Prognoza meteo la începutul lui iulie: răcoare după caniculă. Temperaturile scad semnificativ

Prognoza meteo la începutul lui iulie: răcoare după caniculă. Temperaturile scad semnificativ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat o schimbare semnificativă a vremii în prima jumătate a lunii iulie, cu o scădere a temperaturilor și posibile precipitații.

Nori de furtună fotografiați în Târgu Jiu. Foto Sever Weather Alert Gorj

Nori de furtună fotografiați în Târgu Jiu. Foto Sever Weather Alert Gorj

Potrivit prognozei AN M publicată luni, 1 iulie 2024, şi valabilă pentru intervalul 1-14 iulie, perioada prelungită de caniculă va fi întreruptă de o răcire semnificativă la începutul lunii. Temperaturile maxime vor scădea considerabil în majoritatea regiunilor, cu valori mai scăzute cu până la 10 grade Celsius.

În Banat, media temperaturilor maxime va scădea de la 35 de grade la 26-27 de grade în primele zile ale lunii iulie. Ulterior, temperaturile vor crește treptat, atingând valori medii de 33-35 de grade din 7 iulie până la finalul intervalului prognozat.

Minimele nocturne vor fi mai răcoroase, oscilând între 14 și 20 de grade Celsius, cu cele mai scăzute valori la finalul primei săptămâni din iulie.

Vor fi și manifestări de instabilitate atmosferică , cu averse și descărcări electrice posibile în primele patru zile ale lunii iulie. Probabilitatea de apariție a acestora va scădea treptat până la finalul intervalului prognozat.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă meteo de instabilitate atmosferică, valabilă pentru data de 2 iulie, ora 10.00.

„În Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, anunță meteorologii.

image

În cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, au mai transmis specialiștii.

De instabilitatea atmosferică nu scăpăm nici miercuri, 3 iulie.

În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp”, a indicat ANM.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii