Proiectul de unificare a Poliției economice, puternic contestat în DIICOT. Surse judiciare: „Este în joc controlul informațional asupra dosarelor economice. DIICOT pierde polițiști de încredere, verificați la sânge”
Proiectul de unificare a Poliției economice, puternic contestat în DIICOT. Surse judiciare: „Este în joc controlul informațional asupra dosarelor economice. DIICOT pierde polițiști de încredere, verificați la sânge”.
Un proiect al Direcției de Investigare a Criminalității Economice (DICE) din cadrul IGPR prevede unificarea poliției economice în cadrul unei noi direcții intitulate ”Direcția Poliției Economice”, potrivit unui document inițiat de DICE, consultat de G4Media.ro .
Acum, polițiștii specializați în combaterea infracțiunilor economico-financiare sunt împrăștiați atât la DICE, cât și la Direcția de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) sau la alte ”structuri” (cum spun cei din sistemul de law-enforcement).
Acești polițiști lucrează sub coordonarea procurorilor. DNA are proprii polițiști judiciari și specialiști în domeniul economico-financiar, de aceea este și parchetul cel mai ermetic, cel mai securizat din punct de vedere al riscului de scurgeri de informații.
DIICOT lucrează cu peste 270 de polițiști specializați pe economic de la DCCO. ”Sunt polițiști de încredere, verificați cu SRI și avizați să lucreze în DIICOT ca să nu existe scurgeri de informații”, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare care au dorit să își păstreze anonimatul.
Celelalte parchete, parchetele de pe lângă Curțile de apel și Tribunale, folosesc polițiști specializați pe economic de la DICE.
Or, proiectul DICE prevede ca polițiștii specializați pe economic folosiți de DIICOT și parchetele de pe lângă Curțile de apel și Tribunale (cu excepția celor de la DNA) să facă parte, toți, din cadrul Poliției Economice. Un fel de ”pool” de unde parchetele să își ia oameni când au nevoie să instrumenteze dosare economice. Argumentul unificării: să nu se suprapună competențele.
FOTO: Fragmente din nota DICE cu ”propuneri de eficientizare a activității structurilor de investigare a criminalității economice”
Proiectul DICE este puternic contestat însă în DIICOT, au declarat pentru G4Media.ro surse care au dorit să își păstreze anonimatul.
”Exact în mijlocul procedurilor de numire a șefilor PÎCCJ și DIICOT, când noi suntem mai slab reprezentați, MAI vrea reorganizarea Poliției economice, prin absorbția a peste 270 polițiști care aparțineau DCCO și care lucrau dedicat conform legii de organizare a DIICOT. E vorba de 235 de polițiști la nivel național și 39 de funcții la nivelul Direcției centrale. Asta echivalează cu desființarea Economicului din cadrul DIICOT. E făcut într-o mare pripă și fără nicio discuție cu partenerii instituționali”, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.
”Centralizarea/controlul activităților de cercetare penală în domeniul infracțiunilor economice va da naștere la numeroase probleme:
- Controlul informațional exercitat exclusiv de șefii unei singure structuri de poliție
- Specializarea unor ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO, conform specificului de investigare al DIICOT, se va pierde.
Era extrem de util faptul că infracțiunile economice puteau fi investigate ”în cruce”. Mai pe șleau, le era frică unora de alții. Acum, există un sistem de ”checks and balances”. - Noul proiect ne întoarce în timp cu 20 de ani către un sistem sovietic. Atunci era Poliția Economică. Or, modelul american/occidental presupune unități task-force cu procuror- polițist-specialist, cum e la DNA. Dacă luăm polițiști de la grămadă, nu e grantat că putem lucra cu oameni de încredere, verificați la sânge din punct de vedere al riscului de scurgeri de informații.
- Scăderea salariului polițiștilor care lucrează cu DIICOT, cu 15%, în condițiile în care polițiștii de la DCCO beneficiază de acest spor (oricum ei au salariul net la jumatate din salariul unui polițist din DNA)”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat luni, 13 ianuarie, că, în această săptămână, va fi realizat planul de reorganizare a Poliției Române în urma consultării cu structurile ministerului. Vela a spus că toate armele ministerului trebuie să trimită propunerile proprii de reorganizare până marți, 14 ianuarie 2020.