Prognozele analiştilor privind economia sunt tot mai optimiste, pentru că indicatorii arată din ce în ce mai bine
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal , spune că are în vedere o îmbunătăţire a estimării pentru avansul PIB din 2014 la 3,5%.
De asemenea, BCR, cea mai mare bancă după active, a modificat deja prognoza de creştere a PIB de la 2,3% la 3%, după cum spune Eugen Sinca, analistul-şef al băncii.
Şi ING Bank se gândeşte să îmbunătăţească prognoza privind creşterea economică, arată Ziarul Financiar (ZF) într-o analiză de tip focus.
Surpriza din 2013 schimbă perspectiva pentru 2014
Până acum analiştii locali anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut . Media estimărilor economiştilor indica la începutul anului o creştere economică de 2,3%, economia urmând să fie susţinută în continuare de cererea externă şi de o revenire treptată a cererii interne.
Anul trecut economia a înregistrat un salt de 3,5% şi a surprins pe toată lumea, depăşind şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor şi ale autorităţilor. Acesta a fost cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii cinci ani, plasând România în topul ţărilor europene.
În continuare, luna februarie a adus veşti bune de la majoritatea indicatorilor macroeconomici, după evoluţiile favorabile înregistrate în prima lună a anului.
Producţia industrială şi-a continuat ascensiunea în februarie, făcând un salt de 9% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Iar cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator pentru consumul populaţiei - avea în februarie un plus de aproape 9% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.
„Noi suntem în curs de modificare a prognozei privind creşterea economică din 2014 spre 3,5%“, a comentat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, citat de ZF.
Din tabloul evoluţiilor pozitive de început de an nu lipseşte inflaţia, care atinge minim istoric după minim istoric. Rata anuală a inflaţiei a coborât în ianuarie la 1,06%, în februarie a ajuns la 1,05% pentru ca în martie să atingă nivelul de 1,04%.
Bugetul şi construcţiile încă nu şi-au revenit
Deşi comerţul creşte de şase luni consecutiv, încasările bugetare nu dau semne de revenire, mai arată ZF. Veniturile bugetare au scăzut în februarie cu 3,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2013, după saltul de 10% din ianuarie.
Dacă în ianuarie TVA şi accizele au susţinut creşterea veniturilor, în februarie încasările din cele două categorii de taxe s-au prăbuşit.
Semne proaste au venit în februarie, ca şi în prima lună a anului, de la construcţii . Lucrările de construcţii şi-au continuat declinul ajungând în februarie la o scădere de 12%, pe serie ajustată.
„Evoluţia sectorului construcţiilor depinde foarte mult de programul de investiţii publice“, a spus Dumitru.
Referindu-se la încasările bugetare, el a arătat că până acum evoluţia a fost foarte slabă, veniturile nereuşind să captureze trendul pozitiv al economiei.
Sursa: adevarul.ro