Profitul Grupului OMV Petrom a scăzut cu 25% în primul semestru, la circa 1,04 miliarde lei

Profitul Grupului OMV Petrom a scăzut cu 25% în primul semestru, la circa 1,04 miliarde lei

Grupul OMV Petrom a afișat un profit net în valoare de 1,036 miliarde de lei pentru primul semestru al anului în curs, în scădere cu 25% comparativ cu rezultatul net de 1,387 miliarde de lei raportat pentru perioada similară din 2014, potrivit rezultatelor financiare preliminare consolidate IFRS, date miercuri publicității. Vânzările OMV Petrom s-au cifrat la 8,811 miliarde lei în perioada ianuarie — iunie 2015, în scădere cu 18% față de primul semestru din 2014, când au totalizat 10,719 miliarde lei.

Profitul operațional al grupului (EBIT) s-a ridicat la 1,280 miliarde lei, în scădere cu 39%, de la nivelul de 2,098 miliarde lei înregistrat în perioada ianuarie — iunie 2014.

Profitul pe acțiune pentru semestrul I 2015 se situează la 0,0184 lei, mai mic cu 25% față de perioada similară a anului trecut — 0,0245 lei.

Potrivit datelor OMV Petrom, investițiile au însumat 2,069 miliarde lei în primele șase luni din acest an, fiind mai mici cu 29% față de primul semestru al anului trecut, când s-au situat la 2,906 miliarde lei.

'În primele șase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile și profitabile într-un mediu de piață cu prețuri mici la țiței ce ar putea dura.

Am implementat măsuri de reducere a costurilor de operare și de creștere a eficienței operațiunilor noastre, siguranța muncii rămânând, însă, principala noastră prioritate. Pentru a ne menține fluxul de numerar și un bilanț solid, ne-am prioritizat investițiile în funcție de potențialul de a genera valoare pe termen lung, astfel că am obținut o scădere a cheltuielilor de capital ale Grupului de aproximativ 30%, în conformitate cu așteptările.

În Upstream, investițiile anterioare au continuat să genereze beneficii și, ca efect, producția de hidrocarburi a Grupului a crescut ușor, datorită contribuției mai mari a reparațiilor capitale și a (re)dezvoltării zăcămintelor. În 2015, am finalizat până în prezent forajul la patru sonde în apele de adâncime ale Mării Negre, în parteneriat cu ExxonMobil, iar programul de explorare continuă. Rezultatul mai mic din Upstream a fost parțial contrabalansat de performanța foarte bună din Downstream Oil, susținută de creșterea marjelor de rafinare și de scăderea costurilor cu țițeiul, ceea ce evidențiază avantajele modelului nostru de afaceri integrat. În plus, am crescut volumul vânzărilor din marketing, beneficiind de cererea mai mare de produse petroliere. În Downstream Gas, volumul vânzărilor de gaze a crescut cu 10%, în pofida mediului de piață deteriorat.

Pentru a doua jumătate a anului, autoritățile române au anunțat consultări publice privind mediul fiscal și de reglementare. După cum am subliniat și până acum, vizăm obținerea unui cadru stabil, predictibil și favorabil investițiilor, o condiție-cheie pentru investițiile viitoare", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

În trimestrul al doilea din 2015, OMV Petrom a obținut un profit net de 691 milioane de lei, dublu față de cel raportat în primul trimestru, de 345 milioane de lei, și în creștere cu 122% comparativ cu profitul net consemnat în T2 2014 (312 milioane de lei).

Profitul operațional în T2 2015 a fost de 786 milioane lei (494 milioane de lei în trimestrul I 2015), iar vânzările s-au cifrat la 4,540 miliarde lei, în creștere ușoară față de primele trei luni ale anului în curs (4,271 miliarde lei) și în scădere cu 16% față de cele înregistrate în T2 2014, de 5,423 miliarde de lei. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”