Prognoza meteo pentru prima zi de toamnă: cod galben de caniculă pe 1 Septembrie 2024. Județele afectate HARTĂ

Prognoza meteo pentru prima zi de toamnă: cod galben de caniculă pe 1 Septembrie 2024. Județele afectate HARTĂ

Vremea pe 1 septembrie 2024 vine cu un avertisment de Cod Galben de caniculă și disconfort termic ridicat emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Conform prognozei meteo, temperaturile vor atinge valori extreme pentru această perioadă a anului, mai ales în regiunile Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei.

Căldură mare în prima zi calendaristică de toamnă - Foto arhivă

Căldură mare în prima zi calendaristică de toamnă - Foto arhivă

Cod galben de caniculă

Meteorologii avertizează că vremea va fi deosebit de caldă pe 1 septembrie 2024, cu temperaturi ce vor depăși cu 7-10 grade Celsius mediile multianuale. În Banat, Crișana, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei, temperaturile maxime se vor situa între 34 și 36 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, generând disconfort termic ridicat.

Concret, nouă județe se află sub cod galben de caniculă și disconfort termic: Satu Mare, Bihor, Arad, Timișoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Maramureș, Sălaj și Cluj.

Cod galben de caniculă în 9 județe - Foto ANM

Cod galben de caniculă în 9 județe - Foto ANM

În aceste regiuni, nopțile vor fi tropicale, cu minime cuprinse între 17 și 22 de grade Celsius, ceea ce va contribui la menținerea unei atmosfere apăsătoare.

Săptămâna viitoare în vestul și sud-vestul teritoriului și local în rest se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în timpul după-amiezilor.”, anunță meteorologii.

Vremea în București pe 1 septembrie 2024

În București , prognoza meteo pentru 1 septembrie 2024 indică o vreme călduroasă, cu cer variabil și vânt slab până la moderat. Temperaturile vor urca până la 32 de grade Celsius în timpul zilei, iar noaptea vor coborî la valori cuprinse între 16 și 18 grade.

Cum va fi vremea în marile orașe din țară

Și în alte orașe importante din România se vor resimți efectele caniculei. La Timișoara, se vor înregistra 33 de grade Celsius, la Oradea 31 de grade, iar la Baia Mare 29 de grade. În zonele de munte, cum ar fi Brașov 22 de grade și Miercurea Ciuc 22 de grade, temperaturile vor fi mai moderate, dar cu toate acestea, se vor menține peste valorile normale pentru începutul lunii septembrie.

ANM subliniază că în săptămâna care urmează, vestul și sud-vestul teritoriului, dar și alte regiuni vor continua să experimenteze temperaturi deosebit de ridicate. Astfel, vremea va rămâne călduroasă, cu disconfort termic accentuat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

2 Schimbare radicală, după doi ani și jumătate / Ce face acum ucraineanca ajutată cu 200 de lei într-o benzinărie din România

3 De la București la Brașov, pe autostradă. Când ar putea fi gata drumul de mare viteză

4 „Profită că nu înțelegem alfabetul lor” / Pățania unor români care și-au petrecut vacanța în Grecia

5 O expertă româncă din SUA propune o soluție care i-ar opri pe ruși să mai atace Ucraina. „Mă tem că mulți vor să-i pună pe masă viitorul”