Proiectul de lege care ar putea face ca WhatsApp să dispară din Marea Britanie
Guvernul Marii Britanii riscă să intre într-o confruntare cu WhatsApp, care ar putea duce până la dispariția aplicației de mesagerie din Marea Britanie, Opțiunile pentru o soluție amiabilă par să fie limitate.
WhatsApp ar putea dispărea din Marea Britanie FOTO Shutterstock
Ce presupune proiectul de lege
În centrul atenției se află un proiect de lege privind siguranța online din Marea Britanie. Mai bine de patru ani în pregătire, cu opt secretari de stat și cinci prim-miniștri implicați în redactarea sa, proiectul de lege, care progresează prin Camera Lorzilor, are peste 250 de pagini. Numai cuprinsul său se întinde pe 10 pagini, potrivit The Guardian .
Potrivit proiectului de lege, agenția guvernamentală Ofcom va avea puterea de a impune anumite cerințe rețelelor sociale, cum ar fi să folosească tehnologia pentru a combate terorismul sau conținutul de abuz sexual asupra copiilor. Amenzile ar urma să ajungă până la 10% din cifra de afaceri globală, pentru acele servicii care nu sunt conforme.
Astfel, companiile trebuie să depună „cele mai bune eforturi” pentru a dezvolta sau a procura tehnologie în acest sens.
Problema criptării end-to-end de pe WhatsApp
În cazul aplicațiilor de mesagerie care își asigură datele utilizatorilor cu „criptare end-to-end” (E2EE), este imposibil, din punct de vedere tehnologic să fie citite mesajele, fără să fie încălcate, în mod fundamental, promisiunile față de utilizatori. Este un pas pe care reprezentanții WhatsApp spun că nu îl vor face.
Criptarea end-to-end presupune păstrarea datelor criptate, fără nici o posibilitate de decriptare, chiar și la server și oriunde în altă parte. Astfel, chiar dacă se dorește acest lucru, serviciul nu poate intercepta și nu face nimic cu datele. Autoritățile de aplicare a legii și guvernele sunt, de asemenea, printre cei care nu au acces la date, chiar și cu autorizație. Teoretic, nimeni nu poate, cu excepția părților la cele două capete.
„Proiectul de lege nu oferă o protecție explicită pentru criptare”, a spus o coaliție de furnizori, inclusiv liderii de piață WhatsApp și Signal, într-o scrisoare deschisă luna trecută. Ei sunt de părere că dacă legea va fi implementată, scopul criptării end-to-end ar fi cu totul anulat, iar confidențialitatea tuturor utilizatorilor, compromisă.
Reprezentanții WhatsApp nu vor ca acest lucru să se întâmple, mai ales în contextul în care doar 2% din utilizatorii globali se află în Marea Britanie.
„Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Regatului Unit. Ar fi o alegere ciudată pentru noi să reducem securitatea produsului într-un mod care să-i afecteze pe ceilalți 98% dintre utilizatori”, a declarat șeful WhatsApp, Will Cathcart, pentru The Guardian, în martie.
Legiuitorii au cerut guvernului să ia în serios preocupările.
„Au un sistem care funcționează pentru miliarde de oameni din întreaga lume. O piață relativ mică, cum ar fi Marea Britanie, nu este ceva pentru care și-ar compromite miliardele de utilizatori de pretutindeni”, a declarat Claire Fox Camerei Lorzilor săptămâna trecută.
„Susținem criptarea puternică, dar aceasta nu poate fi în prețul siguranței publice. Companiile tehnologice au datoria morală de a se asigura că nu închid ochii la nivelurile fără precedent de abuz sexual asupra copiilor, de pe platformele lor. Proiectul de lege privind siguranța online nu reprezintă, în niciun caz, o interdicție a criptării end-to-end și nici nu va necesita servicii pentru a slăbi criptarea”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne
Pe de altă parte, liberal-democratul Richard Allan, care a lucrat ca șef al politicii Meta timp de un deceniu până în 2019, a descris abordarea guvernamentală drept una de „ambiguitate intenționată”.
„Ei au grijă să spună că nu au intenția de a interzice criptarea end-to-end, dar, în același timp, refuză să confirme că nu ar putea face acest lucru în temeiul noilor amendamente din proiectul de lege”, a spus el.
Sursa: adevarul.ro