de Drept Internațional de la o universitate din Kazan, scrie un amplu material pornind de la ea pentru a face o paralelă între războiul din Ucraina și cel din Kosovo. Pogled.info a preluat acest material pe 3 iunie 2022 și l-a propulsat către 257.000 de cititori. Paralela cu conflictul din Kosovo este folosită adesea de propaganda aflată în slujba Kremlinului pentru a justifica agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei încă de la anexarea Peninsulei Crimeea în primăvara anului 2014.

De altfel, prezența Fondului pentru Cultură Strategică în spațiul informațional bulgar a fost deosebit de activă în primele săptămâni de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022. Factcheck.bg a găsit cel puțin 13 articole de pe site-ul Fondului traduse și publicate pe site-uri din Bulgaria în primele două luni de la începutul războiului la scară largă în Ucraina.

De exemplu, un articol promovat de pogled.info pe 1 martie 2022 susține că Occidentul „implică Rusia” în război prin armamentul pe care îl furnizează Ucrainei pentru a se apăra. Un alt material în prezintă pe ucraineni drept „rusofobi zombi” și „neonazişti” care îi urăsc pe ruşi pe criterii rasiale, deoarece îi consideră asiatici. În plus, Germania este acuzată că ajută Ucraina dintr-o dorință secretă de a se răzbuna pentru înfrângerea suferită în cel de-al Doilea Război Mondial.

Fondul pentru Cultură Strategică este, de asemenea, sursa unor articole potrivit cărora Polonia are „planuri de pradă” în Ucraina, râvnind la regiunile din vestul țării vecine. Această teorie face parte, de asemenea, dintr-un discurs familiar propagandei ruse, conform căruia vecinii Ucrainei plănuiesc să-și împartă teritoriul ei, iar Moscova este singurul garant în această ecuație. Deși nu este nouă, această teorie a primit un nou impuls de la începutul războiului la scară largă în Ucraina. Câteva materiale cu un asemenea conținut au fost preluate de publicațiile bulgare pogled.info, „Bliț” și „Glasove”.

Acestea sunt doar o parte din discursurile anti-occidentale care ajung în spațiul informațional din Bulgaria direct de pe site-ul Fondului pentru Cultură Strategică fără nicio intervenție editorială în majoritatea cazurilor, precum și fără a se indica sursa acestora. Încă nu este clar dacă aceste materiale prezentate ca „știri, analize sau puncte de vedere alternative” sunt de fapt create și distribuite într-o operațiune de dezinformare și manipulare coordonată de serviciile secrete rusești.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…