Proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituţionalitate, susține ministra Justiției

Proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituţionalitate, susține ministra Justiției

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, anunţat de premierul Marcel Ciolacu, are vicii de neconstituţionalitate, susține ministra Justiției, Alina Gorghiu.

FOTO Facebook

FOTO Facebook

Mai exact, aceasta a arătat că „încă nu a venit la avizare proiectul de OUG, dar o să vă rog, dle presedinte, ca la coalitia de azi sa atrageti atentia ca proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituționalitate. E vorba de art 115 din Constitutie: nu avem argumente pentru a trece de urgență asa ceva, trebuie votat proiectul liberal din Parlament. Nu pentru ca este liberal, ci pentru ca este calea corectă de reglementare. Mai simplu spus: situaţia avută în vedere de guvern nu poate fi calificată ca fiind una extraordinară, așa cum ne cere Constituția și nu se poate susţine nici existenţa unei urgenţe în adoptarea reglementarii”, a arătat ministra potrivit unor surse Adevărul.

La rândul ei, Raluca Turcan a declarat că „Avem două decizii ale CCR care spun ca nu poti modifica prin OUG legislatie referitoare la pensii si salarii dacă există pe circuit legislativ un proiect. Eu cred că într-un spirit de minim solidaritate putem întări rolul legislativ si vota acest proiect”.

În replică, Nicolae Ciucă a spus că „acesta va fi primul proiect discutat în sedinta Coalitiei de astazi, vom sustine sa il promovam prin Parlament”.

Ministrul Justiției a întărit că nu există argumente pentru a justifica situatia extraordinară (OUG - n.r.). „Specialistii de la minister vor mentiona asta în aviz, nu există altă cale decât cea a proiectului din Parlament”, a completat Gorghiu.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, 28 august, că miniştrii Muncii şi Finanţelor lucrează la actul normativ privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, astfel încât să fie adoptat la timp în Guvern.

„Am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

2 Țiriac i-a luat mașina Ionelei Cozmiuc înapoi: motivul din spatele unui gest surprinzător

3 Miliardarul John Foley spune că și-a pierdut toți banii: „Au fost pe hârtie”

4 Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova

5 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”