Prognoza meteo/Anomaliile termice lovesc România
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă temperaturi mai ridicate decât cele normale săptămâna viitoare şi mai scăzute în ultima săptămână din februarie. Luni, 8 februarie, în sudul Dobrogei sunt aşteptate 19 grade Celsius.
Martie începe cu temperaturi uşor mai mari decât cele specifice perioadei, în toate regiunile ţării, se arată în prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni.
Conform ANM, duminică, 7 februarie, în sudul şi în sud-estul ţării vremea va fi în general închisă, cu nebulozitate stratiformă sau ceaţă persistente, cu precădere în zonele joase de relief, asociate pe alocuri cu burniţă sau ploaie slabă, condiţii în care valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale în prima decadă a lunii februarie. În Moldova vremea va fi foarte rece, cu temperaturi negative pe tot parcursul intervalului, în special în nordul regiunii, unde precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În regiunile intracarpatice, în zonele montane şi submontane vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an; cerul va fi variabil ziua, dar cu înnorări noaptea, când aria ploilor va fi în extindere treptată.
În zona montană înaltă vor fi precipitaţii mixte. Pe alocuri în nord-estul teritoriului şi zona Carpaţilor Orientali şi izolat în Transilvania şi Carpaţii Meridionali vor fi depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, mai ales pe creste şi în sudul Banatului, dar izolat şi temporar şi în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 grade în nordul Moldovei şi 16…17 grade în Dealurile de Vest; minimele termice vor fi cuprinse între -6 grade în extremitatea de nord a Moldovei şi 10…11 grade în sudul Banatului.
În Bucureşti, vremea va fi închisă, cu nebulozitate de plafon jos persistentă şi fără variaţii termice pe tot parcursul intervalului, respectiv valori în jurul a 4 grade la amiază şi 3 grade spre dimineaţă. Vor fi condiţii de burniţă, iar la începutul intervalului şi noaptea se poate forma ceaţă. Vântul va sufla în general moderat.
Luni, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an în aproape toată ţara, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 1…2 grade în nordul Moldovei şi 19 grade în sudul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 şi 9 grade. Cerul va avea înnorări şi va ploua -în general moderat cantitativ- pe arii extinse în majoritatea regiunilor, iar în zona montană înaltă, mai ales noaptea, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În Moldova vor fi precipitaţii mixte şi depuneri de polei. În sudul teritoriului ploile vor avea caracter de aversă şi pe alocuri vor fi însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte şi pe litoral şi pe arii mai restrânse în celelalte zone. Izolat se va semnala ceaţă.
În Bucureşti, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade, iar cea minimă va fi de 5…6 grade. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua; vor fi mai ales averse, moderate cantitativ şi vor fi posibile descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare, în special seara şi noaptea.
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni:
Săptămâna 08.02.2021 – 15.02.2021
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în extremitatea de sud a ţării.
Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în zonele montane din vest şi nord, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 15.02.2021 – 22.02.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile.
Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Săptămâna 22.02.2021 – 01.03.2021
Temperaturile medii ale aerului vor fi în general mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, mai ales în nord-est.
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, posibil uşor deficitar în regiunile nordice.
Săptămâna 01.03.2021 – 08.03.2021
Mediile valorilor se vor situa uşor peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile.
Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.