Profesorul Coșea: „Nu am încredere în BNR. Inflația va crește și mai mult”
Inflația nu va scădea în lunile septembrie-octombrie, așa cum a prognozat Banca Națională a României, ci, dimpotrivă, va crește și mai mult, susține prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, potrivit National.ro .
Acesta arată că toate analizele internaționale indică o scădere economică la nivel mondial și o explozie a inflației. Analistul economic atrage atenția că Guvernul trebuie să ia măsuri imediate pentru atenuarea crizei, pornind de la scăderea prețurilor la energie, gaze și combustibili.
Analistul economic prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, susține că nu are încredere în prognoza BNR referitoare la o eventuală scădere a inflației. În fapt, inflația a constituit și un subiect de scandal între Guvern și Institutul Național de Statistică, după ce conducerea Executivului nu a fost alertată de INS despre creșterea indicelui la peste 10%.
”Ce s-a întâmplat acum cu acest pachet este că sunt niște măsuri care ajută o parte din populație și anumite ramuri, nu toată economia, să treacă de lunile care vin în care inflația va crește. Nu am niciun fel de încredere în ceea ce spune Banca Națională a României, că inflația va scădea în septembrie-octombrie, din contră, toate analizele internaționale arată că inflația este în creștere pe parcursul acestui an. Totodată, ratele de creștere economică scad peste tot, inflația crește peste tot, uitați-vă la ce creștere record a ajuns inflația în Statele Unite, deci nu avem niciun motiv să credem că, dacă trecem de luna august, vom intra într-o curbă descrescătoare a inflației. Trebuie să ne pregătim pentru o perioadă foarte complicată, iar dacă cei care ne conduc nu iau măsuri rapide, nu vom putea decât să reparăm relativ pe ici, pe colo niște situații disperate”, a declarat prof. dr. Mircea Coșea. Acesta arată că măsurile pe care Guvernul le-a luat sunt măsuri anti-criză care vizează, punctual, o anumită situație rezultată din criza care deja a început, odată cu creșterea facturilor la energie.
Plafonarea nu rezolvă problema
Trebuie luate măsuri la esența lucrurilor, adică să se rezolve problema facturilor la energie, care este principala cauză a ridicării prețurilor în România, susține prof. dr. Mircea Coșea. Fostul ministru de stat consideră că plafonarea pe timp de un an nu rezolvă această problemă, că trebuie revizuit modul în care s-a făcut liberalizarea, total greșit, pentru că nu a fost impusă de UE, așa cum spunea Orban, și că alte țări au negociat și au obținut cea au vrut.
”Ei au făcut liberalizarea nerespectând nicio condiție inițială și cunoscută în procedura de liberalizare din întreaga lume. Trebuia să ai o piață concurențială, iar noi nu am avut, în al doilea rând trebuia să ai o producție care să acopere minimum 80% din consumul intern, nu am avut și trebuia să avem înainte un pachet de legi de protecție a consumatorului vulnerabil și a economiei, ca să te asiguri că nu ai lovituri din acestea, de creștere fantastică a prețurilor. S-a făcut o liberalizare pe hârtie, în avantajul evident al producătorilor și al statului. Iar raportul dintre producători, distribuitori și consumatori trebuie regândit, în sensul în care deocamdată Guvernul nu are curajul să discute cu producătorii. Și nu are curajul, pentru că, prin menținerea acestor prețuri, Guvernul câștigă. Și, dacă nu se rezolvă acest lucru, nu se va rezolva nici problema inflației”, a precizat prof. dr. Mircea Coșea.
O rușine pentru România
Măsurile sociale anunțate de Guvern ajută populația aflată sub nivelul subzistenței, adică o populație pe cale de dispariție economică, dacă nu este ajutată, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.
”Este o rușine pentru România că are o astfel de populație cu cel mai mic nivel de trai din Europa, România se descalifică, nu este o țară europeană prin prezența acestei populații, care trebuie să fie ajutată cu câteva pachete de mâncare. Gândiți-vă la un venit de 1.500 de lei, și nu au pus în calcul asigurările și medicamentele, mai rămâne pentru mâncare aproape nimic. Toate țările au luat măsuri în direcția asta, noi tot întârziem, iar măsurile prezentate în pachetul Guvernului nu vor fi operaționale până la 1 iunie”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.