Proiectul de desființare a Secției speciale, pe ordinea de zi a Guvernului / Dosarele SIIJ ar urma să fie transmise parchetelor competente

Proiectul de desființare a Secției speciale, pe ordinea de zi a Guvernului / Dosarele SIIJ ar urma să fie transmise parchetelor competente

Guvernul are programată joi, de la ora 16.00, o ședință în care va discuta și proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, proiect realizat de Ministerul Justiției, scrie G4Media .

Potrivit proiectului, la data intrării în vigoare legii Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se desființează.

Totodată, cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului General, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora.

Dacă va fi adoptat de guvern, proiectul inițiat de ministrul Stelian Ion va intra în dezbaterea Parlamentului.

Proiectul de lege mai prevede că soluțiile de clasare, de renunțare la urmărirea penală și de trimitere în judecată dispuse de procurorii Secției speciale, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a legii, vor fi supuse controlului exercitat de procurorul general.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ, pe 11 februarie, proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale. Au fost voturi pentru și 11 împotrivă și doar 8 pentru, potrivit surselor G4Media.ro

În esență, nemulțumirile au fost legate de faptul că, din forma inițială au fost eliminate anumite prevederi care le-ar fi putut oferi magistraților anumite garanții. Spre exemplu, începerea urmăririi penale a magistraților era condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii puteau fi trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM.

„Este fundamental să se înțeleagă faptul că beneficiarul principal al garanțiilor solicitate de sistemul judiciar este cetățeanul, căruia trebuie să i se asigure dreptul la un proces echitabil, drept care ar deveni iluzoriu în lipsa unei justiții independente, care să decidă exclusiv potrivit legii, în afara oricărei forme de presiuni exterioare.” se arată în documentul CSM atașat deciziei de avizare negativă a proiectului de desființare SIIJ.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au criticat CSM pentru avizul negativ dat joi proiectului de lege al Ministerului Justiției care vizează desființarea Secției speciale pentru magistrați (SIIJ).

”Exponenții votului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii privitor la proiectul de desființare a SIIJ nesocotesc idealurile de onestitate și integritate la care a aderat, prin esența sa, corpul magistraților din România, în ceea ce privește excluderea oricăror piedici procedurale în desfășurarea proceselor penale”, arată cele două organizații într-un comunicat comun.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”