Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ploile revin de joi
În Banat, în primele zile ale acestei săptămâni, maximele vor fi cuprinse între 22-23 de grade Celsius, urmând ca până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, să fie oscilaţii termice, dar în general temperaturile zilnice vor fi de 19-21 grade, apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi în creştere uşoară în primele zile, până la o medie regională de 11-12 grade Celsius, iar spre sfârşitul lnii aprilie şi începutul lui mai, minimele vor fi de 8-9 grade.
Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată în următoarele două săptămâni, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi de apă mai mari.
În Crişana, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în ultimele 10 zile de aprilie, cu valori maxime în medie de 22 de grade Celsius. Apoi, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, sunt de aşteptat oscilaţii termice în general în jurul mediilor climatologice specifice, cu valori diurne de 18-20 de grade. Minimele termice nocturne vor fi în creştere uşoară în primele zile, până la o medie regională de 10-11 grade, apoi vor oscila între 8-9 grade pentru sfârşit de aprilie şi început de mai. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi de apă mai importante.
Temperaturi minime de 6 grade în Transilvania
În Transilvania, în a doua parte a lunii aprilie, maximele vor creşte de la 20 la 22 de grade Celsius. Apoi, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, vor fi oscilaţii termice, dar în general valorile vor fi de 17-19 grade, apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi în creştere treptată în prima săptămână, până la 8-9 grade, apoi vor oscila între 6-7 grade la sfârşit de aprilie şi început de mai.
Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată în aproape toate zilele din următoarele două săptămâni, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi mari de apă.
Vremea se răceşte în Maramureş
În Maramureş, vremea va fi caldă în primele zile, cu maxime de 21-22 de grade Celsius. Apoi, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, cu valori diurne de 17-19 grade. Minimele termice nocturne vor fi în creştere uşoară în primele zile, până la o medie de 10 grade, apoi vor oscila între 7-9 grade pentru sfârşit de aprilie şi început de mai.
Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi mari de apă mai importante, cu precădere la sfârşitul primei săptămâni.
Cum va fi vremea în Moldova
În Moldova, în primele trei zile, vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu medii de 21-22 grade Celsius, apoi valorile termice vor fi în scădere, spre 18-16 grade Celsius, la temperaturi mai apropiate de mediile climatologice ale perioadei.
La începutul celei de-a doua saptămâni de prognoză se estimează o încălzire uşoară a vremii, maximele termice urmând a se situa în jurul unei medii de 19 grade, iar până la începutul lunii mai nu se mai întrevăd oscilaţii semnificative ale vremii în timpul zilei. Minimele nocturne se vor încadra, în medie, între 7-10 grade Celsius, fiind în general mai ridicate decât mediile specifice ultimelor 10 zile din aprilie şi început de mai, cu cele mai ridicate valori fiind la mijlocul primei săptămâni de prognoză.
Probabilitatea de apariţie a ploilor se menţine ridicată în fiecare zi, începând cu data de 22 aprilie, iar în intervalul 24 – 25 aprilie va ploua pe arii mai extinse şi vor posibile cantităţi de apă mai însemnate.
Maxime de 19 grade în Dobrogea
În Dobrogea, maximele zilnice se vor situa în jurul unei medii de 19 grade în următoarele două zile şi din nou în perioada 30 aprilie – 4 mai, fiind uşor mai ridicate decât temperaturile normale ale perioadei. În restul intervalului (24 – 29 aprilie), se vor înregistra temperaturi maxime de aproximativ 16 grade, valori apropiate de mediile climatologice ale acestei perioade. Minimele din timpul nopţii se vor încadra între 9-11 grade.
În intervalul 23 – 30 aprilie, ploile de scurtă durată se vor semnala sporadic, în aproape fiecare zi, cu o probabilitate mai mare de apariţie pe arii mai extinse în perioada 24 – 25 aprilie, 27 şi 29 aprilie. După data de 30 aprilie, şansele de ploaie se vor diminua treptat.
Temperaturi de 22 de grade în Muntenia
În Muntenia, temperaturile medii vor fi de aproximativ 22 de grade Celsius în următoarele două zile şi spre 19 grade în intervalul 24 – 28 aprilie, pentru ca apoi să crească uşor la 21 de grade, valoare în jurul căreia se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză.
Media temperaturilor minime se va încadra între 8-11 grade Celsius, iar diferenţele de la o noapte la alta vor fi foarte mici, în special în a doua săptămână de prognoză, cand vor fi relativ constante, în jurul valorii de 9 grade.
Între 23-30 aprilie va ploua temporar, iar probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi, posibil, în cantităţi mai mari, va fi în jurul datei de 23 - 25 aprilie, precum şi în zilele de 26, 27 şi 29 aprilie. După 30 aprilile, şansele de ploaie vor diminua treptat.
Temperaturile vor scădea în Oltenia
În Oltenia, temperaturile din timpul zilei cât şi din timpul nopţii vor avea variaţii importante pe parcursul celor două săptâmâni de prognoză. Astfel, temperaturile maxime vor scădea uşor, de la o medie de 21-22 de grade Celsius în primele trei zile, spre aproximativ 18 grade în intervalul 24 – 29 aprilie, pentru ca, începând din 30 aprilie şi până în data de 4 mai, să se situeze în jurul valorii de 20 de grade. Se vor înregistra temperaturi minime cuprinse, în medie, între 8-12 grade, cu cele mai ridicate valori fiind la mijlocul primei săptămâni de prognoză.
Probabilitatea de apariţie a ploilor pe arii mai extinse şi izolat, posibil, mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 23 – 30 aprilie, iar în rest ploile se vor semnala sporadic şi vor fi slabe cantitativ.
Cum va fi vremea la munte
La munte, vremea se încălzeşte, cu maxime de 12-14 grade Celsius şi minime ce vor urca de la 2-3 grade până la 5-6. Apoi, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, nu vor fi variaţii termice semnificative, în general valorile urmând a fi apropiate de mediile climatologice specifice, ziua între 8-12 grade, iar noaptea între 2-4 grade Celsius.
Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată în mare parte a intervalului de referinţă, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate, cu precădere în jurul datelor de 24, 26 şi 28 aprilie.
O localitate din judeţul Teleorman era izolată duminică seară, în urma inundaţiilor care au dus la moartea a patru persoane. Viitura a afectat sute de gospodării şi aproape 2.000 de hectare de terenuri. Revărsarea apelor a provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere, făcând impracticabili zeci de kilometri de drumuri. Codul roşu a fost prelungit până luni pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt.
Chiar dacă au fost loviţi de ape în Sâmbăta Mare, sătenii din Răscăieţi, judeţul Dâmboviţa, nu au stat în case în noaptea de Înviere şi au ţinut cu orice chip să ia lumina sfântă de la biserică. Au mers căraţi pebraţe sau în spate, desculţi, cu căruţele sau cu cizme de cauciuc pentru a ajunge la biserica din sat, care era încojunrată de ape.
Doi apicultori au rămas captivi într-un tractor, în care se aflau zeci de stupi, din cauza ploilor abundente. Debitul apei a crescut fulgerător, măsurând aproximativ 1,5 metri. Dintr-un lan de grâu, acolo unde au staţionat oamenii, s-au trezit într-o mare de apă. Disperaţi, au sunat la 112 şi pompierii le-au sărit în ajutor.
Zeci de gospodării şi mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă în cinci localităţi din judeţul Argeş, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din curţile oamenilor. În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, zeci de gospodării din mai multe localităţi ale judeţului Argeş, dar şi mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, pompierii intervin, sâmbătă seară, pentru evacuarea apei care a intrat în curţi din localităţile Bârla, Căteasca, Stolnici, Costeşti şi Budeasa.
Sursa: adevarul.ro