Profeția sumbră a guvernatorului Băncii Angliei
Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că prețurile la alimente vor fi „apocaliptice", afirmând că se simte „neajutorat" în contextul creșterii galopante a inflației. Andrew Bailey a ripostat la criticile potrivit cărora Banca a acționat prea lent pentru a combate inflația, punând „situația proastă" pe seama unei serii de șocuri externe, printre care războiul din Ucraina și blocajul din China.
„Nu putem prezice lucruri precum războaiele - acest lucru nu este la îndemâna nimănui", a spus el, potrivit Sky News. El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor. Potrivit oficialului, conflictul din Ucraina a împins în sus prețurile energiei, care sunt cel mai mare motor al inflației - în timp ce blocarea Shanghaiului a exacerbat creșterile costului bunurilor din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare.
Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care vor părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a îndepărtat, ceea ce duce la un deficit de forță de muncă care afectează inflația. Indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, a atins 7% în martie și se așteaptă să treacă de 10% în cursul acestui an. Bailey a declarat că prețurile în creștere la alimente reprezintă o mare îngrijorare pentru banca centrală, în condițiile în care Ucraina se luptă să scoată din țară rezervele de grâu și ulei de gătit.
„[Factorul de risc al inflației] în legătură cu care voi părea mai degrabă apocaliptic este cel alimentar", a spus el. Oficialul a spus că a vorbit cu ministrul ucrainean de finanțe la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea să planteze culturi în această primăvară, dar nu au „nicio modalitate" de a le expedia în afara țării. „Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în acest moment", a spus el. „După cum stau lucrurile în acest moment, situația se înrăutățește", a continuat el. „Și aceasta este o îngrijorare majoră, majoră. Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară - este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare."
Ucraina și Rusia sunt jucători importanți în producția mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul mondial cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% din cel cu grâu, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Bailey a avertizat, de asemenea, că șomajul va crește pe măsură ce inflația se va accentua. El a spus că prețurile vor fi în cele din urmă reduse de un „șoc" asupra veniturilor reale, care „va avea un efect asupra cererii interne și va reduce activitatea". „Mi-e teamă că se pare că va crește șomajul", a adăugat el. Guvernatorul a spus că Banca Angliei se confruntă cu cea mai mare provocare pentru cadrul său de politică monetară din ultimii 25 de ani.