Prognoza ANM: Regim termic oscilant și precipitații aproape zilnic după 20 aprilie

Prognoza ANM: Regim termic oscilant și precipitații aproape zilnic după 20 aprilie

Regimul termic va fi oscilant în următoarele două săptămâni, perioadă în care temperaturile maxime vor ajunge în unele zone în jurul valorii de 23 de grade Celsius, iar cele minime coboară până la minus două grade Celsius, în timp ce ploile vor fi prezente aproape zilnic în cea de-a doua săptămână de prognoză, arată estimările Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 13 - 26 aprilie. În Banat, vremea se va răci accentuat, după prima zi caldă a intervalului de prognoză, iar media temperaturilor maxime pe întreaga regiune va scădea, de la 21 de grade pe 13 aprilie, la 14 grade pe 14 aprilie. Ulterior, regimul termic va fi în crește de la o zi la alta, maximele diurne atingând, în medie, 22 de grade pe 16 — 17 aprilie. Minimele nocturne vor avea o evoluție similară, inițial fiind în scădere de la 7 la 2 grade, apoi în creștere spre medii de 7 — 8 grade Celsius.

La sfârșitul primei săptămâni de prognoză va avea loc o nouă răcire, care va aduce mediile termice la aproximativ 16 grade ziua și 4 grade noaptea, iar în a doua săptămână maximele se vor situa între 16 și 18 grade, în timp ce minimele vor fi de 5 — 6 grade Celsius, apropiate de norme. Probabilitatea pentru ploi la nivel local va crește după data de 17 aprilie, iar acestea pot fi mai importante cantitativ după 21 aprilie.

În Crișana, la începutul intervalului vremea va fi caldă, cu temperaturi medii diurne de 20 de grade Celsius și minime nocturne de 6 grade Celsius. Pe 14 aprilie însă, va avea loc o scădere cu 6 — 7 grade Celsius a temperaturilor, vremea devenind rece pentru această perioadă a anului. Ulterior valorile termice vor crește ușor de la o zi la alta, urmând ca pe 16, 17 aprilie să se atingă 21 de grade ziua și 7 — 8 grade noaptea. La sfârșitul primei săptămâni vremea se răcește din nou cu 5 — 6 grade, astfel încât, în intervalul 18 — 26 aprilie, vor fi medii ale temperaturilor maxime între 15 și 18 grade și ale celor minime de 5 — 6 grade, fără variații importante.

Până pe data de 16 aprilie probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, dar între 17 și 26 aprilie va ploua aproape zilnic, însă ploile se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi izolat mai importante cantitativ în jurul datei de 17 aprilie și, din nou, după 21 aprilie.

În Transilvania, la începutul primei săptămâni, se va trece de la un regimul termic diurn cu mult peste cel obișnuit, la unul situat sub cel normal la această dată. Astfel, media maximelor termice va scădea, de la 19 grade pe 13 aprilie, la 11 grade pe 14 aprilie. Iar media minimelor termice va coborî pe 15 aprilie sub pragul înghețului, spre—2 grade. Pe 16 și 17 aprilie vremea va redeveni caldă, cu maxime de 19 grade și minime de 4 — 5 grade. Pe 18 aprilie vremea se va răci din nou, iar în intervalul 18-26 aprilie vor fi medii termice diurne între 13 și 15 grade și valori nocturne de 1 — 3 grade, apropiate de normele perioadei.

În primele zile ale intervalului de prognoză doar trecător și izolat va ploua slab, însă probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 17-26 aprilie, când va ploua local în fiecare zi.

În Maramureș, pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va avea variații accentuate, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea brusc, de la 19 grade în prima zi a intervalului de prognoză, la 11 grade în a doua zi, pentru ca apoi să crească din nou spre 19 — 20 de grade pe 16 și 17 aprilie. Ulterior, maximele diurne vor scădea treptat și se vor situa în jurul valorii medii de 14 grade, până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluție similară, fiind în scădere de la 5 spre 0 grade la începutul intervalului de prognoză, apoi în creștere spre 6 grade în data de 17 aprilie, după care vor scădea din nou până în jurul a 2 grade pe 19 și 20 aprilie, iar apoi se vor situa constant între 2 și 4 grade Celsius.

În Moldova, după o primă zi caldă, cu maxime termice de 20 de grade, în medie, vremea se va răci brusc, până la valori de 12 — 14 grade Celsius pe 14 și 15 aprilie. Pe 16 aprilie, temperaturile vor crește din nou, spre 20 — 21 de grade, iar la finalul primei săptămâni de prognoză o nouă răcire va scădea media maximelor, spre 14 — 15 grade pe data de 18 și 19 aprilie. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între 1 și 7 grade în prima săptămână, cu cea mai rece noapte pe 15 aprilie și cea mai caldă pe 17 aprilie. A doua săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de un regim termic fără variații importante, maximele diurne
urmând a se încadra între 14 și 16 grade, iar minimele nocturne între 3 și 5 grade.

În intervalul 17 — 26 aprilie vor fi ploi la nivel local, posibil mai importante cantitativ pe 17 și 21 aprilie.

În Dobrogea, pe 14 aprilie vremea se va răci accentuat, temperaturile vor scădea cu 5 — 6 grade față de ziua precedentă, atingând, în medie, 13 grade ziua și 4 grade Celsius noaptea. Spre 17 aprilie vremea se va încălzi din nou și se vor atinge maxime termice de 20 de grade și minime de 9 grade, apoi se va răci și temperaturile diurne medii nu vor mai depăși 13 — 14 grade între 16 și 18 aprilie, când valorile nocturne vor fi de 5 — 6 grade Celsius. Cea de a doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de un regim termic mult mai constant, cu maxime de 14 — 15 grade și minime de 7 — 8 grade.

Va ploua local pe 14 aprilie și, din nou, după data de 17 aprilie, iar în jurul datei de 18 aprilie sunt posibile averse mai importante cantitativ.

La începutul intervalului de prognoză, în Muntenia, temperatura aerului va scădea cu 6 — 7 grade, în medie, de la 21 de grade în prima zi la 14 grade în cea de a doua zi, apoi vremea se va încălzi din nou, spre 23 de grade, în medie, pe 17 aprilie. La sfârșitul primei săptămâni va avea loc o nouă răcire care va determina scăderea temperaturilor diurne până la 13 — 14 grade pe 18 și 19 aprilie, iar în a doua săptămână valorile termice nu vor mai avea variații semnificative și vor fi de aproximativ 17 — 18 grade Celsius ziua și 5 — 6 grade noaptea, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei.

Pe 14 aprilie vor fi averse locale, dar în următoarele zile probabilitatea de precipitații va fi extrem de redusă. Însă în intervalul 17-26 aprilie va ploua aproape zilnic, mai însemnat cantitativ și pe arii mai extinse în jurul datei de 18 aprilie.

În Oltenia, temperaturile maxime vor marca o scădere, de la valori medii de 21 — 22 de grade în prima zi, la 15 grade în cea de a doua zi, pentru ca apoi vremea să se încălzească din nou, maximele atingând, în medie, 23 de grade pe 17 aprilie. Pe 18 și 19 aprilie temperatura aerului va marca o nouă scădere, spre valori medii diurne de 16...17 grade, care se vor înregistra și în următoarele zile, până la sfârșitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne vor avea variații importante în prima săptămână, fiind în scădere de la 6 — 7 grade la început, până la 3 grade pe 15 aprilie, apoi în creștere spre 9 grade pe 18 aprilie. Iar în a doua săptămână se vor situa constant în jurul valorii de 6 grade.

În primele zile ale intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitații va fi foarte redusă, dar în intervalul 17 — 26 aprilie, zilnic vor fi averse locale, mai însemnate cantitativ în jurul datelor de 18 și 21 aprilie.

În a doua zi a intervalului de prognoză valorile termice vor marca o scădere accentuată, de la 10 la 4 grade, în medie, la valorile diurne și de la 1 la—5 grade la cele nocturne. Ulterior va avea loc un proces de încălzire și pe 16 — 17 martie se vor atinge 11 — 12 grade ziua și 3 grade noaptea. În următoarele zile, până la sfârșitul perioadei de prognoză, regimul termic se va menține constant, fiind caracterizat de valori medii ale temperaturilor maxime de 7 — 8 grade, în timp ce temperaturile minime se vor situa între—2 și 0 grade. Între 17 și 26 aprilie vor predomina ploile, izolat mai importante cantitativ.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”