Profesorul care a pus satul Ruși pe harta turistică a lumii. Aici se află al doilea turn ca înclinație după turnul din Pisa
Dascălul Bogdan Mira a făcut cunoscut turnul din satul Ruși (Sibiu), al doilea din lume ca înclinație după Turnul din Pisa, construind cu elevii săi indicatoare și chiar un popas turistic.
Bogdan Mira FOTO arhiva personală
Bogdan Mira (36 de ani), profesor de limba și literatura română și de limba engleză la Școala Gimnazială din comuna Slimnic (Sibiu), a câștigat locul al doilea la Gala Profesorul Anului din mediul rural 2023, la categoria „Implicare în comunitate“.
„Cred că am crescut fizic, și emoțional nu prea. De asta cred că relaționez atât de bine cu copiii“, a declarat cu umor Bogdan pentru „Weekend Adevărul“. Este de loc din Curtea de Argeș (Argeș), unde a făcut liceul, și a absolvit apoi Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Profesorul a devenit cunoscut în întreaga țară și a câștigat zeci de premii locale și naționale pentru proiectele sale pentru școală și comunitatea care l-a adoptat. Predă în localitatea Ruși, comuna Slimnic, de 13 ani, iar în timp a început să se implice în proiecte pentru locul unde activează, unele mai interesante decât altele.
„Omul sfințește locul, dar dacă nu ai teren prielnic, nu găsești câțiva oameni cu care să lucrezi, nu faci mare lucru“, dă credit Bogdan colaboratorilor săi. Cosmin Sântion, directorul școlii din Slimnic, este unul dintre ei, iar cu ajutorul lui a început să facă tot felul de activități pentru copii.
Amândoi au înființat asociația „Clean Impact“ cu ajutorul fundației „Noi orizonturi“, iar de fiecare dată au reușit să înmulțească de două sau chiar de trei ori banii pe care îi primeau de la fundație și să îi investească în activități pentru copii.
Cavalerii turnului înclinat din Ruși
Unul dintre cele mai importante proiecte este cel legat de valorificarea potențialului turistic al turnului din satul Ruși, cel mai înclinat turn din România şi al doilea din Europa, după faimosul Turn din Pisa.
Turnul italian are o înclinaţie faţă de axa verticală de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 metri. Aplecat pe direcţia nord-est, turnul bisericii săseşti din Ruși a fost construit în 1784 și a început să se încline uşor încă din anul 1858, ajungând astăzi ca diferenţa dintre baza şi vârful clădirii să fie de 1,45 metri.
Turnul din Ruşi se află la 25 de kilometri de municipiul Sibiu. Împreună cu părintele unui elev și fratele acestuia, Ovidiu și Mihai Panțiru, Bogdan a înființat asociația „Cavalerii turnului înclinat din Ruși“.
Prin intermediul ei, a făcut și face tot ce este posibil pentru a promova turnul ca atracție turistică. Alături de elevi, a pus indicatoare turistice, iar cu ajutorul primăriei a construit și un popas pentru călători.
Turnul, despre care puțini știau până recent că există, a devenit astfel extrem de cunoscut, iar pentru munca lor au fost răsplătiți cu numeroase premii. De aici a început nebunia. Profesorul de română a început să pună în practică proiecte din ce în ce mai mari.
În colaborare cu Petco și fundația „Noi orizonturi“, Bogdan Mira a construit în curtea școlii un solar, unde cultivă legume cu elevii, pe care uneori le mai și vând la un restaurant din Sibiu, cu care colaborează deja de mai mulți ani.
Toaletă dezafectată transformată în centru pentru tineret
De numele lui Bogdan Mira este legat și un alt proiect fabulos, „Casa cavalerilor“, o toaletă dezafectată a școlii pe care a transformat-o tot cu ajutorul elevilor într-un centru de tineret, cu bani de la Consiliul Județean Sibiu.
„Asociația pe care noi am creat-o nu este, de fapt, decât o extensie a școlii, pentru că toate activitățile pe care le facem prin intermediul ei le facem cu elevii și cu cei care au absolvit. Ușor, ușor, ei au preluat frâiele asociației. Îi lăsăm să facă ceea ce au învățat de la noi de-a lungul anilor“, explică profesorul.
A lucrat cot la cot cu muncitorii și elevii pentru ca toate aceste proiecte să prindă viață. A dat cu lopata, a săpat șanțuri, a dărâmat ziduri și a pus geamuri, dar marele lui merit este că a reușit să își apropie oamenii din comună, fie ei profesori, elevi, părinți sau săteni, prin puterea exemplului.
Engleza la sat
„Satul învață engleză“, un proiect depus de Bogdan și colaboratorii săi și finanțat de Maratonul Internațional de la Sibiu, este destinat tinerilor între 14 și 25 de ani din localitate, iar prin intermediul lui aceștia au învățat engleza.
Învățarea s-a făcut prin joacă, iar subiectele au fost astfel concepute încât să îi ajute pe participanți la activitățile uzuale. De pildă, la fiecare geam al școlii a fost improvizat un magazin, iar cursanții primeau o listă de cumpărături și trebuiau să cumpere toate produsele vorbind în engleză cu comercianții.
Dacă nu se exprimau corect, nu primeau produsul. De asemenea, au primit ca sarcini să completeze o frază în limba engleză sau să împartă fructele și legumele pe coloane. Tinerii care s-au clasat pe primele trei locuri au primit și premii.
GALERIE FOTO BOGDAN MIRA
Dovada că sătenii au încredere totală în Bogdan și colaboratorii lui este patronul magazinului din sat, care și-a lăsat afacerea pe mâinile lor. Dascălul a folosit magazinul ca să simuleze o altă sesiune de cumpărături pentru tinerii care învață engleză.
De asemenea, doi ucraineni care treceau întâmplător prin zonă s-au oferit voluntar să țină o serie de interviuri de angajare simulate în limba engleză, astfel încât experiența de învățare a tinerilor din sat să fie cât mai apropiată de ceea ce se întâmplă în realitate.
Ultima lecție a proiectului a avut loc la un restaurant din Sibiu, unde cursanții au învățat despre felurile de mâncare și cum se comandă. Pentru toate aceste acțiuni, comuna Slimnic a fost desemnată doi ani la rând „Sat european de tineret“, în 2021 și 2022.
Tehnologia, în service
Pe lângă proiectele amintite, profesorul Bogdan Mira a făcut o sumedenie de alte lucruri pentru elevi și comunitate. Astfel, organizează în sat două acțiuni de ecologizare în fiecare an, iar pe perioada pandemiei a avut campanii prin care a împărțit măști persoanelor vulnerabile, mergând din poartă în poartă.
A tăiat toți pomii bătrâni din livada școlii și i-a înlocuit cu pomi tineri de pruni, peri și meri, și, printr-un alt proiect, „Start la lecturat“, a amenajat un spațiu, în școala din Slimnic, propice lecturii și a suplimentat fondul de carte al școlii cu titluri noi, atractive pentru copii.
Important de amintit este că de 3-4 ani, profesorul le repară gratuit elevilor telefoanele și laptopurile și a dotat laboratorul de informatică de la școala din Ruși cu 12 calculatoare, achiziționate din donații.
De asemenea, organizează școli de vară alături de colegii săi profesori în fiecare an și a construit rețeaua de internet a școlii din sat, astfel că acum unitatea școlară este conectată.
Organizează constant cu elevii săi ateliere de creație pentru a obține produse hand-made (semne de carte din lemn, brățări din piele, magneți), iar banii obținuți din vânzarea lor îi folosește pentru alte proiecte școlare.
Nu în ultimul rând, neobositul profesor a coordonat și implementat activități menite să readucă la viaţă tradiții uitate de tinerii din sat: Obiceiul Căruțelor, Obiceiul Sânzienelor, Obiceiul Armindenilor.
Sursa: adevarul.ro