Prognoza făcută în SUA pentru valul 5 de COVID în România/Cele cinci scenarii vizând decese, infectări și spitalizări

Prognoza făcută în SUA pentru valul 5 de COVID în România/Cele cinci scenarii vizând decese, infectări și spitalizări

Vârful valului 5-Omicron este prognozat a fi atins pe data de 17 februarie 2022, când România s-ar putea confrunta, în cel mai pesimist scenariu, cu până la 89.000 de infectări pe zi, conform estimărilor avansate de cercetătorii din SUA.

Totuși, aceleași prognoze arată că, de data aceasta, numărul spitalizărilor și cel al cazurilor care necesită internarea la ATI vor fi mult mai mici decât în valul 4-Delta, astfel că presiunea pe sistemul medical va fi mai scăzută.

Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (n.r. - Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME) din cadrul Universității de Medicină din Washington, SUA, centralizează datele pandemiei din întreaga lume.

Datele pe care cercetătorii le iau în calcul le includ pe cele raportate oficial, dar nu se limitează la ele, ci le completează sau le compară cu cele din bazele de date ale Organizației Mondiale ale Sănătății sau ale Universității Johns Hopkins, DELPHI-MIT (Delphi), Youyang Gu (YYG) sau Los Alamos National Laboratory (LANL).

Aceste date sunt prelucrate într-un program informatic complex pentru a crea estimări cu privire la evoluția numărului de infectări noi, necesarul de locuri în spitale sau de paturi ATI, ori evoluția deceselor.

Institutul din Washington estimează că miercuri, 5 ianuarie 2022, în România sunt 18.635 de infectări cu SARS-CoV-2, adică de 3,8 ori mai multe decât cele raportate oficial de Grupul de Comunicare Strategică. Diferența dintre numărul de infectări raportat oficial și numărul real estimat de infectări va fi detaliată pe parcursul articolului.

Înainte de a prezenta estimările IHME, este necesar să vedem cum evoluează noile infectări în România, comparativ cu spațiul geografic european, conform OurWorldInData.org :

europa infectari sars cov 2

Esimarea IHME cu privire la noile infectări, pentru vârful Valului 5 în România

IHME avansează cinci scenarii de lucru , pornind de la ipoteze definite clar:

  1. Proiecția curentă - Campania de vaccinare evoluează în parametrii de până acum, populația poartă măști de protecție la fel ca în ultimele 7 zile, mobilitatea crește direct proporțional cu administrarea vaccinurilor, 80% dintre cei vaccinati cu două doze și-o fac și pe a treia (doza booster) după 6 luni de la completarea schemei de vaccinare. În această ipoteză, România s-ar putea confrunta cu 89.766 de infectări reale pe data de 17 februarie 2022 (numărul minim: 6.248).
  2. Severitate ridicată a Omicron - Procentul de spitalizați se dublează față de proiecția curentă, iar numărul deceselor se triplează față de proiecția coerentă. În acest scenariu, la data de 17 februarie 2022 ar putea fi 89.763 de infectări reale (numărul minim: 6.254).
  3. 80% din populație poartă măști: 80% din populație poartă în mod corect măști de protecție în spatiile aglomerate. În acest scenariu, pe data de 17 februarie 2022 numărul infectărilor ar putea ajunge la 69.428 în 24 de ore (minim: 3.751).
  4. A treia doză: 100% dintre persoanele cu schema completa de vaccinare fac și doza booster. Conform acestui scenariu, numărul infectărilor din 17 februarie 2022 este estimat la 77.888 (minim: 4.712).
  5. Reducerea gradului de ezitare în rândul nevaccinaților - Toate persoanele care în prezent ezită să se vaccineze își schimba opțiunea și acceptă serurile anti-COVID. În acest scenariu, la data de 17 februarie 2022 numărul infectărilor ar putea fi de 89.076 (minim: 6.027).

IHME infectari romania valul 5 proiectie

Predicțiile IHME cu privire la capacitatea spitalelor și la numărul posibil de decese în Valul 5

Deși numerele sunt mari, IHME estimează că, de data aceasta, capacitatea spitalelor din România nu va fi depășită. Graficul IHME ia în calcul primul scenariu descris mai sus (n.r. – „current projection”).

Pentru data de 17 februarie 2022, Institutul din Washington spune că numărul total de paturi destinate bolnavilor COVID ar fi de 439, iar necesarul de paturi ATI ar fi de 200.

IHME paturi ATI

În ceea ce privește numărul de decese estimat de IHME, numărul morților s-ar putea ridica, în cel mai pesimist scenariu, la 78 pe zi, în primele zile ale lunii martie 2022.

estimare decese romania IHME

Cât de precise au fost predicțiile IHME în trecut

În „proiecția curentă”, vârful Valului 4 la capitolul infectări zilnice a fost înregistrat pe 5 octombrie 2021, când România figura pe graficul IHME cu 77.315 cazuri.

În data respectivă, numărul de infectări raportat oficial de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a fost de 15.037 de cazuri noi.

Asta înseamnă că numărul de cazuri zilnice estimat de IHME pentru ziua de 5 octombrie 2021 a fost de 5,14 ori mai mare decât numărul raportat oficial.

Cel mai mare număr de cazuri raportat oficial a fost în ziua de 18 octombrie 2020: 18.863 de cazuri în 24 de ore.

Asta nu înseamnă că IHME din SUA sau autoritățile din România au greșit. Diferența dintre numărul real de infectări COVID-19 și cel raportat oficial este un fapt recunoscut chiar de către autorități.

Oficiali CNCAV: Numărul real de infectări ar putea cu până la 5 ori mai multe decât cele raportate oficial

Pe data de 21 mai 2021, coordonatorul Centrului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), dr.col. Valeriu Gheorghiță, a vorbit pentru pentru prima oară despre diferența dintre numărul oficial de infectări și numărul real de infectări, apreciind că ultimul ar fi de până la 5 ori mai mare decât primul.

„Pot să vă spun că vorbim de peste 1 milion de cazuri raportate la nivel naţional (cazuri COVID înregistrate de la începutul pandemiei). Probabil că, în mod real, sunt de cel puţin 2 ori până la 5 ori mai multe. (…)”, declara dr.col. Valeriu Gheorghiță pe 21 mai 2021, când numărul oficial al îmbolnăvirilor COVID-19 era de 1.074.297 de cazuri.

De la începutul pandemiei până în prezent, România a înregistrat 1.821.849 de cazuri COVID-19 și 1.749.204 de vindecări. În diferența dintre cele două valori (72.645) intră numărul total al deceselor (58.896) și numărul curent al cazurilor active (12.980 – aici intră cei pozitivi aflați în izolare la domiciliu și cei aflați în izolare instituționalizată).

La rândul ei, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a recunoscut, pe data de 11 august 2021, că numărul real de infectări este mai mare decât numărul raportat oficial, atunci când vorbea despre contagiozitatea tulpinii Delta.

„Tulpina Delta este mult mai transmisibilă, responsabilă pentru până la 8 cazuri de la un caz cunoscut. Prin urmare, dacă înmulțim 300 de cazuri (n.r. – câte fuseseră raportate la data respectivă) cu 8 este foarte posibil să avem acel număr de cazuri reale. Sigur că aici este o înmulțire brută, pur aritmetică. Nu știm, într-adevăr, care este realitatea, dar este ceea ce gândim cu toții. Trendul acesta contează, pentru că dacă înmulțim de 8 ori cu numărul de cazuri confirmate din fiecare zi, la un moment dat s-ar putea să devină un număr important”, spunea șefa INSP, Adriana Pistol.

Cum se explică diferența dintre numărul de infectări raportat oficial și numărul real estimat

Diferența dintre numărul real estimat de infectări și cel raportat oficial e dată de un cumul de factori.

În primul rând, cifrele raportate „la zi” de GCS sunt legate direct de capacitatea de testare a României.

Din raportul GCS publicat pe data de 5 ianuarie 2021 rezultă că, în sfârșit, România a realizat un număr de teste egal cu populația. Dar asta dacă luăm în calcul numărul total de teste realizate de la începutul pandemiei până în prezent.

„Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.115.268 de teste RT-PCR și 6.171.713 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.887 de teste RT-PCR (9.947 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.940 la cerere) și 43.759 de teste rapide antigenice”, se arată în raportul GCS.

De exemplu, Regatul Unit a efectuat un număr total de 181.099.710 teste RT-PCR de la începutul pandemiei, conform platformei oficiale Coronavirus.data.gov.uk , adică de 16 ori mai multe decât cele făcute în total în România.

Pe data de 3 ianuarie 2021, Marea Britanie a realizat în doar 24 de ore 1.703.612 teste (RT-PCR), adică de 81,5 ori mai multe decât cele făcute într-o zi în România (RT-PCR plus cele antigenice).

Testarea in Marea Britanie comparativ cu Romania

Iată cum a evoluat numărul de teste în România în ultimele 7 zile, conform Graphs.ro . De precizat că testele RT-PCR sunt evidențiate cu verde.

teste romania

În al doilea rând, testele pozitive înregistrate oficial în România trebuie confirmate prin anchete epidemiologice, realizate de Direcțiile de Sănătate Publică din teritoriu. Dacă ele nu reușesc să finalizeze aceste anchete în 24 de ore de la înregistrarea rezultatelor pozitive, atunci numărul de cazuri se reportează pentru o dată ulterioară.

„Centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate”, precizează GCS.

Așa se explică faptul că în raportările GCS cu privire la situația pe județe există tot timpul un „coș” de cazuri nealocate: ele se găsesc în totalul general, dar nu și în calculul incidenței – fapt care mai departe are un impact asupra instituirii sau ridicării restricțiilor.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...