Proiect de lege: Loturi de teren gratuite în zona arctică din Rusia

Proiect de lege: Loturi de teren gratuite în zona arctică din Rusia

Ministerul Resurselor Naturale de la Moscova a propus un proiect de lege conform căruia cetăţenii pot primi gratuit loturi de teren în zona arctică a Rusiei pentru construcţia de locuinţe sau pentru afaceri, cum ar fi cele din domeniul turismului, semnalează joi Reuters.

În prima fază, vor beneficia de gratuitate doar locuitorii din regiunile vizate. După şase luni, programul va fi deschis tuturor cetăţenilor ruşi, a precizat ministerul într-un comunicat. Decizia privind loturile disponibile va reveni regiunilor arctice din Federaţia Rusă. Terenurile vor fi date în posesie pe cinci ani, după care deţinătorii vor trebui să se înregistreze ca proprietari sau să încheie contracte de concesiune pe termen lung.

Propunerea trebuie aprobată de parlament, iar pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Vladimir Putin. Acesta consideră Arctica o prioritate, susţinută prin măsuri cum ar fi refacerea infrastructurii sau sporirea prezenţei militare şi prin încercarea de a creşte importanţa rutei maritime de-a lungul coastei de nord a Rusiei, menţionează Reuters.

Guvernatorul regiunii Murmansk a apreciat că noul proiect "va constitui cu siguranţă un factor de atragere a unor noi rezidenţi în Arctica, inclusiv pentru înfiinţarea de firme mici".

Moscova a lansat o iniţiativă similară în Extremul Orient în 2016, pentru a creşte populaţia şi economia într-o regiune cu puţini locuitori.

Aproximativ 90% din populaţia de 2,5 milioane din zona arctică a Rusiei trăieşte în oraşe mari ca Murmansk, Norilsk şi Arhanghelsk, a arătat Ministerul Resurselor.

URSS şi-a extins prezenţa în nordul îndepărtat, dar după 1991 industria sovietică din Arctica s-a prăbuşit, iar populaţia a scăzut. Compania minieră Nornikel din Norilsk a anunţat joi că mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi pregătesc prima mare expediţie în Arctica din ultimele decenii, pentru a studia modificările climatice. În urmă cu câteva săptămâni, la una din centralele electrice din Siberia ale companiei s-a produs o scurgere uriaşă de carburant. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”