Proiect OUG: Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a șefului Academiei Române

Proiect OUG: Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a șefului Academiei Române

Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a președintelui Academiei Române în cazul nerespectării criteriilor de etică - este una dintre principalele modificări aduse de proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii educației naționale cu referire la acordarea și retragerea titlului de doctor.

Conform proiectului, prezentat într-o conferință de presă de ministrul Educației, Adrian Curaj, un titlu de doctor se retrage pe baza raportului comisiei de etică a instituției de învățământ superior sau Academiei Române sau, după caz, a raportului CNATDCU.

Pentru titlurile de doctor obținute prin ordin al ministrului Educației, în baza deciziei de retragere a titlului de către rector sau, după caz, de președintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU, ministrul Educației este cel care emite ordinul de retragere.

În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației — pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării — poate lua o serie de măsuri alternativ sau simultan. Acestea sunt: retragerea calității de conducător de doctorat, retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului Educației, retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți doctoranzi.

Noul proiect prevede ca CNATDCU să aibă în atribuții verificarea respectării cerințelor procedurale de acordare a titlului de doctor. De asemenea, Consiliul analizează și decide asupra sesizărilor și contestațiilor referitoare la procesul de acordare sau retragere a titlului de doctor conform reglementărilor din codul studiilor universitare de doctorat și, totodată, realizează monitorizarea școlilor doctorale din România.

Sesizările cu privire la nereguli în acordarea titlului de doctor sunt analizate de comisia de etică a IOSUD sau, după caz, de către CNATDCU, conform reglementărilor din Codul studiilor universitare de doctorat. Deciziile acestora, avizate juridic, constituie aviz conform pentru rector, respectiv președintele Academiei Române.

Potrivit calendarului estimat, în săptămâna 15 — 21 februarie va avea loc lansarea procesului de consolidare CNATDCU și CNE, precum și finalizarea reglementărilor pentru aceste două instituții; în săptămâna 7 — 13 martie este prevăzută adoptarea hotărârii de guvern de modificarea a Codului studiilor universitare de doctorat, precum și derularea procesului de consolidare a CNATDCU și CNE.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…