Proiect de lege: PNL cere interzicerea creșterii și eutanasierii nurcilor și șinșilelor în scop comercial
Mai mulţi parlamentari PNL propun printr-un proiect legislativ interzicerea creşterii şi eutanasierii în scop comercial a tuturor speciilor de şinşila şi a nurcilor.
PNL propune interzicerea creșterii și eutanasierii speciilor de șinșilă și a nurcilor FOTO: Arhivă
Iniţiativa legislativă propusă de parlamentarii liberali Gheorghe Pecingină, Vetuţa Stănescu, George Şişcu, Raluca Turcan, Cristina Vecerdi şi Marcel Vela vizează completarea art. 9 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.
"Pentru a combate cruzimea faţă de animale, majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene fie au interzis, fie se află în proces de interzicere a creşterii animalelor de blană în ferme comerciale. Acest proces de interzicere, totală sau parţială, a creşterii animalelor de blană în scop comercial a fost favorizat şi de scăderea cererii de piaţă din ultimii ani la produsele din blană, majoritatea marilor branduri şi producători din modă reducând cererea pe piaţă de profil. România este în acest moment, alături de Grecia, Spania şi Finlanda, ţara care încă mai permite creşterea animalelor de blană în scop comercial. Este de presupus, însă, că cele trei state se vor alinia în curând la legislaţia care interzice creşterea animalelor de blană în ferme comerciale, având în vedere tendinţa europeană în materie, manifestată inclusiv în rândul ţărilor non-UE", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative transmisă AGERPRES.
Iniţiatorii arată că, prin interzicerea creşterii şi uciderii animalelor în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor, România se va alinia la legislaţia UE şi la practica majorităţii statelor europene care au introdus în legislaţia naţională o astfel de interdicţie.
"Întrucât în România sunt înregistrate în prezent doar ferme comerciale pentru creşterea de şinşile şi nurci, proiectul de lege presupune interzicerea expresă a creşterii acestor animale de blană în scop comercial", adaugă iniţiatorii.
Aceştia indică faptul că, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în România funcţionau unsprezece ferme de şinşile şi două ferme de nurci. De asemenea, iniţiatorii precizează că analizele realizate de entităţi independente şi de organizaţii non-guvernamentale de profil au arătat că procesul de creştere a animalelor de blană în fermele comerciale din România este unul deficitar, acestea fiind crescute în condiţii improprii, fără să se respecte condiţiile de viaţă şi bunăstare a acestora, iar sacrificarea lor se practică neconform cu legislaţia europeană.
Iniţiatorii invocă şi un raport al Humane Society International (HSI) realizat în octombrie 2021 care arată că abuzurile la adresa animalelor crescute în fermele de blană din România sunt practicate la scară largă de către majoritatea firmelor de profil. HSI a lansat şi o scrisoare online către premierul Nicolae Ciucă pentru interzicerea fermelor de blană.
Aceştia menţionează şi că la nivelul industriei de profil nu există un circuit funcţional de prelevare şi de distrugere/incinerare a carcaselor rezultate în urma sacrificării animalelor de blană. De asemenea, iniţiatorii precizează că asociaţii ale crescătorilor animalelor de blană nu mai sunt funcţionale în prezent în România, ceea ce face dificilă monitorizarea fermelor de blană din România şi dialogul autorităţilor statului cu aceste entităţi.
Iniţiatorii mai spun că interzicerea creşterii de şinşile şi nurci în ferme comerciale va avea un impact economic limitat. De asemenea, impactul social al proiectului de lege este estimat a fi unul minor.