„Profetul crizei“, Nouriel Roubini: Una dintre provocările unei ţări ca România este că au plecat „creierele“. Ce trebuie făcut
Economistul Nouriel Roubini afirmă că una dintre provocările unei ţări ca România este că au plecat „creierele”, recomandarea sa fiind ca statul să investească mai mult în capitalul uman care există încă în ţară, scrie Adevărul .
„Una dintre provocările unei ţări ca România este că au plecat «creierele», migraţia a peste jumătate de milion de români în alte părţi ale Europei. Şi mulţi dintre oamenii pregătiţi ai României au plecat în afară. Şi sunt necesare politici şi stimulente pentru a aduce aceşti oameni înapoi acasă pentru a contribui la productivitatea ţării”, a declarat Roubini joi seară, la Antena 1, potrivit News.ro.
Roubini consideră că România trebuie să investească mai mult în capitalul uman din ţară, dar are nevoie şi de o strategie pe termen mediu şi lung pentru a creşte productivitatea şi a spori potenţialul de creştere a ţării.
„Trebuie să investiţi mai mult în capitalul uman care există încă în ţară. Doi: cred că România poate face mult mai multe reforme structurale, reforme instituţionale, reforme judiciare şi de alte feluri. Aveţi nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung pentru a creşte productivitatea şi potenţialul de creştere a ţării pentru ca lumea să simtă că are oportunităţi de joburi, de venituri, de afaceri şi antreprenoriat acasă. Economia suferă, trebuie să oferi ajutor pentru venituri pentru cei mai afectaţi. Cei ale căror locuri de muncă sunt în pericol sau au devenit şomeri sau sunt foarte săraci. În acelaşi timp trebuie să fii sigur că întreprinderile mici, afacerile mici, microîntreprinderile care sunt fără lichidităţi sau în insolvenţă să nu ajungă la faliment”, a declarat economistul.
Roubini consideră necesar un plan pe următorii ani. El admite că, dată fiind perioada electorală, există riscul să fie adoptate măsuri „mai populiste”.
„Există riscul ca, atunci când ai alegeri, să adopţi politici care sunt mai populiste. Vestea bună este că o ţară ca România porneşte cu un nivel al datoriei publice mai mic decât media la nivel european sau al zonei euro, mai puţin de 40% din produsul intern brut, aşa că această ţară are spaţiu fiscal. Dar, la fel de adevărat este că ţara are un deficit bugetar uriaş şi un mare deficit al datoriei externe, chiar înainte de criză. Este necesar să faceţi un plan pe următorii ani, să aveţi o consolidare fiscală”, subliniază celebrule economist.
El afirmă că, în cele din urmă, dacă vor fi mai multe cheltuieli cu Sănătatea, dacă vor fi cheltuieli pentru infrastructura publică, trebuie să finanţeze într-un fel aceste deficite, o opţiune fiind taxele, dar subliniază că, înaintea unei eventuale creşteri, trebuie îmbunătăţit sistemul de colectare şi trebuie redusă evaziunea fiscală.
„Unii oameni şi unele persoane plătesc partea lor de taxe şi alţii le evită, legal sau ilegal. Îmbunătăţirea sistemului de colectare a taxelor şi reducerea evaziunii fiscale ar fi politica corectă înainte de a decide să creşti taxele pentru alţii. Pentru că unii plătesc mult şi alţii evită”, a argumentat Nouriel Roubini.