Programul secțiilor de vot: până la ce oră se poate vota și ce se întâmplă în cazuri excepționale
Față de alegerile din 2020, programul secțiilor de votare a fost extins. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că secțiile de votare se vor închide la ora 22:00, după ce în 2020 au fost deschise până la 21:00. În plus, președinții secțiilor de votare pot prelungi programul până la 23:59.
Autoritățile speră să-i convingă pe români să iasă la vot, la alegerile locale și europarlamentare, iar una dintre măsuri a fost prelungirea programului la secțiile de votare. Astfel, dacă la precedentele alegeri, în 2020, românii au putut să voteze cel mult până la ora 21:00, acum lucrurile stau puțin diferit. Fiecare secție de votare va fi deschisă, duminică 9 iunie, până cel puțin la ora 22:00, în condițiile în care toate s-au deschis la ora 7:00. Asta înseamnă că, în cazuri excepționale, spre exemplu dacă se înregistrează un flux mare de alegători, președinții secțiilor de votare pot decide să prelungească programul până aproape de ora 00:00. În acest caz, secțiile se vor închide la ora 23:59.
Anunțul a fost făcut chiar de către peședintele AEP, Toni Greblă, la începutul săptămânii. Greblă a spus că: „Votarea începe la 7 dimineața și se termină la ora 22:00. Totuși, acolo unde, în mod excepțional, președintele secției de votare decide, pentru că observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secției de votare și stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat.”
Europa la urne
Nu doar în România se votează. 373 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt așteptați la urne pentru a alege 720 de membri ai legislativului european.
Cei mai grăbiți au fost olandezii, care s-au prezentat la urne pentru europarlamentare încă de vineri, 7 iunie. O zi mai târziu a fost rândul cetățenilor din Irlanda, Letonia, Malta și Slovacia să voteze. Au existat și cazuri excepționale: ăn Cehia, urnele au fost deschise vineri și sâmbătă, 6-7 iunie, în timp ce în Italia sâmbătă și duminică, 8-9 iunie.
Alegerile europene se vor încheia duminică cu un scrutin în 20 de state: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Grecia, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia,Slovenia, România, Spania, Suedia și Ungaria.
Sursa: adevarul.ro